Informace vztahující se k zákonu o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem

17. 4. 2014 Autor: Vladimír Kučera

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
doručený den 02.04.2014 IZ-19/VZ/2014 11.04.2014

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad | oddělení stížností a dozoru obcí | Mgr. Vladimír Kučera│585 | vkucera@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na Vaši žádost o informace doručenou dne 02.04.2014

Vážená paní,

dne 02.04.2014 byla Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) doručena Vaše žádost ve smyslu zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), v níž požadujete od krajského úřadu informace, respektive odpovědi na otázky týkající se výzkumu k Vaší diplomové práci na téma „Aktuální problémy odpovědnosti za průtahy ve správním řízení“, a k níž jste přiložila výzkumný dotazník s následujícími body:

  1.  Kolik Váš úřad obdržel žádostí podle § 14 zákona č. 82/1998 Sb. za roky 2012 a 2013? (prosím rozlišit všechny odpovědi podle let)
    Kolik z nich se týkalo výlučně nepřiměřené délky řízení?
    V kolika z nich byla nepřiměřená délka řízení uplatněna jako jeden z více nároků?
  2. Jaká je celková částka požadovaná po Vašem úřadě ve výše uvedených žádostech?
    Jaká částka byla požadována jako přiměřené zadostiučinění za nepřiměřenou délku řízení?
    Byla požadována i náhrada škody z titulu nesprávného úředního postupu spočívajícího v nepřiměřené délce řízení a v jaké výši?
    Pokud jsou v průběhu řízení účastníkovi zadrženy finanční prostředky (např. uložena pokuta), které jsou později vráceny, je na žádost účastníka uhrazována škoda ve výši prokázaného ušlého zisku nebo ve výši zákonných úroků z prodlení?
  3. Kolik peněz uhradil Váš úřad jako přiměřené zadostiučinění za nepřiměřenou délku řízení?
    Jaká část z nich byla uhrazena dobrovolně? Jak vysoká je tato částka přepočtená na jeden odškodňovaný rok?
    Jaká část byla uhrazena na základě soudního rozsudku? Jak vysoká je tato částka přepočtená na jeden odškodňovaný rok?
  4. Kolik Váš úřad uplatnil celkem regresních nároků podle zákona č. 82/1998 Sb.?
    Kolik z nich se týkalo přiměřeného zadostiučinění za nepřiměřenou délku řízení?
    Kolik regresů bylo třeba uplatňovat cestou soudního řízení?
    Prosím o sdělení hlavních a nejčastějších důvodů, které vedly Váš úřad k neuplatnění regresních nároků.
    Pro Krajské úřady: Byl vůči vašemu úřadu uplatněn ústředním správním úřadem nárok na regresní úhradu?
  5. Pokud již Váš úřad obdržel nějaké žádosti o informace týkající se zákona č. 82/1998 Sb., prosím o sdělení přesných odkazů na odpovědi zveřejněné v souladu s ustanovením §5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-19/VZ/2014, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O předání potřebných podkladů k vyřízení žádosti byly požádány všechny věcně příslušné odbory krajského úřadu.

Na základě obdržených stanovisek všech věcně příslušných odborů krajského úřadu Vám sdělujeme k bodům uvedeným ve vašem výzkumu následující.

Ad 1)

K požadavku uvedenému v tomto bodě je potřeba si uvědomit, že v ustanovení § 14 odst. 1 zákona číslo 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona České národní rady číslo 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o odpovědnosti za škodu“), se uvádí, že nárok na náhradu škody se uplatňuje u úřadu uvedeného v ustanovení § 6 zákona o odpovědnosti za škodu, což jsou ústřední orgány státní správy, a to i v případě, že šlo o rozhodnutí či nesprávný postup kraje či obce při výkonu státní správy. Konkrétně vizte níže uvedené odstavce ustanovení § 6 zákona o odpovědnosti za škodu:

(1) Ve věcech náhrady škody způsobené rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o regresních úhradách jednají jménem státu ministerstva a jiné ústřední správní úřady (dále jen "úřad").

(2) Úřadem podle odstavce 1 je

a) Ministerstvo spravedlnosti, došlo-li ke škodě v občanském soudním řízení nebo v trestním řízení, a dále v případech, kdy bylo soudem ve správním soudnictví vydáno nezákonné rozhodnutí, jímž soud rozhodl o žalobě proti rozhodnutí územního celku v samostatné působnosti, a v případech, kdy škoda byla způsobena notářem nebo soudním exekutorem,

b) příslušný úřad, došlo-li ke škodě v odvětví státní správy, jež náleží do jeho působnosti, a dále v případech, kdy bylo soudem ve správním soudnictví vydáno nezákonné rozhodnutí, jímž soud rozhodl o žalobě proti rozhodnutí vydanému v odvětví státní správy, jež náleží do působnosti tohoto úřadu.

(3) Není-li možno příslušný úřad určit podle odstavce 2, jedná za stát Ministerstvo financí.

Nad rámec výše sdělenéhooddělení legislativní a právní odboru vnitra a krajský živnostenský úřad uvedlo, že v roce 2012 se na Ministerstvo vnitra České republiky obrátil žadatel s žádostí o náhradu škody za nezákonné rozhodnutí vydané v rámci řízení dle ustanovení § 5 zákona číslo 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, účinného do 31.12.2013, kdy odvolacím orgánem byl krajský úřad, oddělení legislativní a právní. Nešlo však o délku řízení.

Oddělení stavebního řádu odbor územního plánování a stavebního řádu (dále jen „odbor UP“) uvedlo, že v roce 2012 byly podány Ministerstvu pro místní rozvoj České republiky (dále jen „MMR“) 2 žádosti o zadostiučinění za nemajetkovou újmu podle zákona o odpovědnosti za škodu, v celkové výši 660.000,-- Kč. Odbor UP krajského úřadu zaslal MMR obratem podklady a vyjádření k těmto dvěma žádostem. Jakým způsobem byly žádosti vyřízeny, není odboru UP známo.

V roce 2013 byly podány 3 žádosti o náhradu škody. Jedna žádost se týkala úhrady za zastupování advokátem v řízení, což dle názoru odboru UP nespadá pod úpravu zákona o odpovědnosti za škodu. Žádost byla postoupena MMR, které nárok odmítlo. Druhá žádost o zadostiučinění za nemajetkovou újmu byla postoupena na MMR 15.10.2013 a ze sdělení MMR ze dne 03.02.2014 je zřejmé, že byla vyřízena, ale není známo, jakým způsobem. Třetí žádost o náhradu se opět týkala náhrady nákladů řízení, na něž dle názoru odboru UP není dle zákona o odpovědnosti za škodu nárok. Též byla postoupena na MMR, a to dne 05.03.2013. O způsobu vyřízení nebyl odbor UP informován.

Ad 2) až 4)

Odpověď na dotazy uvedené ve výzkumu pod body 2-4 je ze strany krajského úřadu negativní.

Ad 5)

Krajský úřad obdržel v uplynulém období let 2006 až 2014 k dnešnímu datu celkem 3 žádosti o informace vztahující se k zákonu o odpovědnosti za škodu.

V roce 2008 byla pod naším čj. 9140/KH/2008 evidována žádost o informace týkající se náhrad a úhrad podle zákona o odpovědnosti za škodu v období let 2007 až 2008, odpověď na žádost je zveřejněna na webových stránkách Královéhradeckého kraje http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/povinne-informace/svobodny-pristup-informace/aplikace-zakona-c--82-1998-sb---o-odpovednosti-za-skodu-pri-vykonu-verejne-moci-18980/.

V roce 2011 byla pod naším čj. IZ-30/VZ/2011 zaevidována žádost týkající se požadavku statistiky za posledních 10 let, o tom, kolik stát ročně vyplatil různé odškodnění za chyby úředníků, způsobené nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem podle zákona o odpovědnosti za škodu, odpověď na žádost je zveřejněna na webových stránkách Královéhradeckého kraje http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/povinne-informace/svobodny-pristup-informace/statistika-udaju-tykajicich-se-nahrady-skody-podle-zak--82-1998-sb--45372/ .

V roce 2013 byla pod naším čj. IZ-13/VZ/2013 zaevidována žádost o informace o náhradě škody způsobené samosprávou při výkonu veřejné moci v samostatné působnosti podle zákona o odpovědnosti za škodu, odpověď je zveřejněna na webových stránkách Královéhradeckého kraje http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/povinne-informace/svobodny-pristup-informace/informace-o-nahrade-skody-zpusobene-samospravou-pri-vykonu-verejne-moci--60456/ .

Odpověď na žádost o informace zasíláme na Vámi uvedenou adresu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad