Fórum zdraví ve vzdělávání

18. 4. 2014 Autor: Dita Kosová

Mezinárodní konference s výše uvedeným názvem se konala ve dne 4.-5.4.2014 v Olomouci. Zdraví je jednou z nejcennějších hodnot, které máme. Oblast zdraví je zahrnuta i ve vládních dokumentech - "Zdraví 21" a "Zdraví 2020" (Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí) - ke stažení na http://www.mzcr.cz/Verejne/dokumenty/zdravi-pro-vsechny-v-stoleti_2461_1101_5.html a http://www.mzcr.cz/dokumenty/zdravi-2020-narodni-strategie-ochrany-a-podpory-zdravi-a-prevence-nemoci_8663_114_1.html. Dále existuje např. Národní akční plán prevence úrazů do r. 2017. Ani pedagogové nesmí opomíjet zdravotní gramotnost.

Školní stravování v naší zemi je na vysoké úrovni. Bohužel zaznamenáváme rostoucí trend výskytu chronických onemocnění. Na konferenci se prezentovaly některé společnosti či o nich padla zmínka. Materiály, kterou jsou na internetu ke stažení, by pro Vás mohly být inspirací: 

Společnost KALOKAGATHIE – Společnost pro podporu zdraví 21. st. - PaedDr. Lenka Kubrichtová - 7A - 7x o alergii a astmatu pro školu - celorepublikový projekt, doposud proškoleno 108 pedagogů z našeho kraje. Připravují zdarma konferenci ve Zlíně 2.-3.6.2014 – Dítě v krizi – přihlášky do konce dubna. http://www.zdravi21.org/

Venkovský prostor, o.p.s., http://www.venkovskyprostor.cz/cz/33/vsech-pet-pohromade/projekt.htm vydal publikaci Všech pět pohromadě o zdravém životním stylu. Publikace byla přes metodiky prevence v PPP KHK distribuována do škol zdarma. 

Zdravá Pětka - http://www.zdrava5.cz/ - výukové programy učící děti zásady zdravého stravování.

Seznam se bezpečně - http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/skolstvi/prevence-soc-patologickych-jevu/vyzkum-rizikoveho-chovani-ceskych-deti-v-prostredi-internetu-67741/ - natočeny jsou 2 filmy zachycující úskalí internetu a na něm dostupných sociálních sítích, nabádají k obezřetnosti v seznamování se touto cestou.

Nadace České pojišťovny - http://nadace.ceskapojistovna.cz/prevence-rizikoveho-chovani-na-skolach, Jak přežít... pro ZŠ, Život v bezpečí pro MŠ, jezdí do škol – nabízí interaktivní učebnice, semináře.  

o. p.s. Vím, co jím a piju - http://www.vimcojim.cz/cs -  se zabývá ZŽS - výživou, pohybem a prevencí onemocnění

ČESKÁ KOALICE PROTI TABÁKU, z.s., případně http://www.bezcigaret.cz/

Johnson a Johnson, s.r.o., http://www.jnj.cz/spolecenska-odpovednost/odpovednost-vuci-spolecnosti/podpora-vzelani-a-osveta, projekt Zdravé zuby a O dospívání a menstruaci

MP Education, s.r.o., http://www.mpedu.cz/ - cyklus přednášek pro ZŠ a SŠ  např. Holky z Venuše, kluci z Marsu

ERUDIA - http://www.muzespodnikat.cz/ - pro SŠ – besedy s úspěšnými podnikateli – motivace pro žáky, čím se pracovně v životě zabývat a jak toho dosáhnout 

ART FOR LIFE http://www.artforlife.cz/ - prevence HIV/AIDS