Projekt Seznam se bezpečně, Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013 aj.

26. 2. 2014 Autor: Dita Kosová

S rychlým rozvojem informačních technologií dochází i k novým možnostem zneužívání dětí. Na sociálních sítích největšího českého portálu Seznam.cz bylo možné pozorovat rizika, která ohrožují jejich uživatele.  Koncem roku 2008 uspořádal Seznam.cz konferenci pro učitele zaměřenou na rizika, s nimiž se mohou děti setkat na internetu. Akce měla nečekaný úspěch. Proto se Seznam.cz  dále zaměřuje na rizikovou skupinu dětí a ve spolupráci s Policií ČR, Službou kriminální policie a vyšetřování PČR, CZ.NIC a MojeID, Divadlem v Dlouhé, Nadací naše dítě, Sdružením Linky bezpečí a projektem E-Bezpečí pracují na materiálech určených pedagogům, žákům a jejich rodičům.

Za rok 2012 dostal vypracovaný projekt Seznam se bezpečně Zlatý záchranářský kříž - cenu za výjimečný a kreativní počin k osvětě a vzdělávání. MŠMT nad tímto projektem v roce 2012 přijalo záštitu. Projekt je určený na pomoc dětem, jejich rodičům a pedagogům - je o nástrahách internetu a nebezpečí, která jsou skryta za nejrůznějšími identitami. Podívejte se s námi, jaké nástrahy může internet přinášet a jak s nimi bojovat - filmy určené nejen dětem Seznam se bezpečně 1 a Seznam se bezpečně 2 jsou ke stažení na http://seznamsebezpecne.cz/ke-stazeni

Dále Společnosti Seznam.cz a Bezpečný internet.cz ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci vypracovaly Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013 - doporučujeme se s výsledky seznámit. Výzkumný vzorek zahrnuje 21 372 dětí. Alarmující je , že více než 50 % dotazovaných se setkalo s některou z forem kyberšikany. Výzkum se dále zabývá otázkami osobních údajů, sextingu, sociálních sítí, kybergroomingu, vnímání pravdy a lži na internetu.

Kromě těchto materiálů ke stažení se kromě informací o projektu můžete seznámit a žákům předat Desatero bezpečného internetu, které nabádá k jednoduchým pravidlům, která mají uživatelé v rámci pohybu na internetu dodržovat.

Pokud chcete získat ještě více informacím k problematice prevence v oblasti pohybu na internetu a sociálních sítích, doporučujeme seznámit se i s materiály dostupnými mimo jiných na www.e-bezpeci.cz, http://www.saferinternet.cz, http://www.horkalinka.net .

MŠMT k otázkám šikany a kyberšikany vydalo nový Metodický pokyn k řešení šikanování ve školách a školských zařízeních, čj. MSMT-22294/2013-1, na který již bylo upozorněno v červenci 2013, více na http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/skolstvi/prevence-soc-patologickych-jevu/aktualizace-metodiky-msmt-k-sikane-a-kybersikane-63376

Královéhradecký kraj plánuje proškolit v této problematice ředitele středních a speciálních škol na jejich plánovaných poradách, které se uskuteční ve dnech 2. 4. 2014 a 23. 5. 2014.