Kraj chce svým projektem přispět k oddlužení domácností

10. 7. 2008 Autor: Jiří Hošna

Užijte si dovolenou v Karibiku za peníze od nás! Půjčíme Vám půl milionu za korunu a na počkání! Pasti mívají různé podoby a ta, do které lákají neseriózní obchodníci důvěřivé klienty, může vypadat třeba takto. Královéhradecký kraj proto nyní rozjel projekt, který pomůže rizika zadlužení obyvatel snížit. Na specializovaných seminářích školí odborníky, kteří budou zadluženým lidem radit, co si ve složité situaci počít.

Jednou z nejohroženějších skupin jsou lidé s nižšmí příjmy, kteří jsou závislí na půjčkách nebankovních finančních institucí. „Zadlužení přináší lidem nejrůznější problémy a potíže. Od psychické zátěže vzniklé z vědomí zadluženosti, přes ztrátu majetku a zázemí po exekucích, až k narušení rodinných vztahů. Pod tíhou dluhů se mohou také dopouštět trestné činnosti,“ řekl náměstek hejtmana Miloslav Plass, který odpovídá za sociální oblast.

Sociální pracovníci, pracovníci poraden, sociálních odborů městských úřadů či nestátních neziskových organizací nyní získají díky speciálním seminářům kraje odborné znalosti a dovednosti. Ty jim usnadní poradit lidem, které nadměrné dluhy trápí. Budou jim také moci poskytnout základní informace o jejich právech a možnostech obrany.

Semináře projektu pamatují také na seniory, kteří na pasti nekalých obchodníků často doplácejí. „Senioři jsou jedna z nejvíce ohrožených skupin. Neorientují se v právních náležitostech podomního prodeje a nejrůznějších prodejních prezentačních akcí. Mohou mít potíže odmítnout důrazné nabídky nevýhodných smluv a nákupů,“ uvedla Zuzana Machová, manažerka prevence kriminality Královéhradeckého kraje.

Projekt kraje potrvá do konce letošního roku. Navazuje na loňskou odbornou konferenci Dluhy trendem současnosti, která sto dvaceti sociálním pracovníkům, poradcům, terénním pracovníkům, dávkovým specialistům i dalším zájemcům z řad odborné veřejnosti poskytla základní informace o problematice zadluženosti obyvatel.

Náklady na současný poradenský projekt činí 133 tisíc korun. Nejbližší semináře se uskuteční 19. srpna v Emauzském domě v Rychnově nad Kněžnou a 26. srpna v Regiocentru Nový Pivovar v Hradci Králové. Kromě seminářů projekt poskytne informace i formou letáků. Údaje o dalších seminářích je možné nalézt na internetových stránkách kraje.

Češi se zadlužují stále více. Podle údajů České národní banky stouply dluhy českých domácností jen v květnu o 13,6 miliardy korun.