V srbském Českém Sele slouží lidem internet, otevřel ho královéhradecký hejtman

11. 9. 2007 Autor: Imrich Dioszegi

Čeští krajané v obci Češko Selo v Srbsku mají od včerejška veřejný přístup k internetu. Slavnostně jej otevřel také hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík. Kraj na zřízení internetového připojení v této obci s početnou aktivní českou menšinou, která se v srbském Jižním Banátu usídlila v 19. století, přispěl bezmála 50 tisíc korun.

V těchto dnech jsou na návštěvě Srbska spolu s královéhradeckým hejtmanem také jeho náměstci Petr Kuřík a Miloslav Plass, krajský radní a starosta Hořic Ivan Doležal a ředitelka královéhradeckého Centra evropského projektování Klára Dostálová.

„Spolupráce kraje s českou menšinou žijící v Banátu na severovýchodě Srbska trvá již přes pět let, během kterých jsme přispěli krajanům kolem půl milionu korun. Pomohli jsme například s renovací školy, s počítačovou výukou či pořízením dětského hřiště v obci Kruščica nebo právě s internetovým připojením obce Češko Selo. Tam žijí také rodiče Kristiny Tesar, která díky podpoře kraje studuje na královéhradeckém gymnáziu. Nyní chceme pomoci srbským regionům při integraci do Evropské unie,“ řekl královéhradecký hejtman Bradík.

Včera odpoledne předali zástupci českým krajanům v obci Kruščica také sochu svatého Václava, která odpoledne slavnostně vysvěcena a uložena v tamní kapli. Dnes delegace Královéhradeckého kraje navštívila v Bělehradě české velvyslanectví v Srbsku.

Další podporou této balkánské země na cestě do Evropské unie je realizace projektu spolupráce s regionálními rozvojovými agenturami Republiky Srbsko v rámci programu East East Open Society Fund, se kterým pomáhá Královéhradecký kraj.

Soubory ke stažení