OP meziregionální spolupráce INTERREG IV C

4. 6. 2007 Autor: Roman Klíma

Interreg IV C


Základní informace

Operační program meziregionální spolupráce INTERREG IVC se zaměřuje na spolupráci mezi veřejnými orgány a institucemi na regionální a místní úrovni s cílem výměny a přenosu zkušeností za účelem zlepšení účinnosti politiky regionálního rozvoje. Program je realizován za účasti projektových partnerů z členských zemí EU, Švýcarska a Norska. Hlavními oblastmi spolupráce jsou inovace a znalostní ekonomika, životní prostředí a ochrana před riziky. V rámci programu jsou projektové aktivity spolufinancovány z evropských fondů do výše 85% a to podle členské země, ve které má partner své sídlo. Zbývající část finančních prostředků musí být poskytnuta samotnými partnery. Tzv. Vedoucí partner přebírá zodpovědnost za řízení, komunikaci, realizaci a koordinaci aktivit mezi zapojenými partnery v rámci projektu.


Zaměření projektů:

1. Inovace a znalostní ekonomika

Např. strategická spolupráce pro optimalizaci/zvýšení využívání nových technologií přátelských k životnímu prostředí, výměna zkušeností při restrukturalizaci regionů závislých na tradičním průmyslu, shromáždění a přenos dobrých zkušeností na vědecké parky, inovační centra, podnikatelské inkubátory nebo klastry, spolupráce v oblasti finanční pomoci malým a středním podnikům a v oblasti rozvoje rizikového kapitálu, podpora ekonomické diversifikace venkovských oblastí, výměna informací o vývoji veřejných služeb založených na ICT pro zvýšení efektivnosti a konkurenceschopnosti obchodu a podnikání, výměna nejlepších postupů při zaškolování a udržení výzkumných pracovníků, společné aktivity pro zlepšení pracovního trhu s účastí diskriminovaných skupin, jakými jsou ženy a starší pracovníci apod.

2. Životní prostředí a ochrana před riziky

Např. výměna zkušeností se zvyšováním povědomí a krizovým plánováním v oblastech, jakými jsou komplikovaně postavené přehrady, seismické oblasti, oblasti náchylné k povodním atd., výměna zkušeností s řešením znečištění ovzduší, strategie pro zlepšení kvality dodávek vody a její úpravy vč. spolupráce v oblasti hospodaření s vodou, výměna zkušeností pro zlepšení hospodaření s odpady, podpora druhů nebo ochrany prostředí jejich přirozeného výskytu, které dostaly prioritu v rámci Natura 2000, sdělování znalostí a zkušeností týkajících se vozidel s nízkou spotřebou paliva a nových technologií pohonu ke snížení emisí, informační systémy pro lepší řízení dopravního provozu a zlepšení průběhu dopravy a pro zlepšení monitorování údajů o městské dopravě, rozvoj a výměna společných strategií pro propagaci kulturního majetku jako potenciálu pro ekonomický rozvoj regionů s důrazem na udržení cestovního ruchu apod.



Aktuality

Dne 21.9.2007 byla vyhlášena 1. výzva Operačního programu meziregionální spolupráce INTERREG IVC, během níž bylo obdrženo 492 žádostí z 27 členských států EU a z Norska a Švýcarska. Tato výzva byla zaměřena na problematiku inovací, znalostní ekonomiku a na problematiku životního prostředí. Projekty předložené v rámci 1. výzvy byly schvalovány v měsíci dubnu a září 2008.

Dne 24.4.2008 v Lublani byly schváleny kapitalizační projekty (druhým typem projektů v INTERREG IVC jsou projekty regionální), celkem jich bylo schváleno 6, z toho 3 byly s účastí českých partnerů (382 291 Eur) z Jihočeského kraje, Olomouckého kraje a z kraje Vysočina.

Dne 18. - 19. 9. 2008 byly v Marseille schvalovány regionální projekty. Celkem jich zde bylo schváleno 35, z toho 5 projektů bylo s českou účastí. Čeští projektoví partneři z těchto 5 projektů jsou z Ústeckého kraje - město Ústí nad Labem, Prahy - České dráhy a.s. (ČD), Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) a Útvar rozvoje hlavního města Prahy, Jihočeského kraje - Regionální rozvojová agentura Jižních Čech a RERA a.s. a z Moravskoslezského kraje - Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje (bude muset být nahrazena jiným subjektem). Tedy celkem se 5 schválených projektů účastní 7 českých subjektů za 1,2 mil Eur.

Celkem bylo tedy v 1. výzvě INTERREG IVC schváleno 41 projektů (6 kapitalizačních + 35 regionálních) z 492 předložených. Partneři z ČR se účastní 8 schválených projektů a získali v rámci 1. výzvy 1,6 mil. Eur.

Z Královéhradeckého kraje předložily žádosti pouze 2 subjekty (Dobrovolný svazek obcí Mikroregionu Bělá, Centrum evropského projektování), které se účastnily 4 neodsouhlasených projektů jako partneři - žádný z těchto projektů nebyl doporučen k financování. Na zasedání monitorovacího výboru v Marseille byl schváleny regionální projekty a tedy i zamítnuty projekty s účastí subjektů z Královéhradeckého kraje.

Z celkového počtu 492 podaných žádostí v rámci 1. výzvy bylo doporučeno k financování pouze 41 projektů.

Malá úspěšnost žadatelů byla dána těmito faktory:

- nekvalitní zpracování žádostí s obecným popisem pracovního plánu

- předkládané projekty neodpovídaly podporovaným aktivitám programu

- malá rozmanitost projektových partnerů

- nevyvážené rozdělení prostředků mezi partnery apod.


Dne 27.10.2008 bude vyhlášena 2. výzva pro předkládání projektů a potrvá do 30.1.2009.

Zájemci o program, kteří se chtějí stát projektovými partnery, se mohou zúčastnit Fóra pro vyhledávání projektových partnerů, které se bude konat ve dnech 27. - 28.10.2008 ve francouzském Lille nebo mohou využít možnosti vyhledávání partnerů na webových stránkách http://www.interreg4c.net/projects.html#_111.



Zdroj dalších informací

Na webu Fondů Evropské unie, spravovaným Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, jsou v sekci OP Meziregionální spolupráce umístěny veškeré informace týkající se tohoto programu v českém jazyce. Další informace jsou k dispozici na oficiálních stránkách programu http://www.interreg4c.net.