Továrnu ve Dvoře Králové postavíme, rozhání Karsit spekulace o odchodu

9. 4. 2019 Autor: Zdeňka Rychterova

Společnost Karsit chce dotáhnout do konce stavbu továrny na autodíly ve Dvoře Králové nad Labem. Na dvorském zastupitelstvu to uvedl ředitel Karsitu Automotive Jan Kříž. Dvoumiliardový projekt jaroměřské firmy od začátku provázejí problémy a neustále jej brzdí série odvolání.

19. března 2019  

V posledních týdnech se ve Dvoře Králové šířily spekulace o tom, že Karsit plánuje závod vybudovat v jiném městě nebo že do průmyslové zóny Zboží umístí jiný typ zástavby.

„Na našem záměru se nic nemění. Majitel společnosti František Řípa chce stavět pouze ve Dvoře Králové nad Labem a nikde jinde. Chce zde stavět továrnu, žádné domy nebo něco jiného,“ vyvracel spekulace šéf firmy Kříž.

Stavbu továrny s linkou hydraulického lisování a svařovnou s robotickými pracovišti zablokovala námitka na podjatost dvorské radnice, kterou v současnosti řeší krajský úřad. Společné řízení o vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení je kvůli tomu od listopadu přerušeno.

Alena Fofová ze Dvora Králové podala námitku na podjatost nejen dvorské radnice, ale také krajského úřadu včetně hejtmana. Tu však už v únoru ministerstvo pro místní rozvoj zamítlo.

Stavaři zatím v průmyslové zóně u výpadovky na Hradec Králové vybudovali většinu inženýrských sítí, přivedli vodu, kanalizaci, plyn a elektřinu. Jsou hotovy přeložky kabelů, archeologický a geologický průzkum.

Původně chtěl Karsit začít závod stavět na podzim 2017 a továrnu, kde má najít práci až 350 lidí, otevřít na přelomu loňského a letošního roku. Karsitu nyní podle Jana Kříže nezbývá nic jiného než čekat, jak se hejtmanství s námitkou na podjatost dvorského městského úřadu vypořádá.

„Královéhradecký kraj projednává námitku podjatosti a nic jiného se v současnosti bohužel dělat nedá,“ uvedl ředitel Kříž.

Stavební práce na pozemcích začaly v březnu 2018.

Autor: top

Zdroj: https://www.idnes.cz/hradec-kralove