Centrum kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje

7. 9. 2023 Autor: Jana Štěrbová

Loga Národní plán obnovy, spolufinancováno EU a MK ČR

Registrační číslo: 0231000002
Zpět na přehled projektů    

Popis projektu:

Předmětem projektu je vybudování zázemí a pořízení vybavení pro rozvoj Centra kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje (CKM) v objektu Vrbenského kasáren. CKM slouží k naplňování metodické role Muzea východních Čech v Hradci Králové (MVČ), tzn. k metodické a technologické podpoře ostatních paměťových a kulturních institucí v Královéhradeckém kraji při mezioborové spolupráci zejména v rámci kulturně kreativních odvětví (KKO) a také vzdělávacích a výzkumných institucí. CKM se zaměřuje na vzájemné propojování a rozvoj aktérů z řad muzeí, galerií, infocenter, archeoparků, knihoven, vysokých a středních škol, neziskových organizací, spolků, veřejnoprávních i podnikatelských subjektů v oblasti celé šíře kulturních a kreativních odvětví, pokročilých informačních technologií, tzv. nových medií atd. za účelem rozvoje nových forem výstavnictví, neformálního i formálního vzdělávání a rozvoje občanské společnosti na celém území kraje, popřípadě i mimo něj.

Cíl projektu:

Cílem projektu je vytvořit potřebné zázemí pro rozšíření a zkvalitnění činnosti rozbíhajícího se Centra kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje (dále také „centrum“, nebo „CKM“).

Výsledky projektu:

Naplněním cílů projektu dojde ke zvýšení odolnosti segmentu kultury proti hrozbám a ohrožením, jakým byla pandemie Covid-19. Díky navázané mezisektorové spolupráci a odolné infrastruktuře budou moci organizace působící v sektoru muzejnictví pružněji reagovat na případné další hrozby tohoto typu a zabránit tak ochromení, nebo plnému zastavení činností tohoto odvětví. Investorem projektu a příjemce dotace je Královéhradecký kraj jako zřizovatel Muzea východních Čech v Hradci Králové, které bude výstupy projektu provozovat.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií.