Výsledek testování elektronického systému podávání žádostí

25. 4. 2017 Autor: Pavel Kavalír

V pátek 21. 4. 2017 proběhlo testování elektronického systému pro příjem žádostí o kotlíkovou dotaci v rámci programu 17OPK01 Snížení emisí z lokálního vytápění domácností v Královéhradeckém kraji – Kotlíkové dotace (Podpora obnovitelných zdrojů energie). Na vzorku osob, které mají vytvořen platný uživatelský účet v aplikaci DOTIS, si tak správce aplikace mohl ověřit funkčnost elektronického systému zápisu do Pořadníku žadatelů, který bude ve své ostré verzi spuštěn v úterý 2. 5. 2017 v 8:00. Přinášíme výsledek testu.

V pátek 21. 4. 2017 v době mězi 18:00 a 19:30 hod. se podařilo celkem 168 účastníkům testu funkčnosti systému úspěšně zapsat do cvičné verze Pořadníku žadatelů. Zároveň se na technickou podporu obrátily přibližně dvě desítky účastníků s informací o potížích při pokusu o zápis. Správce systému provedl následně analýzu a zjistil, že nejčastějším problémem byl přístup k testovací stránce přes zabezpečený protokoI https prostřednictvím domény https://dotace.kr-kralovehradecky.cz namísto avizované domény http://dotace.kr-kralovehradecky.cz (protokol http). Pro testovací účely služba podporovala pouze http, pro ostrý chod poběží aplikace pod https a tento problém tak bude odstraněn (stejně tak by neměl prohlížeč hlásit nedůvěryhodnost stránky). V několika případech bylo také zjištěno, že žadatel si změnil heslo těsně před, případně až po spuštění testu v 18:00, toto heslo však již testovací databáze neobsahovala a proto nemohlo dojít k ověření správnosti údajů. V ostrém provozu již toto nemůže nastat, neboť přihlašovací stránka na portál DOTIS bude od 7:00 mimo provoz. V několika případech neměl uživatel dosud aktivován účet přes e-mailem doručený link nebo neznal svoje přihlašovací údaje a proto se pokoušel opakovaně o zápis s neúspěchem. Problém byl zaznamenán i v souvislosti s použitím prohlížeče MS Edge, kde docházelo k časovým prodlevám při vyřizování žádosti (bylo třeba pokus několikrát opakovat), správce provedl optimalizaci systému i na tento prohlížeč (je využíván např. v OS Windows 10).

Děkujeme tímto všem účastníkům testování za pomoc při prověřování funkčnosti systému, který by měl zabránit příjmu neúměrného počtu žádostí, jež poskytovatel není následně schopen vzhledem k celkovému objemu prostředků uspokojit. Tento systém by měl také proces příjmu žádostí uchránit před přetížením a případným pádem serveru. Omlouváme se také zároveň všem, kteří neuspěli, neboť jejich reakce pro nás byli rovněž velmi cenné. Znovu připomínáme, že tento test nemá žádný vliv na budoucí úspěch žadatele v rámci ostré verze procesu podání žádosti!

Upozorňujeme všechny potenciální žadatele, aby si důkladně znovu přečetli podmínky výzvy (jsou zde podrobně uvedeny i kroky vedoucí k podání žádosti), seznámili se s grafickým manuálem pro podání žádosti a včas provedli ověření aktuálnosti a správnosti údajů ve svém uživatelkém účtu na dotačním portále DOTIS (a také nezapomněli své přihlašovací údaje). Rovněž upozorňujeme, že správce systému ani poskytovatel dotace nemůže ručit za problémy vzniklé v souvislosti s internetovým připojením žadatele, stavem uživatelova PC či aktuálností nebo legálností používaného operačního systému či internetového prohlížeče.

Připomínáme, že ostrá verze systému příjmu žádostí o zápis do Pořadníku žadatelů bude spuštěna v úterý 2. 5. 2017 v 8:00 na obvyklé adrese dotačního portálu DOTIS (přístup je možný též ze stránek Královéhradeckého kraje).

Průběh bude následující:

  • v 7:00 bude vypnut systém DOTIS a pod doménou http://dotace.kr-kralovehradecky.cz bude dostupná stránka s tlačítkem obnovy a informací, že zápis do Pořadníku začne v 08:00 (pokud bude některý uživatel přihlášený, po vypnutí DOTIS bude při jakékoliv následující akci přesměrován na tuto stránku).
  • v 8:00 bude provedeno překlopení stránky na formulář pro zápis do Pořadníku. Pro načtení bude nutné stisknout klávesu F5, případně tlačítko obnovení (přesto se stránka automaticky obnovuje v několikavteřinovém intervalu).
  • Opakovaná obnova stránky přes klávesu F5 několik minut před 8. hodinou je však zbytečná!!!
  • Žadatel vloží do zobrazeného formuláře své přihlašovací údaje a stiskne tlačítko zápisu. Systém jej bude obratem informovat, zda zápis byl úspěšný, zda došlo k pokusu o opakovaný zápis či zda se vyskytla chyba při vložení přihlašovacích údajů, případně informuje o vyčerpané kapacitě 250 míst v pořadníku.
  • Po ukončení celého procesu bude provedeno vyhodnocení a kontrola výsledného elektronického Pořadníku žadatelů a úspěšní žadatelé budou následně e-mailem informováni o dalším postupu (e-mail není odesílán bezprostředně po pokusu o zápis, ale až v průběhu dne!!!). Pořadník bude zveřejněn.
  • Žadatelé, kteří uspěli v rámci Pořadníku budou mít od středy 3. 5. po 8. hod. po přihlášení na portál DOTIS http://dotace.kr-kralovehradecky.cz k dispozici formulář k vyplnění a odeslání. V žádosti bude předvyplněno jméno, příjmení a email (proto je nezbytné, aby údaje uživatelského účtu odpovídaly skutečnosti a korespondovaly s osobou oprávněného žadatele!).
  • Příjem elektronických žádostí končí v pátek 5. 5. 2017 ve 12:00, prosíme žadatele, aby využili této více než dvoudenní doby, která je k dispozici (není třeba žádost podat ihned 3. 5. v 8:00, čas podání už v tomto kroku nerozhoduje o pořadí).

Soubory ke stažení