Pojezd vojenské techniky v PP Na Plachtě v roce 2012

23. 10. 2012 Autor: Lenka Peterková

Zvláště chráněné území, přírodní památka Na Plachtě 2 a Na Plachtě 3 – realizace managementového opatření „Mechanické narušování půdního povrchu vojenskou technikou“, sdělení orgánu ochrany přírody.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství (dále jen „krajský úřad“) oznamuje veřejnosti, že ve dnech 25.10. – 28.10.2012 bude v území přírodních památek Na Plachtě 2 a Na Plachtě 3, na pozemcích p.č. 942/7 a 942/151 v k.ú. Nový Hradec Králové, realizováno managementové opatření „Mechanické narušování půdního povrchu vojenskou technikou“. Trasa pojezdu je naplánovaná tak, aby šetřila povrchy komunikací využívané návštěvníky přírodních památek, tedy v menším rozsahu než v minulých letech.

Toto managementové opatření je prováděno v souladu s platnými plány péče o citovaná zvláště chráněná území. Je realizováno ve prospěch předmětů ochrany zvláště chráněných území.

Pojezd vojenské techniky se zásadně podílel na vzniku této unikátní lokality a podmínil i další druhovou rozmanitost. Je to způsob péče o území, při kterém se udržuje soustava tůní v různých stádiích vývoje. Obnovují se především raná sukcesní stádia tůní, která by bez těchto zásahů zanikla, což by ovlivnilo i populace obojživelníků. Obnovení pojezdů realizovaných v době, kdy je předpoklad nejmenších negativních dopadů na obojživelníky i na další na tůně vázané živočichy, lze z hlediska ochrany území vnímat jako pozitivní a z hlediska ekonomických nákladů na management zvláště chráněných území přínosný. Obnovují a udržují se také periodické tůně pro kriticky ohrožené druhy žábronožku letní a listonoha letního, které mají tendenci velmi rychle zarůstat a zazemňovat se. Efekt pojezdu vojenské techniky jednoznačně pomohl zásadně zlepšit stav populací těchto kriticky ohrožených druhů, proto je nutné narušování provádět opakovaně.

Rovněž na rostlinné biotopy má tento managementový zásah pozitivní vliv. Po realizovaných pojezdech v minulých letech je možné potvrdit výskyt nových rostlinných druhů v území např. stozrník lnovitý (Radiola linoides). K dalším významným druhům patří např. zeměžluč spanilá (Centaurium pulchellum), bahnička vejčitá (Eleocharis ovata), bahnička jehlicovitá (Eleocharis acicularis) a rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia). Expanzivní rostliny jsou vlivem pojezdu vojenské potlačovány.

Za účelem realizace managementového opatření bylo krajským úřadem vydáno rozhodnutí č.j. 13824/ZP/2012-PE-12 ze dne 19.09.2012, ve věci vydání souhlasu k činnostem v bližších ochranných podmínkách přírodních památek Na Plachtě 2 a Na Plachtě 3 dle ust. § 44 odst. 3 zákona.

Práce zajišťuje Východočeský klub přátel vojenské techniky, IČ 26528924, Rusek 109, 500 03 Hradec Králové. Na vlastní průběh prací bude, dle podmínek výše uvedeného rozhodnutí, dohlížet pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Případné informace lze získat na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje, se sídlem Pivovarské náměstí 1245, 500 03 Hradec Králové, a to zejména v úřední dny, tj. pondělí a středa od 8.00 do 17.00 hodin nebo na telefonním čísle 495 817 178 – Mgr. Lenka Peterková.

Soubory ke stažení