Uživatelé drog jako klienti lékáren

21. 4. 2021 Autor: Michaela Klementová

Uživatel drog v lékárně nemusí nutně znamenat riziko. Ne každý závislý přichází do lékárny s úmyslem krást nebo nakupovat léky s obsahem pseudoefedrinu ve velkém. V každém případě se vyplatí, aby byl personál dobře připraven na kontakt s touto specifickou klientelou a uměl v případě potřeby nejen adekvátně reagovat, ale také kvalifikovaně poradit a odkázat na službu, která může závislému pomoci. Jak se ukazuje, zájem o tuto problematiku se u lékárenského personálu zvyšuje. Jednou z možností, jak načerpat zkušenosti a informace, je spolupráce s organizacemi, které se drogovou problematikou zabývají. První zkušenosti již sbírají některé z královéhradeckých lékáren, které začaly své poznatky sdílet a zahájily spolupráci s občanským sdružením Laxus.

Uživatel drog v lékárně nemusí nutně znamenat riziko.

Ne každý závislý přichází do lékárny s úmyslem krást nebo nakupovat léky s obsahem pseudoefedrinu ve velkém. V každém případě se vyplatí, aby byl personál dobře připraven na kontakt s touto specifickou klientelou a uměl v případě potřeby nejen adekvátně reagovat, ale také kvalifikovaně poradit a odkázat na službu, která může závislému pomoci. Jak se ukazuje, zájem o tuto problematiku se u lékárenského personálu zvyšuje. Jednou z možností, jak načerpat zkušenosti a informace, je spolupráce s organizacemi, které se drogovou problematikou zabývají. První zkušenosti již sbírají některé z královéhradeckých lékáren, které začaly své poznatky sdílet a zahájily spolupráci s občanským sdružením Laxus.

.

Kdo jsme

Občanské sdružení Laxus, působící v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji, se věnuje práci s uživateli drog a jejich blízkými již od roku 1995. Sociální a adiktologické služby poskytuje ambulantní (kontaktní a ambulantní centra) i terénní formou (terénní programy, péče o závislé ve výkonu trestu). „Stejně, jako podobné organizace v celé České republice, i my k práci s uživateli drog přistupujeme na základě pragmatické filozofie harm reduction (minimalizace rizik, působených užíváním drog), vycházíme z modelu public health (veřejné zdraví a jeho ochrana) a jsme přesvědčeni, že investovat do „pomoci narkomanům“, jak je někdy naše práce negativně nazývána, je levnější, než léčit tisíce hepatitidou nakažených uživatelů drog. Drogová závislost, klasifikovaná Světovou zdravotnickou organizací jako nemoc, totiž není něčím, za co si závislý „může sám“ – je nutné na ní pohlížet optikou celé rodiny a okolí, respektive společnosti, ve které se závislý pohybuje,“ uvádí Mgr. Markéta Manová, vedoucí Centra terénních programů Královéhradeckého kraje.

.

Proč jsme začali s výzkumem a co ukázal

Snaha o důkladné pokrytí drogové scény v regionu, o který pečujeme, nás v uplynulých letech vedla k realizaci několika výzkumů, jejichž cílem bylo nejprve zmapovat zdroje injekčního materiálu. Od našich klientů, zejména těch, se kterými pracujeme v terénu, jsme se totiž dozvídali, že v době, kdy je naše služba nedostupná, nakupují v lékárnách. Často se k nám tak v rámci výměnného programu dostávaly použité injekční stříkačky, které běžně nedistribuujeme. Proto jsme se vydali do lékáren, abychom zjistili, kolik stříkaček se v regionu pohybuje mimo náš program. Brzy se však ukázalo, že kromě počtu prodaných injekčních stříkaček jsou nám lékárny schopny poskytnout mnohem více informací, díky kterým získáme dobrou představu o tom, jak místní drogová scéna funguje. Odezva od lékáren byla vysoká a naši pracovníci si téměř pokaždé, kromě sesbíraných informací, odnášeli i několik „drogových historek“ ale především dotazů, jak s uživateli drog efektivně komunikovat.

.

Proč jsme zahájili spolupráci s lékárnami a jak proběhlo první setkání

Množství statistických údajů, zaznamenaných zkušeností, otázek a příjemných či méně příjemných zážitků personálu s uživateli drog, nás vedlo k tomu, že jsme se rozhodli oslovit lékárny, které měly o spolupráci největší zájem a nabídnout jim prostor, který by umožnil výměnu zkušeností a také jim poskytnout ucelenou prezentaci našich služeb. Během provozní doby lékáren je totiž šance na plnohodnotnou komunikaci vzhledem k přicházejícím zákazníkům poměrně malá. V průběhu prvního setkání, kterého se účastnilo šest pracovníků a pracovnic královéhradeckých lékáren, se podařilo otevřít nejčastější témata, se kterými se ve své praxi setkávají. Jednalo se zejména o komunikaci s intoxikovaným nebo agresivním uživatelem drog, o zacházení s recepty, výdeji léčiv, obsahujících prekurzory pro výrobu pervitinu nebo substitučních látek. Zajímavou, často rozdílně nazíranou a řešenou otázkou, se ukázal sběr použitých injekčních stříkaček. Kromě toho prezentovali pracovníci sdružení Laxus informace o službách, které poskytují a hovořili se zúčastněnými o tom, jak s uživateli drog komunikovat, zda a kdy jim nabízet pomoc a do kterých služeb je odkazovat, v případě, že potřebují čisté injekční stříkačky, poradenství nebo léčbu.

.

Výhled do budoucna

Kladně hodnocené setkání utvrdilo všechny účastníky, že spolupráce dvou zcela rozdílných institucí, které spojuje stejná klientela, má smysl. Již nyní distribuují některé z nejvíce exponovaných lékáren letáky, odkazující na služby pro uživatele drog nebo doplňkový materiál, určený k bezpečnější aplikaci drog, například dezinfekční polštářky pro ošetření místa vpichu, injekční vodu nebo buničinové tampony k zastavení krvácení po nitrožilní aplikaci. Ideální budoucnost, kdy efektivně spolupracujeme, a našim klientům jsou koordinovaně poskytovány služby, které potřebují, ať se jedná o informace, poradenství, pomoc nebo hmotný materiál je ještě vzdálená. Společně sdílená představa však nabírá konkrétní tvary, první kroky jsme již učinili a na další se chystáme.

.

Proč věnujeme tolik úsilí spolupráci s lékárnami?

„Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje provádí výzkum každoročně na podzim, již od roku 2000. V roce 2009 probíhal náš výzkum v rámci celorepublikového sdružení Proadis na zakázku Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Z výzkumu, realizovaného v roce 2010, vyplývá, že výměnné injekční programy v regionu Královéhradeckého kraje distribuují 83% injekčního materiálu. To znamená, že podstatná část stříkaček, užívaných k aplikaci drog, končí v bezpečně likvidovaných kontejnerech terénních pracovníků. Avšak v lékárnách Královéhradeckého kraje se prodá pravděpodobně až 45 tisíc injekčních stříkaček ročně, tedy 17% aktuální spotřeby drogové scény. Pravděpodobná roční spotřeba uživatelů drog v Královéhradeckém kraji je tak 270 tisíc injekčních stříkaček. Je potřeba věnovat pozornost zejména tomu, kde a jak uživatelé drog v lékárnách nakoupené a použité stříkačky likvidují.“

.

autor: Lukáš Gilányi, DiS.

.

.

Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje, Laxus o. s.

tel.: +420 775 565 309

e-mail: manova@laxus.cz

web: www.laxus.cz