Transformace a zvyšování dostupnosti komunitních sociálních služeb pro osoby s postižením v Královéhradeckém kraji v roce 2022

10. 8. 2023 Autor: Jana Fiedlerová

Rok 2022 přinesl ukončení posledního investičního projektu první etapy transformace Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny.

Ve druhé polovině roku 2022 byl dokončen projekt reg. č. CZ.06.2.56/0.0/0.0/16_047/0005606 Transformace ÚSP pro mládež Kvasiny – výstavba v lokalitě Třebechovice pod Orebem, podpořený v rámci výzvy č. 49 Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování. V Třebechovicích pod Orebem bylo vybudováno nové zázemí služby domova pro osoby se zdravotním postižením s celkovou kapacitou 12 lůžek ve 2 domácnostech.

Procesy deinstitucionalizace, transformace a rozvoje služeb komunitního charakteru byly i v roce 2022 podpořeny v rámci projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji VII, realizovaného za podpory Operačního programu Zaměstnanost. Pracovníci pěti poskytovatelů sociálních služeb pro osoby s postižením a duševním onemocněním čerpali v rámci projektu konzultační podporu, byli podpořeni supervizí, absolvovali odborné vzdělávání, stáže apod.

Provoz služeb komunitního charakteru pomáhají stabilizovat projekty realizované za podpory Operačního programu Zaměstnanost a Operačního programu Zaměstnanost plus. Od ledna 2020 s ukončením v červnu 2022 byl realizován projekt Komunitní služby pro osoby se zdravotním postižením v Královehradeckém kraji. Jeho cílem bylo zajistit dostupnost sociálních služeb chráněného bydlení v celkové kapacitě 29 lůžek poskytovaných v komunitě, které vznikly po transformaci domovů pro osoby se zdravotním postižením Barevné domky Hajnice a Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny. Podpořen byl provoz vybraných domácností služby v lokalitách: Trutnov, Dvůr Králové nad Labem, Kostelec nad Orlicí a Týniště nad Orlicí. Od dubna 2022 byly v rámci projektu Žijeme v komunitě fáze 1 podpořeny další domácnosti služby chráněné bydlení Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny a dvě domácnosti chráněného bydlení v lokalitě Náchod DOMOVA NA STŘÍBRNÉM VRCHU. Projekt Žijeme v komunitě fáze 2 podporuje od října 2022 provoz 2 domácností služby domova pro osoby se zdravotním postižením Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny s celkovou kapacitou 12 lůžek v lokalitě Třebechovice pod Orebem.

Rok 2022 se také nesl ve znamení aktualizace transformačních/rozvojových dokumentů vybraných poskytovatelů sociálních služeb Královéhradeckého kraje: Ústavu sociální péče Kvasiny a Domova sociálních služeb Chotělice, které v souladu se strategickými dokumenty Královéhradeckého kraje pro oblast sociálních služeb směřují k úplné transformaci zařízení. Současně pokračovala příprava dílčích investičních projektů, které umožní nahradit ústavní kapacity kapacitami komunitního charakteru. V případě Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny budou kapacity komunitního charakteru směřovány do spádových území obcí s rozšířenou působností Nové Město nad Metují, Jaroměř a Kostelec nad Orlicí. V případě Domova sociálních služeb Chotělice do spádových území obcí s rozšířenou působností Jičín, Hořice a Nová Paka.

Prvním z investičních projektů, jehož realizace byla zahájena ve druhém pololetí roku 2022 a kterým startuje změna struktury a charakteru kapacit služeb zařízení Domov sociálních služeb Chotělice, je projekt Rozvoj komunitních sociálních služeb CHB v lokalitě Jičín, reg. č. CZ.06.6.127/0.0/0.0/21_124/0017394, podpořený v rámci výzvy č. 101 Sociální infrastruktura se zvýšenou energetickou účinností IROP. Přestavbou bytového domu bude zajištěno zázemí 4 domácností služby chráněné bydlení s celkovou kapacitou 11 lůžek.

Kontaktní osobou pro informace týkající se podpory procesů deinstitucionalizace, transformace a rozvoje služeb komunitního charakteru pro osoby s postižením v Královéhradeckém kraji je Mgr. Jana Fiedlerová, Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, jafiedlerova@kr-kralovehradecky.cz, tel.: 495 817 332.