Pozice dvojjazyčného asistenta pedagoga v procesu vzdělávání a začleňování žáků s odlišným mateřským jazykem

21. 11. 2014 Autor: Jan Dvořák

Pozvánka a anotace kulatého stolu pořádného META, o.p.s. – Společnost pro příležitosti mladých migrantů.

Cílem kulatého stolu je především rozvinutí odborné diskuse zkušených asistentů pedagoga a klíčových aktérů integračního a vzdělávacího procesu žáků s OMJ, kteří jsou činní zejména v oblasti zřizování pozic a následné podpory asistentů pedagoga pro tyto žáky.

V rámci kulatého stolu budou prezentovány zkušenosti samotných asistentů, kteří v současné době působí zejména na pražských školách. Dále budou v plenárním zasedání diskutována témata týkající se mimo jiné zřízení pozice asistenta pedagoga, jeho podpory, financování a rozvoje.

V rámci kulatého stolu bude také představena a distribuována publikace Hledá se dvojjazyčný asistent, která obsahuje zkušenosti asistentů pedagogů, včetně kazuistik a komentářů odborných pracovníků METY. Publikace je metodickou příručkou pro vzdělávací instituce a jejím cílem je přiblížit roli a přínos migrantů působících ve školství. Představíme také krátký dokument o pozici dvojjazyčných asistentů, který společnost META připravila především s cílem rozšířit povědomí o daném tématu.

Dvojjazyční asistenti pedagoga jsou důležitou součástí procesu integrace cizinců. Hlavním důvodem prezentace jejich práce a následné diskuse je především cíl představit tyto cizince jako aktivní účastníky společenského dění, kteří jako dvojjazyční asistenti pedagogů pomáhají znevýhodněným skupinám žáků při jejich integraci do vzdělávání.

Termín a místo konání: 11. 12. 2014 13:00-16:30, Goethe Institut, Praha

Registrace a informace: http://www.meta-ops.cz/aktuality/kulaty-stul-na-tema-pozice-asistenta-pedagoga-v-procesu-vzdelavani-a-zaclenovani-zaku-s

Soubory ke stažení