Odpověď na žádost o informace doručenou dne 29.09.2015

9. 10. 2015 Autor: Miroslava Hlavová

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
26.09.2015 │ZK Pha 146/2015 IZ-82/VZ/2015 07.10.2015

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad |  oddělení stížností a dozoru obcí   | Miroslava Hlavová│472 | mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace doručenoudne 29.09.2015

Vážený pane,

dne 29.09.2015 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), kterou žádáte o sdělení následujících informací (citace včetně chyb):

„Zdvořile žádám Váš kraj o sdělení, jakým způsobem (zejména prostřednictvím jakých elektronických informačních systémů) Váš kraj zajišťuje vedení účetnictví v příspěvkových organizacích kraje, plnění rozpočtu, vykazování údajů vůči centrální evidenci účetních informací státu (dále jen „ekonomické řízení příspěvkových organizací“).

 Pokud Váš kraj zajišťuje ekonomické řízení příspěvkových organizací pomocí centrálně pořizeného elektronického informačního systému, prosím zašlete rovněž

  • − kopii dokumentace podle § 155 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění, k pořízení elektronického informačního systému v posledním výběrovém řízení, včetně uzavřené smlouvy s vítězných uchazečem; pokud nebylo poslední výběrové řízení otevřené, zašlete prosím rovněž dokumentaci k prvnímu řízení, kde byl tento systém vysoutěžen,  
  • − souhrnnou informaci zahrnující název dodavatele systému, datum nasazení systému vysoutěženého v posledním výběrovém řízení, počet příspěvkových organizací evidovaných v systému anebo jej využívajících, celkové výdaje na systém (které uhradil kraj nebo jím ovládané či řízené osoby) v rozdělení na kapitálové a provozní výdaje.

 Pokud v kraji nebyl centrálně pořízen elektronický informační systém pro ekonomické řízení příspěvkových organizací, zašlete výše uvedené informace o systému pro ekonomické řízení té příspěvkové organizace Vašeho kraje, která má největší příjmy z rozpočtu Vašeho kraje. Prosím o poskytnutí informace do datové schránky uvedené v patičce této zprávy. Vyžadujeli to velikost poskytovaných informací, zašlete informace ve více datových zprávách anebo na paměťovém médiu. Dokumenty poskytněte v elektronické strojově čitelné a upravitelné podobě (např. formáty ODT, DOC, XLS, nikoliv PDF, obrázky apod.), kdykoliv je to možné.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-82/VZ/2015, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádosti byly požádány věcně příslušný odbor ekonomický a odbor kanceláře ředitele krajského úřadu.

Výše uvedené odbory krajského úřadu se Vaší žádostí podrobně zabývaly a k Vašim dotazům uvádí následující.

Královéhradecký kraj aktuálně nezajišťuje vedení účetnictví ve svých příspěvkových organizacích, plnění rozpočtu, vykazování údajů vůči centrální evidenci účetních informací státu jednotným informačním systémem, ale distribuovaně mnoha informačními systémy.

Aktuálně používaný systém pro ekonomické řízení největší příspěvkové organizace Královéhradeckého kraje (největší příjmy z rozpočtu kraje), kterou je Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, je ekonomický SW FEIS. Dle informací z příspěvkové organizace je používán cca od roku 2006, nebyl vysoutěžen ve výběrovém řízení. Konkrétními informacemi o výdajích na systém krajský úřad nedisponuje, v případě zájmu by byly k dispozici přímo u příspěvkové organizace Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje.

Nicméně Královéhradecký kraj má vysoutěžen jednotný ekonomický informační systém, tedy v současné době probíhá plnění veřejné zakázky Jednotný ekonomický informační systém Královéhradeckého kraje 2 na centralizaci ekonomického řízení organizací. Dokumentace k této otevřené nadlimitní veřejné zakázce je volně přístupná na profilu zadavatele https://zakazky.cenakhk.cz/contract_display_1483.html. Prostřednictvím tohoto systému se ekonomické řízení příspěvkových organizací bude řešit od 01.01.2017.

Informace zasíláme v souladu se žádostí do Vaší datové schránky.

S pozdravem

„otisk razítka“

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad

(dokument je elektronicky podepsán)