Odpověď na žádost o informace doručenou dne 27.04.2015

27. 5. 2015 Autor: Miroslava Hlavová

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
IZ-33/VZ/2015 11.05.2015

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad |   oddělení stížností a dozoru obcí  |  Miroslava Hlavová│472 | mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace doručenoudne 27.04.2015

Vážená paní,

dne 27.04.2015 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které žádáte o následující informace, cit.:

„zašlete mi analýzu chemického složení surové vody z vrtu KN-1 v Kněžnicích. Na tuto analýzu se odvoláváte v dopise Ministerstvu zemědělství ve věci náhrady škody. Analýz musíte mít ze zákona několik z různého období, proto vás žádám, abyste mi jich rovněž několik zaslali.

Žádám o protokol o odběru vzorků surové vody z vrtu KN-1 Kněžnice s ohledem, zda vzorky byly odebírány za zvýšeného čerpání objemu surové vody, jaký objem, nebo za normálního čerpání surové vody, jaký objem. Mělo by to být v protokolu uvedeno. Při této žádosti vycházím z nahlédnutí do dokumentů na vodoprávním úřadě v Jičíně, kdy jsem zjistila, že bylo povoleno zvýšené čerpání surové vody dle nějakých možných momentálních potřeb. Podrobnosti kdo, kdy, atd., vodoprávní úřad neznal. Nebylo však povoleno permanentní zvýšené čerpání.

Dále vás žádám o veškerou korespondenci mezi vámi a Povodím Labe ve věci vrtu KN-1, složení surové vody, atd., a to počínaje rokem 2009.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-33/VZ/2015, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádosti byl požádán věcně příslušný odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.

Odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu se obsahem Vaší žádosti podrobně zabýval a k Vašemu požadavku na zaslání analýzy chemického složení surové vody vrtu KN-1 v Kněžnicích, na který se odvolává zdejší úřad ve svém dopise ze dne 09.01.2015, kterým postoupil Vaši žádost o náhradu škody Ministerstvu zemědělství a k Vašemu požadavku na zaslání protokolu o odběru vzorků surové vody s tím, že vzorky byly patrně odebírány za zvýšeného čerpání objemu surové vody, uvádí následující.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje disponuje pouze protokolem o zkoušce surové vody č. 3650/13 vyhotoveným dne 31.10.2013 společností Vodohospodářské laboratoře, s.r.o. z vodního zdroje Kněžnice. Jiným rozborem surové vody z vodního zdroje v Kněžnici zdejší krajský úřad nedisponuje.

Podle ustanovení § 13 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o VaK“) musí voda odebraná z povrchových vodních zdrojů nebo z podzemních vodních zdrojů pro účely úpravy na vodu pitnou (dále jen "surová voda") splňovat v místě odběru před její vlastní úpravou požadavky na její jakost ve vazbě na použité standardní metody úpravy surové vody na vodu pitnou. Výjimečně pak lze k úpravě na vodu pitnou odebírat povrchovou nebo podzemní vodu, jež v místě odběru nesplňuje požadavky na jakost surové vody, stanovené prováděcím právním předpisem. Výjimku povoluje na žádost provozovatele vodovodu krajský úřad, a to pouze za předpokladu, že technologie úpravy vody z takového zdroje vody zaručuje zdravotní nezávadnost upravené pitné vody, stanovenou zvláštními právními předpisy (zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů).

Krajský úřad se v nedávné době již na základě Vašeho podnětu zabýval otázkou, zda-li surová voda z jímacího objektu KN-1 v Kněžnici splňuje kvalitativní požadavky na jakost surové vody dané přílohou č. 13 vyhlášky č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích) ve znění pozdějších předpisů a přílohou č. 1 vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody v platném znění.

Na základě minulých šetření dospěl krajský úřad k závěru, že odebíraná surová voda z vrtu KN-1 v Kněžnici splňuje požadavky na jakost surové vody, které jsou stanoveny prováděcím právním předpisem k zákonu o VaK a zákonu č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. O zjištěních zdejšího úřadu jste byla podrobně informována dopisem č.j.: 11714/ZP/2014 ze dne 24.07.2014. Tímto dopisem jste byla současně informována, že v případě vodovodu Kněžnice, kde je voda pouze desinfikována, není povinen provozovatel vodovodu zasílat krajskému úřadu rozbory surové vody dle ustanovení § 13 odst. 3 zákona o VaK a také tak nečiní.

K Vašemu požadavku na veškerou korespondenci mezi krajským úřadem a státním podnikem Povodí Labe ve věci vrtu KN-1 je nutno konstatovat, že mezi zdejším krajským úřadem a státním podnikem Povodí Labe žádná korespondence na toto téma neproběhla.

S pozdravem

 

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad

Přílohy:

  • -Protokol o zkoušce č. 3650/13 1 list