Odpověď na žádost o informace doručenou dne 26.10.2022

10. 11. 2022 Autor: Alena Koukalová

komunitní bydlení

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 25.06.2022
NAŠE ZNAČKA (čj. nebo sp. zn.): KUKHK-IZ-88/MJP/2022

VYŘIZUJE: Mgr. Alena Koukalová
ODBOR | ODDĚLENÍ: majetkoprávní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 606 783 015
E-MAIL: akoukalova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 02.11.2022

Počet listů: 4
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 26.10.2022

Vážená paní magistro,

dne 26.10.2022 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost podanou dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

  • 1) Poskytovatel komunitního bydlení v Třebechovicích a zřejmě i v dalších lokalitách je příspěvková organizace KHK Ústav sociální péče pro mládež Kvasiny, až bude zrušena, kdo bude poskytovatelem?
  • 2) Je pro kraj finančně výhodné platit na 12 klientů 8 zaměstnanců?
  • 3) Po mých dlouholetých zkušenostech s exkurzemi do ÚSP Žampach, nyní Domov pod hradem, vím, že v tomto zařízení vždy měli klienti během dne velkou nabídku různých činností, co nabízíte klientům zařazeným do komunitního bydlení?“

Dále jste žádost doplnila:

V návaznosti na 3. moji otázku vím, že Domov pod hradem Žampach musí velice často řešit stížnosti veřejnosti, zejména sousedů, na chování klientů komunitního bydlení, rovněž v Třebechovicích, tak krátce otevřených jsou také už problémy se sousedy. Domnívám se, že takovýto způsob inkluze spíš prohlubuje příkopy mezi běžnou populací a lidmi mentálně postiženými. Jsou jiné a smysluplnější způsoby, jak iniciovat proces opačný. Podle mě by bylo vhodné přehodnotit proces inkluze a víc se zaměřit na vytvoření dostatečné kapacity v domovech pro seniory.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod spisovou značku KUKHK-IZ-88/MJP/2022, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

K obsahu Vaší žádosti lze nejprve uvést a odkázat na ustanovení § 3 odst. 3 InfZ, dle něhož informací se pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. V souladu s ustanovením § 2 odst. 4 InfZ se povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory a vytváření nových informací.

K obsahu Vaší žádosti lze nejprve uvést, že Vaše dotazy neodpovídají pojmu informace ve smyslu ustanovení § 3 odst. 3 InfZ, nýbrž směřují k vytváření informací nových. Přestože krajský úřad jako povinný subjekt povinnost vytváření nových informací nemá, v rámci dobré správy se vždy snaží žadateli odpovědět.

Proto o předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu – odbor sociálních věcí (vizte organizační strukturu krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/), který připravil k jednotlivým bodům příslušné informace.

  1. Poskytovatel komunitního bydlení v Třebechovicích a zřejmě i v dalších lokalitách je příspěvková organizace KHK Ústav sociální péče pro mládež Kvasiny, až bude zrušena, kdo bude poskytovatelem?

Zrušení příspěvkové organizace Ústav sociální péče pro mládež Kvasiny Královéhradecký kraj neplánuje. V návaznosti na dokončení procesu transformace zařízení (nahrazení kapacit ústavních služeb kapacitami komunitního charakteru) předpokládáme v průběhu následujících let změnu názvu poskytovatele. Poskytovatelem sociálních služeb komunitního charakteru tak nadále bude příspěvková organizace Královéhradeckého kraje.

  1. Je pro kraj finančně výhodné platit na 12 klientů 8 zaměstnanců?

Z položeného dotazu není zřejmé, zda jde o dotaz směřovaný k domácnostem služby domova pro osoby se zdravotním postižením v lokalitě Třebechovice pod Orebem. Pro zodpovězení dotazu, resp. poskytnutí informace však lokalita není klíčová. Pobytové sociální služby komunitního charakteru poskytované Ústavem sociální péče pro mládež Kvasiny v lokalitách Třebechovice pod Orebem, Kostelec nad Orlicí a Týniště nad Orlicí jsou poskytovány s celodenní dostupností asistence, tedy přítomnosti pracovníků přímé práce. Jednotlivým uživatelům a uživatelkám je podpora poskytována v závislosti na jejich individuálních potřebách. V domácnostech v lokalitě Třebechovice pod Orebem žijí lidé s postižením se střední a vysokou mírou podpory ve dvou domácnostech, resp. dvou rodinných domech, což je zohledněno v kapacitě personálního zajištění služby. Je nezbytné doplnit, že po dobu procesu transformace ústavního zařízení, tedy do jejího dokončení, v případě Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny do opuštění stávajícího zázemí pro poskytování pobytových sociálních služeb osobám s mentálním a kombinovaným postižením, jsou současně poskytovány služby v nových i stávající objektech, což s sebou logicky nese jak zvýšené běžné provozní náklady, tak současně zvýšení personálních nákladů při souběžném provozu služeb. Po dokončení procesu předpokládáme pokles personálního zajištění manuálních profesí, samozřejmě ve prospěch růstu personálního zajištění kapacity pracovníků přímé práce.

Odpovídající personální zajištění reflektující potřeby uživatelů služeb a umožňující poskytovat individualizovanou podporu je klíčové pro oblast sociálních služeb obecně. Netýká se pouze služeb komunitního charakteru a procesu transformace služeb pro osoby s postižením (nahrazování ústavních kapacit kapacitami komunitního charakteru). K nárůstu kapacit přímé práce dochází v rámci Sítě sociálních služeb Královéhradeckého kraje kontinuálně. Rostou kapacity služeb terénních i ambulantních, které podporují setrvání osob závislých na péči v jejich přirozeném prostředí a sdílenou péči, a současně jsou posilovány kapacity přímé práce služeb pobytových a to včetně tzv. služeb velkokapacitních napříč druhy služeb i cílovými skupinami, neboť dostatečná personální kapacita přímé práce je jedním z klíčových východisek pro poskytování kvalitních služeb reflektujících nezbytnou míru podpory a individuální potřeby uživatelů. Je třeba finančně plánovat odpovědně, současně však mít na paměti závazky, k nimž se Česká republika na mezinárodní úrovni přihlásila. Klíčovou z nich je ratifikace Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením, která po dovršení procesu ratifikace vstoupila pro Českou republiku v platnost dne 28. října 2009.

  1. Po mých dlouholetých zkušenostech s exkurzemi do ÚSP Žampach, nyní Domov pod hradem, vím, že v tomto zařízení vždy měli klienti během dne velkou nabídku různých činností, co nabízíte klientům zařazeným do komunitního bydlení.

Lidé s postižením, obyvatelé domácností komunitního charakteru, mají díky běžným podmínkám možnost realizovat běžné denní činnosti, které velkokapacitní zařízení svým uspořádáním a provozem neumožňuje. Starají se, obdobně jako jejich vrstevníci, o svou domácnost, kterou sdílejí s dalšími spolubydlícími, využívají veřejných služeb v obci, chodí do práce (volný trh práce, případně chráněný trh práce) či využívají návazné sociální či další veřejné služby a jako vrstevníci tráví volný čas. Pracovníci služby jim poskytují pomoc a podporu v různých oblastech života dle jejich individuálních potřeb: nácviky a asistence při péči o domácnost (vedení a plánování chodu domácnosti, úklid a údržba domácnosti, vaření, nákupy…) a péči o sebe, podporu při hospodaření s penězi, při plánování dne, volného času, podporu v oblasti vztahů, pomoc v komunikaci a uplatnění práv (komunikace s opatrovníky, úřady…), doprovody atd. Služba v Třebechovicích pod Orebem funguje první měsíc, noví obyvatelé se seznamují s prostředím, sousedy, městem, nastavují si pravidla spolubydlení. Lidé, kteří žijí v domácnostech v Kostelci nad Orlicí a Týništi nad Orlicí dále dle svých individuálních potřeb a zájmů spolupracují s poskytovateli služeb sociální rehabilitace, sociálně terapeutických dílen v regionu, případně pracují. Domácí prostředí, malý počet lidí v jednotlivých domácnostech, více času pracovníků na jednotlivé uživatele, podpora uživatelů v přijímání zodpovědnosti za vlastní rozhodnutí, změna životního stylu, to vše pozitivně ovlivňuje kvalitu života a psychický stav.

V návaznosti na 3. moji otázku vím, že Domov pod hradem Žampach musí velice často řešit stížnosti veřejnosti, zejména sousedů, na chování klientů komunitního bydlení, rovněž v Třebechovicích, tak krátce otevřených jsou také už problémy se sousedy. Domnívám se, že takovýto způsob inkluze spíš prohlubuje příkopy mezi běžnou populací a lidmi mentálně postiženými. Jsou jiné a smysluplnější způsoby, jak iniciovat proces opačný. Podle mě by bylo vhodné přehodnotit proces inkluze a víc se zaměřit na vytvoření dostatečné kapacity v domovech pro seniory.

První komunitní domácnosti v Kostelci na Orlicí a Týništi nad Orlicí fungují od května 2020. Tak jako je běžné bydlení lidí s postižením, jsou běžné i sousedské vztahy. Ty v Kostelci nad Orlicí a Týništi nad Orlicí hodnotí poskytovatel po dvou letech jako bezproblémové. Do domácností v Třebechovicích pod Orebem se noví obyvatelé nastěhovali před měsícem, s ohledem na dosavadní zkušenosti věříme, že i zde nebudou sousedské vztahy nikterak narušeny, neboť otevřenost a dobré vztahy se sousedy ovlivňují společné soužití a kvalitu bydlení všech zúčastněných.

Pokud budete mít zájem se seznámit s fungováním domácností, v kterých jsou poskytovány služby Ústavem sociální péče pro mládež Kvasiny, a životem jejich obyvatel, je samozřejmě možné zprostředkovat jejich návštěvu. Věřím, že Vaše případné obavy by tato zkušenost mohla rozptýlit.

Co se týče Vašich podnětů směřujících k rozvoji služeb pro seniory, jistě Vás potěší, že rovněž tato oblast je Královéhradeckým krajem považována za prioritní. Královéhradecký kraj podporuje zvýšení dostupnosti terénní péče i ambulantní péče, posílení podpory pečujících osob a v neposlední řadě i zvyšování počtu lůžek v pobytových sociálních službách. Nejnověji kapacitu krajské sítě služeb o 24 lůžek služby domova se zvláštním režimem pro seniory závislé na péči rozšíří od listopadu Domovy na Orlici v Borohrádku, v rámci spádového území obce s rozšířenou působností Kostelce nad Orlicí.

Toto sdělení Vám zasíláme na Vaši uvedenou elektronickou adresu pro doručování.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí