Odpověď na žádost o informace doručenou dne 26.07.2022

19. 8. 2022 Autor: Vladimír Kučera

informace ohledně řízení o reklamě, která je nekalou obchodní praktikou, na sociálních sítích v letech 2018-2022

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.:
ZE DNE: 26.07.2022
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-75/MJP/2022

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR | ODDĚLENÍ: majetkoprávní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 08.08.2022

Počet listů: 2
Počet příloh: 4 / listů: elektronicky
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne26.07.2022

Vážená paní,

dne 26.07.2022 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím e-podatelny Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ze dne 26.07.2022, kterou jste se domáhala následujících informací (citace):

„1) seznam řízení (vč. čísel jednacích) vedených podle zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, pro porušení ust. § 2 odst. 1 písm. b) (tj. zadání, zpracování či šíření reklamy, která je nekalou obchodní praktikou) na sociálních sítích, zejména na sociální síti Instagram, Facebook a YouTube, a to v letech 2018-2022, včetně anonymizovaných rozhodnutí (bylo-li rozhodnuto), případně jiných dokumentů týkajících se těchto řízení;

2) seznam řízení (vč. čísel jednacích) vedených podle zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů („zákon o ochraně spotřebitele“), pro skutek porušení zákazu užití nekalé obchodní praktiky dle ust. § 24 odst. 1 písm. a) zákona o ochraně spotřebitele na sociálních sítích, zejména na sociální síti Instagram, Facebook a YouTube, zejména (nikoli však výlučně) spočívající v nedostatečně či vůbec označené reklamě v rozporu s ustanovením písm. j) Přílohy 1 k zákonu o ochraně spotřebitele, a to v letech 2018-2022, včetně anonymizovaných rozhodnutí (bylo-li rozhodnuto), případně jiných dokumentů týkajících se těchto řízení.“

Informace jste žádala zaslat elektronicky na svoji e-mailovou adresu.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-75/MJP/2022, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu a to odbor správní a krajský živnostenský úřad (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/), který k Vaší žádosti poskytl následující informace.

Oddělení krajský živnostenský úřad, odboru správního a krajský živnostenský úřad připravilo všechna rozhodnutí, celkem 4, ve věci řešených přestupků v období 2019-2021 podle zákona o regulaci reklamy (zákon číslo 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů), kterých se prostřednictvím sociální sítě Instagram dopustily čtyři subjekty. Čísla jednací jsou uvedena přímo v rozhodnutích, včetně vyznačení doložek právní moci. Dokumenty v tomto období byly vedeny pouze v listinné podobě, proto byly oskenovány do formátu *.pdf.

Oddělení krajský živnostenský úřad, odboru správního a krajský živnostenský úřad dále k obdržené žádosti o informace sdělilo, že přestupky řeší výhradně podle zákona o regulaci reklamy, kde se zakazuje reklama, která je nekalou obchodní praktikou podle zvláštního právního předpisu, což je nepřímá vazba na zákon o ochraně spotřebitele (zákon číslo 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů). Vlastní dozor nad zákonem o ochraně spotřebitele není v gesci krajského živnostenského úřadu a ten tedy nevede žádná samostatná řízení výhradně podle zákona ochraně spotřebitele ve smyslu bodu 2) předmětné žádosti.

Povinný subjekt dále uvádí, že v poskytovaných rozhodnutích byly anonymizovány osobní údaje přestupců – jméno, příjmení, datum narození, adresa bydliště (v jednom případě minulého i současného), profily na Instagramu, odkazy na výrobky, výrobce či kódy slev, z důvodu ochrany osobních údajů konkrétních fyzických osob.

Požadované informace včetně příloh zasíláme na Vaši e-mailovou adresu.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení