Odpověď na žádost o informace doručenou dne 26.07.2018

21. 8. 2018 Autor: Vladimír Kučera

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: doručený 26.07.2018
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-101/OP/2018

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 585
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 07.08.2018

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 26.07.2018

Vážená paní bakalářko,

dne 26.07.2018 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací ohledně písemnosti Ministerstva vnitra České republiky s názvem „Informace pro obce k problematice zajištění úkonů tzv. nezúčastněné osoby“, citace textu:

„Kdy a jakým způsobem byla Vašim krajským úřadům a Vašim podřízeným městským úřadům a obcím, tato metodika zaslána?.“

Dále jste uvedla: „V rámci Vašich kompetencí dále žádám o stanoviska k této problematice, též postoupení všem Vašim podřízeným úřadům a obcím, jelikož není pochyb o tom, že je tato metodika závazná a potřebná pro orgány činné v trestním řízení v případech přibrání nezúčastněné osoby v dennodenní praxi.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-101/OP/2018, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

Krajský úřad na své podatelně ověřil, že Vámi zmiňovaná písemnost Ministerstva vnitra České republiky s názvem „Informace pro obce k problematice zajištění úkonů tzv. nezúčastněné osoby“ mu nebyla doručena a nedisponuje ani informacemi ohledně toho, kdy byla zmiňovaná písemnost doručována městským a obecním úřadům. Ohledně těchto informací si Vás dovolujeme odkázat přímo na autora písemnosti, tedy Ministerstvo vnitra České republiky.

Z veřejně dostupných zdrojů, informací z internetových stránek Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů České republiky http://www.tajemnici.cz/informace-pro-obce-k-problematice-zajisteni-ukolu-tzv-nezucastnene-osoby/d-5636 krajský úřad dohledal, že Ministerstvo vnitra České republiky na základě podnětu Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů České republiky připravilo ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky předmětný metodický materiál k problematice nezúčastněné osoby.

Na zmíněných webových stránkách je dále výběr z průvodního dopisu pana JUDr. PhDr. Petra Mlsny, Ph.D., pověřeného náměstka ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a státní správy a sekce veřejné správy (č.j. M-149008-44/ODK-2016, ze dne 26.01.2017, což je ale zřejmá písařská chyba s ohledem na zveřejnění dokumentu dne 29.01.2018, ale i jeho vytvoření, předmětný soubor *.pdf byl vytvořen 26.01.2018) a dále i další korespondence Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů České republiky a pověřeného náměstka ministra vnitra (vizte http://www.tajemnici.cz/dopis-predsedy-sdruzeni-namestku-ministra-vnitra-p-mlsnovi-k-metodickemu-materialu-mv-informace-k-problematice-zajisteni-ukolu-tzv-nezucastnene-osoby/d-5692).

Krajský úřad dále uvádí, že k problematice nezpracovával žádná stanoviska, která by Vám mohl poskytnout.

K Vašemu požadavku na postoupení dokumentu Ministerstva vnitra České republiky všem podřízeným úřadům a obcí, krajský úřad konstatuje, že tento Váš požadavek je mimo rámec práva na informace ve smyslu InfZ, když dle ustanovení § 2 odst. 1 InfZ má krajský úřad jako povinný subjekt povinnost poskytovat informace vztahující se k jeho působnosti.

Krajský úřad takový postup nepovažuje za účelný, když předmětná metodika je veřejně dostupná jak na internetových stránkách Ministerstva vnitra České republiky, odboru veřejné správy, dozoru a kontroly http://www.mvcr.cz/odk2/, tak i na internetových stránkách Sdružení tajemníků městský a obecních úřadů České republiky http://www.tajemnici.cz/informace-pro-obce-k-problematice-zajisteni-ukolu-tzv-nezucastnene-osoby/d-5636 včetně průvodního dopisu pověřeného náměstka ministra vnitra a další korespondence sdružení s ministerstvem.

Požadovanou informaci Vám zasíláme, vzhledem k tomu, že způsob doručování odpovědi nespecifikovala, do Vaší datové schránky: XXX.

S pozdravem

 

 

„otisk razítka“

Mgr. Alena Koukalová v.r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí