Odpověď na žádost o informace doručenou dne 25.07.2016

2. 8. 2016 Autor: Miroslava Hlavová

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

 Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
24.07.2016 KUKHK-IZ-111/VZ/2016 01.08.2016

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
Vnitra a krajský živnostenský úřad | Stížností a dozoru obcí | Miroslava Hlavová | 472 | mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

Počet listů: 2
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 25.07.2016

Vážení,

dne 25.07.2016 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) prostřednictvím datové schránky žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které se domáháte poskytnutí níže uvedených informací, cit.:

„1. Vydal povinný subjekt za období 2010 až 2016 správní akt: osvědčení pro řidiče – občany třetího státu v silniční dopravě pro cizí potřeby podle licence Společenství, o přístupu na trh silniční přepravy uvnitř Společenství na území, nebo z území členského státu, nebo procházející územím jednoho nebo více členských států (ust. § 33b zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů a v souladu s Nařízením Evropského Parlamentu a Rady (ES) č.1072/2009 o společných pravidlech pro přístup na trh mezinárodní silniční nákladní dopravy)?

2. Kolik takových osvědčení povinný subjekt vydal (pokud bylo nějaké osvědčení vydáno)?

3. Na základě jakých podkladů vydal povinný subjekt osvědčení (pokud bylo nějaké osvědčení vydáno)?“

Zároveň jste požadované informace upřesnili, cit.: „Žadatel o informace má zájem o sdělení údajů výhradně jen ohledně těch osvědčení, která byla vydána na základě možnosti uvedené v čl. 5 odst. 1 písm. b) nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 1072/2009 ze dne 21. října 2009, o společných pravidlech pro přístup na trh mezinárodní silniční nákladní dopravy (viz dále). Ve smyslu níže citované věty z textu čl. 5 odst. 1 písm. b) ukládá zmíněné nařízení členskému státu vydat podnikateli v silniční nákladní dopravě osvědčení řidiče při splnění podmínky, že podnikatel v silniční dopravě: „...v souladu s právními předpisy používá řidiče, který není státním příslušníkemčlenského státu ani dlouhodobě pobývajícím rezidentem ve smyslu uvedené směrnice a který jepodnikateli v silniční nákladní dopravě k dispozici v souladu s podmínkami zaměstnání a podmínkamiodborného výcviku stanovenými v tomto členském státě“.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-111/VZ/2016, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu, který po seznámení se s obsahem Vašeho požadavku uvedeného v bodech 1 až 3 uvedl následující údaje.

Ad 1. Ano, za uvedené období vydával krajský úřad osvědčení pro řidiče – občany třetího státu.

Ad 2. Za období let 2010 až 2016 bylo k dnešnímu datu vydáno  celkem  144 osvědčení pro řidiče – občany třetího státu.

Ad 3. Vyžadované podklady k žádosti o vydání osvědčení řidiče: průkaz totožnosti řidiče, řidičský průkaz řidiče, pracovní smlouva  uzavřená mezi dopravcem a řidičem, doklad o sociálním pojištění.

S pozdravem

„otisk razítka“

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad
(dopis je elektronicky podepsán)