Odpověď na žádost o informace doručenou dne 23.08.2018

18. 9. 2018 Autor: Vladimír Kučera

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 23.08.2018 KVB advokátní kancelář s.r.o.
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-120/OP/2018 IČ: 01460412, Teplého 2786, Zelené Předměstí, 530 02 Pardubice 

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 585 
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz IDDS: btdshye sekretariat@akkvb.cz

DATUM: 05.09.2018

Počet listů: 2
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 23.08.2018

Vážení,

dne 23.08.2018 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací, citace textu:

„...vztahující se k pozemkům parc. č. 2473/25, parc. č. 2473/26, parc. č. 57/1, parc. č. 57/2 v katastrálním území Jámy u Rychnova nad Kněžnou, obec Rychnov nad Kněžnou.

Byl u těchto pozemků udělen souhlas s odnětím půdy ze zemědělského půdního fondu? V případě, že ano, žádáme Vás o zaslání příslušného správního aktu. V případě, že ne, bylo v minulosti řešeno užívání pozemku v rozporu se zákonem o ochraně zemědělského půdního fondu?“

Informace jste žádali zaslat do datové schránky IDDS: btdshye nebo prostřednictvím veřejné datové sítě na e-mailovou adresu sekretariat@akkvb.cz.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-120/OP/2018, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/), který poskytl následující informace.

Krajský úřad jako povinný subjekt uvádí, že pozemky p.č. 2473/25 a 2473/26 v k.ú. Rychnov nad Kněžnou (v žádosti je uvedeno špatné katastrální území pro tyto pozemky) náleží do zemědělského půdního fondu a jsou vedeny v druhu pozemku trvalý travní porost, dále také pozemky p.č. 57/1 a 57/2 v k.ú. Jámy u Rychnova nad Kněžnou náleží do zemědělského půdního fondu a jsou vedeny v druhu pozemku trvalý travní porost.

Dle územního plánu Rychnov nad Kněžnou jsou tyto pozemky zařazeny do stabilizovaných ploch s funkčním využitím RX – plochy rekreace specifická (nejsou tedy vymezeny jako zastavitelné plochy, ke kterým by se krajský úřad při pořizování územního plánu vyjadřoval).

Krajský úřad neudělil souhlas s odnětím půdy ze zemědělského půdního fondu ani na jednom z výše uvedených pozemků, přičemž dle ustanovení § 17a písm. b) zákona číslo 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů (dále také „zákon ZPF“), je příslušný udělit souhlas, má-li být dotčena zemědělská půda o výměře nad 1 ha. Je teoreticky možné, že mohl být souhlas s odnětím udělen orgánem nižšího stupně, obecním úřadem obce s rozšířenou působností, příslušným by byl Městský úřad Rychnov nad Kněžnou, pokud by bylo zažádáno o odnětí o výměře menší nebo rovné 1 ha, o čemž krajský úřad nemá povědomí.

Informace, zda bylo v minulosti řešeno užívání pozemků v rozporu se zákonem o ochraně zemědělského půdního fondu, krajský úřad nemá k dispozici, vzhledem ke skutečnosti, že příslušným orgánem k řešení nápravy závadného stavu je dle ustanovení § 15 písm. c) zákona ZPF, popřípadě k projednávání přestupků dle ustanovení §15 písm. l) zákona ZPF obecní úřad obce s rozšířenou působností, tedy Městský úřad Rychnov nad Kněžnou.

Na Městském úřadu Rychnov nad Kněžnou je referentem ochrany zemědělského půdního fondu paní Ing. Hana Synková, telefonní číslo 494 509 352.

Žádné dokumenty k zaslání krajský úřad k dispozici nemá.

Požadovanou informaci zasíláme na uvedenou elektronickou adresu sekretariat@akkvb.cz.

S pozdravem

 

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí