Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.06.2023 a stížnost doručenou dne 26.06.2023

4. 7. 2023 Autor: Vladimír Kučera

informace o smlouvě o dílo na zhotovení stavby Domova pro osoby se zdravotním postižením v lokalitě Hradec Králové, Roudnička, ul. K Polabinám

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.:
ZE DNE: 19.06.2023 a 26.06.2023
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-54/MSZ/2023

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 28.06.2023

Počet listů: 2
Počet příloh: 1 / listů: elektronicky
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.06.2023 a stížnost doručenou dne 26.06.2023

Vážený pane,

dne 19.06.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ze dne 19.06.2023, jíž se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

„...„sdělení, kdy by bylo možné nahlédnout do původní smlouvy o dílo na předmětnou stavbu uzavřenou dne I7. prosince 2021 a pořídit si kopii příslušných částí této smlouvy“.

Vaše žádost byla součástí dopisu nazvaného „Věc: GTE vrty pro tepelné čerpadlo na pozemku č. 201/22 v kat. území Roudnička – žádost o poskytnutí informace“, adresovaného odboru investic krajského úřadu, paní JUDr. Janě Mitrović. Navazujete na předchozí korespondenci s krajským úřad a nesouhlasíte s některými tvrzeními. Dále dle InfZ žádáte o nahlédnutí do původní smlouvy o dílo, přičemž z úvodu žádosti je zřejmé, že se jedná o smlouvu o dílo na zhotovení stavby označené „Domov pro osoby se zdravotním postižením v lokalitě Hradec Králové, Roudnička, ul. K Polabinám“.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-54/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu, a to odbor investic (vizte organizační strukturu krajského úřadu https://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor investic krajského úřadu připravil originál smlouvy v elektronické podobě.

Dne 26.06.2023 jste prostřednictvím datové schránky zaslal krajskému úřadu podnět k prošetření záležitosti, která se týkala dosud nevyřízené žádosti o poskytnutí informace. Opět jste zrekapituloval svoji předcházející korespondenci s krajský úřadem. Sdělil jste, že dopisem ze dne 19.06.2023 jste namítal, že dosud poskytnuté informace nejsou dle InfZ dostačující, a proto jste žádal o sdělení, kdy bude možné nahlédnout do původní smlouvy o dílo uzavřené dne 17.12.2021 a pořídit si kopie příslušných částí smlouvy. Dále jste uvedl, že do dne odeslání písemnosti jste neobdržel zprávu o možnosti seznámit se se smlouvou o dílo na předmětnou stavbu, což považujete za porušení právního předpisu a důvod pro podání písemné stížnosti ve smyslu ustanovení § 16a odst. 1 písm. c) InfZ.

Krajský úřad k Vaší žádosti ze dne 19.06.2023 a stížnosti ze dne 26.06.2023 uvádí následující.

Žádost o informace dle InfZ jste podal až dne 19.06.2023, neboť až v této žádosti jste v souladu s požadavkem ustanovení § 14 odst. 2 InfZ uvedl, že se domáháte poskytnutí informací ve smyslu InfZ. Vaše předchozí dopisy, vzhledem k tomu, že z nich nebylo zřejmé, že byste se domáhal poskytnutí informace ve smyslu InfZ nebyly vyřizovány v režimu tohoto zákona.

Lhůta pro vyřízení žádosti o informace je dle ustanovení § 14 odst. 5 písmeno d) InfZ stanovena nejpozději do 15 dnů ode dne přijetí žádosti. Vzhledem k tomu, že Vaše žádost ze dne 19.06.2023 byla krajskému úřadu doručena prostřednictvím datové schránky téhož dne, končí lhůta pro vyřízení žádosti až dne 04.07.2023. K porušení právního předpisu při vyřizování Vaší žádosti tedy nemohlo dojít a stejně tak není dán důvod pro podání stížnosti ve smyslu ustanovení § 16a odst. 1 písm. c) InfZ. Dle zmíněného ustanovení může stížnost na postup při vyřizování žádosti o informace podat žadatel, kterému byla informace poskytnuta částečně, aniž bylo o zbytku žádosti vydáno rozhodnutí o odmítnutí. Dle ustanovení § 16a odst. 1 písm. b) může stížnost podat také žadatel, kterému po uplynutí lhůt nebyla poskytnuta informace, předložena konečná licenční nabídka a nebylo vydáno rozhodnutí o odmítnutí žádosti. Stížnosti se však v obou popsaných případech podávají dle ustanovení § 16a odst. 3 InfZ u povinného subjektu a to do 30 dnů ode dne uplynutí lhůty pro poskytnutí informace podle ustanovení § 14 odst. 5 písm. d) InfZ (vyřízení žádosti do 15 dnů ode dne přijetí žádosti) nebo ustanovení § 14 odst. 6 InfZ (v případě prodloužení lhůty pro vyřízení žádosti nejdéle o dalších 10 dní).

I v případě, pokud byste stížnost dle ustanovení § 16a InfZ podal včas (tedy ve lhůtě do 30 dnů ode dne uplynutí lhůty pro vyřízení žádosti, což však v současném případě nenastalo, když lhůta pro vyřízení žádosti dosud neskončila, stížnost je tedy možné považovat za předčasnou) mohl by povinný subjekt postupovat v souladu s ustanovením § 16a odst. 5 InfZ tak, že by stížnosti sám zcela vyhověl tím, že by poskytl požadovanou informaci.

Protože nahlížení do elektronického originálu smlouvy by bylo technicky náročnější (zajištění výpočetní techniky k nahlížení i domluva příslušného termínu) než její samotné poskytnutí, krajský úřad Vám poskytuje požadovanou smlouvu, tedy elektronický originál podepsaný smluvními stranami, a zasílá ji jako přílohu této odpovědi.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení

  • smlouva (pdf, 1215 kB, 4.7.2023)

    podepsaný elektronický originál smlouvy smlouvu o dílo na zhotovení stavby označené „Domov pro osoby se zdravotním postižením v lokalitě Hradec Králové, Roudnička, ul. K Polabinám“