Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.06.2015

8. 7. 2015 Autor: Miroslava Hlavová

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
IZ-48/VZ/2015 29.06.2015

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad |  oddělení stížností a dozoru obcí   |  Miroslava Hlavová│472 | mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.06.2015

Vážený pane,

dne 19.06.2015 byla Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „povinný subjekt“ nebo „krajský úřad“) doručena Vaše žádost podle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), kterou jste se domáhal poskytnutí informací, cit. „zda-li jste příslušní řešit stížnost ohledně nemocnice v Královéhradeckém kraji FN HK, pokud máme vážné podezření ze zanedbání péče v roce 2013. Kde otec po převozu do spádové nemocnice zemřel. Dále mi výše jmenovaná nechce podat dle zákona o zdrav službách ani podle o svobodném přístupu kdy jiní případy byly hospitalizováni a kdy byly transportováni z FN HK kdy jsem identifikoval konkrétni kauzy“.

Povinný subjekt zaevidoval žádost pod čj. IZ-48/VZ/2015, posoudil ji a konstatoval, že se jednalo o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahovala potřebné náležitosti, zejména dle ustanovení § 14 InfZ.

O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádosti byl požádán odbor zdravotnictví krajského úřadu, který Vaši žádost podrobně prostudoval a uvádí následující.

Krajský úřad je kompetentní k řešení stížnosti na poskytovatele zdravotních služeb, kterému udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Tedy dle Vašeho dotazu, Fakultní nemocnici v Hradci Králové bylo krajským úřadem uděleno oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Je však nutné dodržet následující postup při řešení stížnosti:

Dle ustanovení § 93 odst. 1 zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o zdravotních službách“), stížnost směřující proti postupu poskytovatele při poskytování zdravotních služeb nebo proti činnostem souvisejícím se zdravotními službami se musí nejprve podat poskytovateli, proti kterému směřuje, a dále dle ustanovení § 93 odst. 2 zákona o zdravotních službách, pokud osoba, která podala poskytovateli stížnost, s jejím vyřízením nesouhlasí, může podat stížnost příslušnému správnímu orgánu, který tomuto poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Zároveň uvede důvody nesouhlasu s vyřízením stížnosti poskytovatelem. Konkrétně tedy musíte v prvé řadě podat stížnost přímo Fakultní nemocnici v Hradci Králové, pokud si stěžujete na jejich postup při poskytování zdravotních služeb, jak je uvedeno výše. Následně, pokud byste nebyl spokojen s jejich odpovědí na Vaši stížnost, můžete se obrátit na krajský úřad, který Vaši stížnost přešetří.

Dle ustanovení § 93 odst. 3 písmena b) zákona o zdravotních službách je poskytovatel zdravotních služeb povinen vyřídit stížnost do 30 dnů ode dne jejího obdržení; tuto lhůtu může odůvodněně prodloužit o dalších 30 dnů.

Dále pokládáme za potřebné upozornit na skutečnost, že stížnost proti postupu poskytovatele zdravotních služeb může dle ustanovení § 93 odst. 1 zákona o zdravotních službách podat: „a) pacient, b) zákonný zástupce nebo opatrovník pacienta, c) osoba blízká v případě, že pacient tak nemůže učinit s ohledem na svůj zdravotní stav nebo pokud zemřel, nebo d) osoba zmocněná pacientem“.

K Vašemu dalšímu sdělení, že Vám Fakultní nemocnice v Hradci Králové odmítá podat informace dle InfZ uvádíme následující postup. Na fakultní nemocnici jako na veřejné zdravotnické zařízení se vztahuje povinnost poskytovat informace dle InfZ, konkrétně dle ustanovení § 2 odstavce 1, neboť se jedná o veřejnou instituci.

Žadatel o informace postupuje zejména dle ust. § 14 InfZ, ve kterém je upraven postup při podávání a vyřizování písemných žádostí o poskytnutí informace. Dle ust. § 14 odst. 2 InfZ ze žádosti musí být zřejmé, kterému povinnému subjektu je určena, a že se žadatel domáhá poskytnutí informace ve smyslu tohoto zákona. Fyzická osoba uvede v žádosti jméno, příjmení datum narození, adresu místa trvalého pobytu nebo, není-li ohlášena k trvalému pobytu, adresu bydliště a adresu pro doručování, liší-li se od adresy místa trvalého pobytu nebo bydliště. V dalších odstavcích je upraven postup povinného subjektu při vyřizování žádostí o informace.

V ust. § 16a InfZ je upraven postup ve věci podání stížnosti na postup při vyřizování žádosti o informace. Dle ust. § 16a odst. 1 písm. b) může stížnost na postup při vyřizování žádosti o informace podat žadatel, kterému po uplynutí lhůty podle ust. § 14 odst. 5 písm. d) (lhůta 15 dnů ode dne přijetí žádosti) nebo ust. § 14 odst. 7 (prodloužení lhůty ze závažných důvodů o 10 dní) nebyla poskytnuta informace nebo nebylo vydáno rozhodnutí o odmítnutí žádosti.

Následující postup je upraven v dalších odstavcích ust. § 16a InfZ, tedy:

Dle ust. § 16a odst. 2 stížnost můžete podat písemně u povinného subjektu (ve Vašem případě u Fakultní nemocnice Hradec Králové), a to do 30 dnů ode dne uplynutí lhůty pro poskytnutí informace podle ust. § 14 odst. 5 písm. d) nebo ust. § 14 odst. 7 InfZ.

O Vaší stížnosti je příslušný dle ust. § 16a odst. 4 InfZ rozhodovat nadřízený orgán, což je Ministerstvo zdravotnictví. Musí být ale dodržen zákonný postup, takže fakultní nemocnice jako povinný subjekt dle ust. § 16a odst. 5 InfZ může stížnosti sama vyhovět tím, že poskytne požadovanou informaci nebo vydá rozhodnutí o odmítnutí žádosti. Pakliže tak neučiní, předloží stížnost spolu se spisovým materiálem nadřízenému orgánu do 7 dnů ode dne, kdy jí stížnost došla a o stížnosti rozhodne nadřízený orgán.

Další odstavce výše uvedeného ust. § 16a InfZ již upravují postup nadřízeného orgánu.

S pozdravem

 

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad