Odpověď na žádost o informace doručenou dne 18.12.2019

8. 1. 2020 Autor: Miroslava Hlavová

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 18.12.2019
NAŠE ZNAČKA: KUKHK-IZ-101/OP/2019

VYŘIZUJE: Miroslava Hlavová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí 
LINKA: 495 817 472 
E-MAIL: mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 02.01.2020

Počet listů: 3
Počet příloh: 2/el. dokumenty
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 18.12.2019

Vážený pane,

dne 18.12.2019 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací týkajících se dokumentu „Územní studie specifické oblasti Broumovsko“, 10/2019, citace textu:

„1) Kdo byl iniciátorem výše uvedené studie a za jakým účelem byla zpracována.

2) Jakými zákony se řídí proces zpracování studie (zadání, zpracování, závaznost, …). Jaká je odpovědnost zpracovatele studie.

3) Jakým způsobem mohou občané, spolky, podnikatelská subjekty a další výše uvedenou studii připomínkovat.

4) V rámci procesu zpracování výše uvedené studie je i veřejné projednání. Žádám o zaslání seznamu pozvaných i zúčastněných subjektů (obce, dotčené orgány státní správy, spolky, obyvatelé, …).

5) Během roku 2019 byla pod hlavičkou Ministerstva pro místní rozvoj zpracována územní studie krajiny správního obvodu ORP Náchod, 6/2019. Která studie je nadřazená v případě nesouladu informací.

6) Existuje pro zpracování metodický plán.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod spisovou značku KUKHK-IZ-101/OP/2019, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/), který na Vaše požadavky odpověděl následovně.

1) Kdo byl iniciátorem výše uvedené studie a za jakým účelem byla zpracována.

Pořízení zmíněné územní studie bylo zahájeno na základě podnětu Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, oddělení Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Účelem bylo zejména posouzení těchto okruhů problémů a návrh opatření na jejich řešení, a to vždy s ohledem na hodnoty, limity, potřeby a problémy využití území:

  • Zvýšená dopravní zátěž v turisticky exponovaných obdobích,
  • Návštěvnická přetíženost vybraných lokalit, přičemž v extrémních případech se návštěvnost dostává nad samotnou kapacitu vybraných lokalit, což je v důsledku spojeno i s nízkou úrovní návštěvnického komfortu,
  • Nedostatečná vybavenost a nevhodná organizační opatření z hlediska dopravy v klidu v cílových lokalitách zájmu návštěvníků,
  • Zátěž pro životní prostředí a život obyvatel v důsledku turisticky exponovaného území,

2) Jakými zákony se řídí proces zpracování studie (zadání, zpracování, závaznost, …). Jaká je odpovědnost zpracovatele studie.

Zpracování územní studie upravuje zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů, a to konkrétně ustanovení § 30. Jedná se o územně plánovací podklad. Odpovědnost zpracovatele vyplývá ze smluvního vztahu mezi zadavatelem (objednatelem) studie a zpracovatelem (dodavatelem díla) – zpracovatel byl vybrán prostřednictvím veřejné zakázky a je povinen splnit zadání této studie.

3) Jakým způsobem mohou občané, spolky, podnikatelské subjekty a další výše uvedenou studii připomínkovat.

Předmětná územní studie je, viz uvedené výše, územně plánovacím podkladem. Na projednání územně plánovacích podkladů se, na rozdíl od územně plánovací dokumentace (např. územního plánu), nevztahují stejná pravidla a povinnosti, neboť územně plánovací podklad není závazným nástrojem územního plánování. Územně plánovací podklad není projednáván s veřejností, jako tomu je u územně plánovací dokumentace. To se týká i této studie.

4) V rámci procesu zpracování výše uvedené studie je i veřejné projednání. Žádám o zaslání seznamu pozvaných i zúčastněných subjektů (obce, dotčené orgány státní správy, spolky, obyvatelé, …).

V rámci pořízení předmětné územní studie proběhlo projednání jejího konceptu se zástupci samospráv Broumovska a dalších zainteresovaných subjektů. Pozvánku na uskutečněné projednání tohoto konceptu včetně rozdělovníku se seznamem pozvaných subjektů a prezenci zúčastněných subjektů Vám zasíláme v přílohách č. 1 a č. 2 k tomuto sdělení.

5) Během roku 2019 byla pod hlavičkou Ministerstva pro místní rozvoj zpracována územní studie krajiny správního obvodu ORP Náchod, 6/2019. Která studie je nadřazená v případě nesouladu informací.

Žádná ze studií není nadřazená. Z výše zmíněného právního předpisu nevyplývá mezi územně plánovacími podklady vzájemná „nadřazenost“.

6) Existuje pro zpracování metodický plán.

Jak je už uvedeno v předchozích odpovědích, zpracování územní studie upravuje zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů, a to konkrétně ustanovení § 30. Zpracování této územní studie předcházelo její zadání, které bylo třeba dodržet.

Toto sdělení Vám zasíláme na Vámi uvedenou elektronickou adresu včetně obou příloh.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová v. r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

 

Soubory ke stažení

  • Příloha 2 (pdf, 1510 kB, 8.1.2020)

    Prezenční listina projednání konceptu Územní studie specifické oblasti Broumovsko

  • Příloha 1 (pdf, 132 kB, 8.1.2020)

    Pozvánka na projednání konceptu Územní studie specifické oblasti Broumovsko