Odpověď na žádost o informace doručenou dne 17.12.2023

4. 1. 2024 Autor: Vladimír Kučera

informace o plánovaných opravách silnice č. 296

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: doručený dne 17.12.2023
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-122/MSZ/2023

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 02.01.2024

Počet listů: 2
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 17.12.2023

Vážená paní,

dne 17.12.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím datové schránky Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), jíž se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

„...žádám Královéhradecký kraj jako vlastníka silnice č. 296 o informaci o plánovaných stavebních akcích a opravách této silnice. Konkrétně mě zajímá, kdy je plánována oprava poškozené opěrné zdi komunikace nad řekou Úpou na okraji obce Pec pod Sněžkou, v úseku od autobusové zastávky “Pec pod Sněžkou, Velká Úpa, Vavřincův důl” po most č. 296-013.

Zeď je prorostlá vegetací, vypadávají z ní celé kusy zdiva. Laickým pohledem považuji stav zdi za havarijní.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-122/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu, a to odbor dopravy a silničního hospodářství (vizte organizační strukturu krajského úřadu https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu sdělil k Vaší žádosti, že opravu zárubní zdi nelze řešit v rámci běžných údržbových prací. V červenci roku 2023 byl proto na opravu části této zdi (cca 100 bm) zpracován podnět pro vytvoření objednávky přípravy stavební akce. Ještě předtím byly geodeticky vytyčeny hranice pozemku za účasti zástupců majetkového správce silnice a Povodí Labe, s.p. Budou vedena jednání se zástupci Povodí Labe, s.p. o případné možné spolupráci při opravě zdi. V tuto chvíli probíhá ocenění opravy na základě výše uvedeného podnětu, následovat bude objednávka přípravy stavební akce a poté bude zahájena příprava opravy zárubní zdi. S ohledem na celkový stav krajské silniční sítě a rozsah havarijních a nevyhovujících úseků Vám ale v tuto chvíli bohužel nemůžeme sdělit termín její opravy. Do zahájení opravy bude stavební stav zdi i nadále pravidelně monitorován při běžných prohlídkách.

Požadované informace Vám zasíláme prostřednictvím datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí