Odpověď na žádost o informace doručenou dne 17.01.2024

5. 2. 2024 Autor: Vladimír Kučera

informace o vyjádřeních a stanoviscích krajského úřadu k řízení o změně územního plánu ohledně konkrétního pozemku v katastrálním území Špindlerův Mlýn

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: doručený dne 17.01.2024
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-6/MSZ/2024

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 30.01.2024

Počet listů: 2
Počet příloh: 1 / listů: elektronicky
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 17.01.2024

Vážený pane,

dne 17.01.2024 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), jíž se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

„1. žádám o kopie vyjádření a stanovisek Vašeho úřadu k řízení o změně územního plánu pozemku na parc.č. 1080 k.ú. Špindlerův Mlýn vydaných od 1.1. 2021 - dosud

2. žádám současně o sdělení, zda Váš úřad eviduje žádosti o vydání vyjádření a stanovisek k řízení o změně územního plánu pozemku na parc.č. 1080 k.ú. Špindlerův Mlýn“.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-6/MSZ/2024, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byly požádány věcně příslušné odbory krajského úřadu, a to odbor územního plánování a stavebního řádu, odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor životního prostředí a zemědělství a odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu (vizte organizační strukturu krajského úřadu https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu krajského úřadu k Vaší žádosti uvedl, že v předmětném území se nenachází žádná národní kulturní památka a ani zde není vymezeno ochranné pásmo kulturní památky, národní kulturní památky, památkové rezervace či památkové zóny. Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu krajského úřadu, oddělení kultury a památkové péče, tak v daném případě není dotčeným orgánem státní památkové péče a nemohl tudíž vydávat v dané věci žádné vyjádření či stanovisko. Dle ustanovení § 29 odst. 2 písm. c) zákona číslo 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů, je k vyjádřením pro oblast územního plánování v řešeném území příslušným dotčeným orgánem státní památkové péče obecní úřad obce s rozšířenou působností, tj. Městský úřad Vrchlabí, odbor životního prostředí, památková péče.

Odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu k Vaší žádosti sdělil, že vzhledem k tomu, že se jedná o druh pozemku ostatní plocha, tak se ke změnám územního plánu, konkrétně pozemku parcelní číslo 1080 v katastrálním území Špindlerův Mlýn, nevyjadřoval.

Oddělení EIA, IPPC a technické ochrany životního prostředí, odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu uvedlo, že krajský úřad jako příslušný orgán ve smyslu ustanovení § 22 zákona číslo 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů, vykonávající státní správu v oblasti posuzování vlivů na životní prostředí, neeviduje žádná vyjádření a stanoviska týkající se změny územního plánu pozemku parcelní číslo 1080 v katastrálním území Špindlerův Mlýn.

Odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu k Vaší žádosti uvedl, že nevydal od 01.01.2021 do současné doby žádné vyjádření ani stanovisko k řízení o změně územního plánu týkající se pozemku parcelní číslo 1080 v katastrálním území Špindlerův Mlýn a v současné době neeviduje ani žádnou žádost o vydání vyjádření či stanovisek k řízení o změně územního plánu týkající se pozemku parcelní číslo 1080 v katastrálním území Špindlerův Mlýn.

Odbor územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu k Vaší žádosti zjistil, že v časovém rozmezí od 01.01.2021 až dosud byly městem Špindlerův Mlýn pořizovány následující změny územního plánu: změna č. 4, změna č. 5, změna č. 6 a změna č. 7.

Nahlédnutím do obsahu těchto jednotlivých změn uložených na odboru územního plánování a stavebního řád krajského úřadu ve smyslu ustanovení § 165 odst. 1 zákona číslo 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, bylo zjištěno, že výše uvedené parcelní číslo pozemku 1080 v katastrálním území Špindlerův Mlýn v nich výslovně uvedeno není.

Odbor územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu poskytuje v příloze tohoto sdělení kopie stanovisek vydaných v rámci řízení o změně územního plánu č. 4 územního plánu Špindlerův Mlýn, v rámci řízení o změně územního plánu č. 6 Špindlerův Mlýn a v rámci řízení o změně územního plánu č. 7 Špindlerův Mlýn. Pokud se týká změny č. 5 územního plánu Špindlerův Mlýn, k té odbor v rámci řízení o územním plánu žádné stanovisko neuplatňoval.

K druhému bodu Vaší žádosti odbor územního plánování a stavebního řád krajského úřadu sdělil, že žádnou „žádost o vydání vyjádření a stanoviska k řízení o změně územního plánu pozemku na parc. č. 1080 k. ú. Špindlerův Mlýn“ neeviduje.

Požadované informace Vám zasíláme elektronicky na v žádosti uvedenou e-mailovou adresu.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení

  • Stanovisko (pdf, 4018 kB, 5.2.2024)

    - stanoviska odboru územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu vydaná v rámci řízení o změně územního plánu č. 4 územního plánu Špindlerův Mlýn, v rámci řízení o změně územního plánu č. 6 Špindlerův Mlýn a v rámci řízení o změně územního plánu č. 7 Špindlerův Mlýn