Odpověď na žádost o informace doručenou dne 10.04.2018

2. 5. 2018 Autor: Miroslava Hlavová

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 05.04.2018
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-50/OP/2018

VYŘIZUJE: Miroslava Hlavová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 472 
E-MAIL: mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 23.04.2018

Počet listů: 7
Počet příloh: 1 / elektronická, soubor *.pptx
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 10.04.2018

Vážený pane,

dne 10.04.2018 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „krajský úřad“ nebo „povinný subjekt“) Vaši žádost ze dne 05.04.2018 dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací, citace:

„1/ Jaké roční odměny za 2017 dostali krajští zastupitelé a za co?

2/ Jak často mělo zastupitelstvo v roce 2017 výjezdy, kam a kolik to stálo?

3/ Kolik peněz šlo v roce 2017 na sport, ať už formou přímých investic nebo formou dotací? Kolik z toho na podporu profesionálních sportů a kolik na podporu sportování dětí a mládeže?

4/ Jaké mělo v roce 2017 zastupitelstvo další výdaje a kolik činily? Náklady na vozový park, návštěvy prezidenta, dalších politiků či významných osobností?

5/Kolik peněz investoval kraj do kultury a na co + konkrétní částky?

6/ Kolik peněz poslal kraj do školství v roce 2017 a na co + konkrétní částky (opravy budov, vybavení škol, nové stavby, pomůcky, zvýšení platů, atp.)?

7/ Jaká částka putovala v roce 2017 na opravu silnic, které spadají pod kraj? Které úseky a silnice spolkly nejvíce? Jaká částka je určena pro rok 2018?

8/ jakou částku se podařilo v roce 2017 vyčerpat ze strukturálních fondů a na co peníze šly? Jaký byl plán?

9/ Jaká byla nevyšší částka dotace, kterou kraj poskytl v roce 2017 a komu? Souhrnně – kdo/která organizace/firma získala nejvíce peněz od kraje?

10/ Které obce získaly od kraje v roce 2017 nejvyšší částky?“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-50/OP/2018, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byly požádány všechny věcně příslušné odbory krajského úřadu, které mají finance z rozpočtu kraje přerozděleny ke svému hospodaření a na základě podkladů jednotlivých odborů povinný subjekt k Vašim výše citovaným požadavkům uvádí následující.

Ad 1. Funkci člena zastupitelstva vykonávají členové zastupitelstva zvolení do funkcí, jež zastupitelstvo určilo jako funkce, pro které budou členové zastupitelstva uvolněni, jedná se o tzv. uvolněné členy zastupitelstva a dále ostatní členové zastupitelstva, jedná se o tzv. neuvolněné členy zastupitelstva.

Odměňování členů zastupitelstva je dáno zákonem číslo 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů a do konce roku 2017 bylo upraveno nařízením vlády číslo 37/2003 Sb., o odměnách za výkon funkce členů zastupitelstev, ve znění pozdějších předpisů. Od roku 2018 platí nařízení vlády číslo 318/2017 Sb., o výši odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků.

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje je složeno ze 45 členů. Z toho 13 členů zastupitelstva vykonává funkci uvolněných členů zastupitelstva a 32 členů vykonává funkci neuvolněných členů zastupitelstva.

Uvolněným členům zastupitelstva náleží za výkon funkce měsíční odměna stanovená v tabulce nařízení vlády (nároková odměna). Neuvolněným členům zastupitelstva může být za výkon funkce poskytnuta měsíční odměna, kterou určí zastupitelstvo a její maximální výši rovněž stanoví nařízení vlády. V roce 2017 byla uvolněným členům zastupitelstva vyplacena na měsíčních odměnách částka celkem: 10.286.339 Kč. Neuvolněným členům zastupitelstva byla za rok 2017 vyplacena částka celkem: 5.901.192 Kč.

Ad 2. V roce 2017 neproběhlo žádné výjezdní zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje, tudíž nevznikly ani žádné finanční výdaje v souvislosti s těmito výjezdy. Všechna zasedání krajského zastupitelstva v roce 2017 proběhla v budově Regiocentra Nový pivovar, tj. na místě pro zasedání zastupitelstva obvyklém v sídle Královéhradeckého kraje, Pivovarské náměstí 1245, Hradec Králové.

Ad 3. Královéhradecký kraj při poskytování dotací do oblasti sportu a tělovýchovy nesleduje kategorii „profesionální sportovec“. V roce 2017 bylo vyhlášeno celkem 8 dotačních programů v oblasti sport a tělovýchova a vrcholový a výkonnostní sport. Kategorie děti a mládež prolíná všechny z nich. Kategorie dospělých (definice pro dotace zní – sportovec, který startuje za kategorii dospělých v daném sportu, tedy může to být věkově i člověk zařazený do skupiny mládež) je pak omezena pouze v některých programech. Díky výše uvedenému nelze přesně stanovit hranice mezi dětmi, mládeží a dospělými z hlediska poskytnutí dotací Královéhradeckým krajem. Bylo by zavádějící a neúplné uvádět pouze přímé dotační programy ze zmíněných 8 programů, které jsou vymezeny kategorií děti a mládež dle pravidel jednotlivých sportů.

Celkem Královéhradecký kraj v roce 2017 do oblasti sport a tělovýchova a vrcholový a výkonnostní sport poskytl v krajských dotačních programech 9.620 tis Kč.

Seznamy všech příjemců s názvy podpořených projektů a přidělenou dotací za rok 2017 jsou zveřejněny na krajském dotačním portále http://dotace.kr-kralovehradecky.cz/Modules/DOTIS/Pages/Public/GrantPrograms.aspx.

Dále Královéhradecký kraj na podporu sportu a tělovýchovy poskytl více jak 19 mil. Kč na individuální dotace.

Ad 4. V roce 2017 činily výdaje spojené s činností zastupitelstva kraje (jednání zastupitelstva, cestovné, akce, poplatky, služby, členství v Asociaci krajů České republiky, členství v Evropském seskupení pro územní spolupráci apod.) celkem cca 8,5 mil. Kč. Jednalo se jak o výdaje spojené se zasedáními zastupitelstva kraje, tak i s činností jednotlivých zastupitelů a členů rady. Náklady na vozový park (pohonné hmoty, opravy a udržování) činily cca 664 tis. Kč, návštěva prezidenta cca 392 tis. Kč a návštěvy dalších politiků či významných osobností cca 36 tis. Kč.

Ad 5. Investiční akce v oblasti kultury v příspěvkových organizacích, jejichž zřizovatelem je Královéhradecký kraj – nejedná se o pravidelné příspěvky na provoz pro tyto organizace, ale o jednorázové investice hrazené z kapitoly 50 fond rozvoje a reprodukce:

Galerie výtvarného umění Náchod (obnova majetku kopírovací stroj) - čerpáno 50 tis. Kč;

Muzeum východních Čech v Hradci Králové (vyřešení snížení teploty ve výstavních prostorách Muzea války 1866 na Chlumu) - čerpáno 480.383 Kč; Projektová dokumentace Stavební úpravy objektu Gayerových kasáren - čerpáno 1.018.820 Kč; Studijní a vědecká knihovna v HK (údržba podlah, údržba oken, reko wifi sítě) – čerpáno 1.770 tis. Kč; Impuls HK, centrum podpory uměleckých aktivit (pořízení tiskárny a dovybavení praktického sálu v nových prostorách galerie moderního umění) – čerpáno 200 tis. Kč; Hvězdárna v Úpici (soubor optického zařízení) - čerpáno 100 tis. Kč; Muzeum a galerie v Jičíně (mobilní výstavní systém) - čerpáno 349.890 Kč; Regionální muzeum v Náchodě (oprava střechy) – čerpáno 180 tis. Kč; Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou (vybavení konzervátorské dílny, reko PC sítě) – čerpáno 480 tis. Kč.

Na rekonstrukce budov užívaných příspěvkovými organizacemi kraje na úseku kultury pak byla dále vydána z kapitoly 21 rozpočtu Královéhradeckého kraje částka 1.661.424 Kč. Seznam příspěvkových organizací Královéhradeckého kraje je zveřejněn na webu pod odkazem http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/povinne-informace/pravnicke-osoby-zalozene-nebo-zrizene-kralovehradeckum-krajem-222/.

Dále Královéhradecký kraj ročně do oblasti kultury v krajských dotačních programech poskytuje více jak 10 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že je jedná o investice do tzv. živé kultury a opravy památkového fondu, nejedná se o investiční prostředky.

Seznamy všech příjemců s názvy podpořených projektů a přidělenou dotací za rok 2017 jsou zveřejněny na krajském dotačním portále http://dotace.kr-kralovehradecky.cz/Modules/DOTIS/Pages/Public/GrantPrograms.aspx.

V individuálních dotacích Královéhradecký kraj podpořil následující projekty zařazené do oblasti kultury:

Udržitelnost projektu Braunův kraj II. částka 1.140 tis. Kč; Udržitelnost projektu Braunův kraj I. částka 1.040 tis. Kč; Klášter Broumov - vzdělávací a kulturní centrum Broumov částka 550 tis. Kč; Pořízení varhan do Filharmonie HK částka 1 mil. Kč; Projektová dokumentace Revitalizace Braunova Betléma 1. etapa částka 220 tis. Kč; Pro život kostelů Broumovska - oprava kostelů Vernéřovice a Ruprechtice částka 1 mil. Kč; Instalace a vybavení prvního hereckého muzea v Čechách potřebné pro výuku Audiovizuální tvorby v rámci RVP částka 500 tis. Kč; Socha T. G. Masaryka v Kostelci nad Orlicí částka 100 tis. Kč; Oprava fasády průčelí klášterního kostela kapucínů v Opočně - I. etapa částka 500 tis. Kč; Oslava žehnání obecních symbolů a 675 let od první písemné zmínky o obci spojené se setkáním rodáků částka 42 tis. Kč; Zaměření, průzkum krovu z hlediska napadení dřevokaznými škůdci, stavebně historický průzkum kostela sv. Máří Magdaleny částka 90 tis. Kč; Reprezentativní publikace "Kaple sv. Klimenta Hradec Králové" částka 170 tis. Kč; Karel Čapek částka 300 tis. Kč; Oslavy v obci Tetín - Vlkanov 250. let - Vidoň 750. let od založení částka 100 tis. Kč; Muzeum Chalupění Radeč - odstranění havarijního stavu střechy částka 200 tis. Kč; Restaurování sochy sv. Vavřince částka 123 tis Kč.

Ad 6. Provozní výdaje z vlastních prostředků rozpočtu Královéhradeckého kraje: Celkové neinvestiční příspěvky, poskytnuté z rozpočtu Královéhradeckého kraje subjektům vykonávajícím činnost škol a školských zařízení, jejichž zřizovatelem je Královéhradecký kraj, činily v roce 2017 částku 377 999,77 tis. Kč (na provoz, mimořádné účelové příspěvky), z toho příspěvky na provozní výdaje a odpisy z kapitoly školství 375 622,77 tis. Kč.

K tomuto byly navíc poskytnuty finanční prostředky z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje na opravy a údržbu (dále také „FRR“, viz níže).

V roce 2017 byl celkový objem neinvestičních prostředků pro příspěvkové organizace školství z rozpočtu kraje ve srovnání s rokem 2016 vyšší o 9 091,62 tis. Kč.

V průběhu roku 2017 byly řadě organizací z rozpočtu kraje poskytnuty finanční prostředky určené k řešení specifických požadavků. Za nejvýznamnější považujeme následující aktivity:

  • podpora polytechnického vzdělání ve středních školách zřízených krajem (příspěvek neinvestiční, popř. i investiční) – uvolněny 2 000 tis. Kč,
  • obnova vybavení ubytovacích kapacit a doplnění nastavitelného nábytku ve školách ve výši 9 000 tis. Kč,
  • obnova výpočetní techniky v učebnách středních škol ve výši 7 500 tis. Kč a ve školských poradenských zařízeních 600 tis. Kč.
  • posílení odměňování učitelů odborných předmětů v oborech skupin oborů 23- strojírenství a 26- elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika u středních škol Královéhradeckého kraje. V roce 2017 bylo finančně pokryto z výsledku hospodaření částkou 13 400 tis. Kč.

Ostatní rozpočtované běžné výdaje školství představovaly objem 2056,52 tis. Kč, z toho částka 387,79 tis. Kč byla zaplacena krajem na nájemné.

Investiční a neinvestiční výdaje v oblasti péče o majetek kraje: Akce v oblasti péče o nemovitý majetek kraje, svěřený školám a školským zařízením, byly finančně řešeny zejména z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje.

Celkový finanční objem, rozpočtovaný pro odvětví školství ve Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje v závěru roku 2017, představoval částku 136 051,44 tis. Kč – ve srovnání s předchozími roky je to více (v roce 2016 114 148,93 tis. Kč, v roce 2015 84 377,07 tis. Kč). Z tohoto objemu bylo schváleno 55 878,10 tis. Kč na investiční transfery příspěvkovým organizacím, 59 543,35 tis. Kč na neinvestiční transfery. Částka 867,5 tis. Kč byla ve FRR vyčleněna na běžné výdaje, 19 681,5 tis. Kč na kapitálové výdaje kraje pro školství (objem akcí, kdy kraj byl investorem). Rok 2017 lze tak z pohledu výše prostředků ve FRR hodnotit za příznivější než předchozí roky.

Vedle FRR pak ve značné míře byly vynakládány prostředky na akce spolufinancované z evropských fondů, zejména z Operační program Životní prostředí (OPŽP). K tomuto bylo v rozpočtu kapitola 21 - investice a evropské projekty po 5. změně rozpočtu kraje na kofinancování a předfinancování vyčleněno 70 565,79 tis. Kč na investice a 346,73 tis. Kč na neinvestice. Větší část těchto prostředků, která byla vynaložena na předfinancování projektů, se postupně vrací do rozpočtu kraje po obdržení dotací z fondů.

Částka 1 634,3 tis Kč byla na investice vynaložena přímo z rozpočtu školství. Do kapitoly 14 byly v závěru roku přiděleny i investiční prostředky na kofinancování a předfinancování připravovaného projektu I-KAP ve výši 16 980,0 tis. Kč.

V rámci investic do rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice – Kvasiny bylo v roce 2017 vynaloženo 65 437 tis. Kč (z toho 60 916 tis. Kč státní dotace) na akci „Modernizace Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy, Rychnov nad Kněžnou, U Stadionu 1166 – I. etapa“ a na aktualizaci projektové dokumentace pro navazující II. etapu.

Prostřednictvím rozpočtu kraje jsou školám v jeho působnosti poskytovány i státní účelové dotace. Předpokládáme, že tyto nejsou předmětem dotazu.

Bližší informace k financování školství jsou obsaženy v ekonomické části výroční zprávy školství, která je zveřejněna na webových stránkách Královéhradeckého kraje, přímý odkaz:

http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/skolstvi/vyrocni-zpravy/vyrocni-zprava-o-stavu-a-rozvoji-vzdelavaci-soustavy-v-kralovehradeckem-kraji-za-skolni-rok-2015-2016-111283/

Náklady na oblast sportu uhrazené v roce 2017 z kapitoly 9: Hry VIII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2017: 1.897.348,38 Kč; Hry VIII. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky 2018 – ubytování a stravování: 268.750 Kč; Individuální dotace: 2.719.680 Kč, z toho: profesionální sport: 0 Kč, sportování dětí a mládeže: 141.680 Kč; Individuální dotace – významné tradiční sportovní akce: 1.000.000 Kč; Mimořádné účelové příspěvky na provoz příspěvkových organizací zřízených Královéhradeckým krajem – oblast sportu: 259.000 Kč.

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji I: V roce 2017 bylo na realizaci projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji I čerpáno 2 900 324,90 Kč (zajištění akcí - pronájem, nákup kurzů, sdílení dobré praxe a další).

Krajské dotační programy v oblasti vzdělávání (školství) svým účelem slouží k získávání finančních prostředků pro školy jiných zřizovatelů než je Královéhradecký kraj. Kraj subjektům poskytující vzdělávání v roce 2017 vyhlásil a realizoval 5 dotačních programů s účely:

  • Rozvoj tvůrčích schopností a dovedností žáků a studentů dotace 109.000 Kč
  • Zájmová práce se žáky mimo vyučování dotace 300.000 Kč
  • Polytechnická výchova a vzdělávání dotace 1mil Kč
  • Programy zaměřené na prevenci rizikového chování a zdravý životní styl dětí a mládeže dotace 770.000 Kč
  • Etická výchova ve školách dotace 170.000 Kč

Seznamy všech příjemců s názvy podpořených projektů a přidělenou dotací za rok 2017 jsou zveřejněny na krajském dotačním portále http://dotace.kr-kralovehradecky.cz/Modules/DOTIS/Pages/Public/GrantPrograms.aspx

Dále Královéhradecký kraj v rámci individuálních dotací poskytl:

  • - 1.500.000 Kč na rekonstrukci a přístavbu ZUŠ Městu Police nad Metují,
  • - 300.000 Kč na opravu jídelny, kuchyně a sociálního zázemí ZŠ Obci Vidochov,
  • - 600.000 Kč na opravu střechy ŠD Městu Janské Lázně,
  • - 103.000 Kč na zabezpečení ZŠ a MŠ Rasošky Základní škole a Mateřské škole Rasošky,
  • - 250.000 Kč na výměnu oken gymnázia a SOŠ Úpice Městu Úpice,
  • - 1.000.000 Kč na opravu fasády západního křídla Biskupskému gymnáziu,
  • - 1.000.000 Kč na přístavbu a nástavbu ZŠ Obci Všestary,
  • - 43.200 Kč na modernizaci počítačového vybavení ZŠ Obci Synkov.

Ad 7. Odborem dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu byly ve spolupráci se společností ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s. poskytnuty informace o čerpání neinvestičních a investičních prostředků do oprav a rekonstrukcí silnic a dále informace o 3 nejvýznamnějších dokončených stavbách.

Královéhradecký kraj v roce 2017 vynaložil z vlastních prostředků na opravy a údržbu silnic celkem 228 320,76 tis. Kč, z toho činily výdaje na vozovky 185 925,64 tis. Kč, na silniční těleso a odvody 27 951,21 Kč, na mosty 12 766,04 Kč a na ostatní silniční objekty 1 677,87 tis. Kč.

Dále odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu ve spolupráci se společností ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s. poskytnuli informace a rekapitulaci dopravních staveb realizovaných v roce 2017, kde uvedli zdroje financování a ceny v mil. Kč s DPH a plán dopravních staveb na rok 2018. Tyto informace jsou uvedeny v příloze Prezentace_INVESTICE.pptx. V prezentaci použité zkratky znamenají:

  • - IROP - Integrovaný regionální operační program - finanční prostředky Evropské unie
  • - SFDI - státní fond dopravní infrastruktury - finanční prostředky státu, České republiky
  • - ČP-INTEREG - finanční prostředky Evropské unie
  • - FRR - Fond rozvoje a reprodukce - finanční prostředky Královéhradeckého kraje
  • - OPŽP - Operační program životní prostředí - finanční prostředky Evropské unie.

Tři nejvýznamnější dokončené stavby byly následující (pokud byla stavba realizována v delším časovém rozmezí, než jen rok 2017 jsou v posledním pravém sloupci uvedeny údaje pro rok 2017):

silnice č. II/303 Pěkov - průtah 2017-2018 48,00 mil. Kč fakturováno v roce 2017

Cena dle smlouvy o dílo celkem: 57,9 mil. Kč vč. DPH

silnice č. II/286 Jičín - Železnice - hranice okresu 2016-2017 59,54 mil. Kč fakturováno v roce 2017

Cena dle smlouvy o dílo celkem: 66,3 mil. Kč vč. DPH

silnice č. II/298 Ledce - Opočno I. etapa 2017 38,7 mil. Kč fakturováno v roce 2017

Cena dle smlouvy o dílo celkem: 38,7 mil. Kč vč. DPH

Ad 8. Celkem bylo vyčerpáno ze strukturálních fondů 448.638.193,59 Kč na tyto projekty:

  • - silnice IROP 1.1 částka 305 322 867,40 Kč; Snížení energetické náročnosti administrativní budovy SÚS Královéhradeckého kraje a.s., cestmistrovství Jičín částka 1 083 107,76 Kč;
  • - Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV částka 127 058 059,96 Kč; Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb V Královéhradeckém kraji V částka 2 926 713,14 Kč;
  • - Zaměstnaný absolvent částka 905 560,90 Kč; Technická pomoc pro Královéhradecký kraj - Interreg V-A ČR – Polsko částka 500 818,71 Kč; Regionální stálá konference Královéhradeckého kraje částka 2 418 573,12 Kč; Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje částka 8 422 492,60 Kč; Operační program životní prostředí částka 1.569.212 Kč.

Čerpání odpovídá aktuálnímu stavu postupu realizace, ke kterému je vždy plán aktualizován.

Ad 9. Za odbor zdravotnictví byla poskytnuta investiční dotace Oblastní nemocnici Náchod a.s. ve výši 46 mil. Kč na pořízení magnetické rezonance, což byla nejvyšší částka poskytnutá Královéhradeckým krajem. Dále bylo na jednu žádost o dotaci z krajských dotací vyplacena částka obci Suchovršice na projekt Lávka pro pěší a cyklisty na Lhotkách a to ve výši 5.900.000 Kč.

Ad 10. Z oblasti krajských dotací nejvyšší částku obdržela obec Suchovršice (5.900.000 Kč), dále město Hořice (4.628.000 Kč) a město Česká Skalice (3.868.000 Kč).

Z oblasti životního prostředí obdrželo nejvyšší částku dotace město Nechanice (4.000.000 Kč), obec Prasek (3.500.000 Kč), obec Klamoš (3.300.000 Kč).

Odpověď zasíláme dle Vašeho požadavku do datové schránky společnosti.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

„otisk razítka“

v z. Mgr. Vladimír Kučera

právník oddělení stížností a dozoru obcí

(dokument je elektronicky podepsán)

Příloha:

  • - soubor Prezentace_INVESTICE.pptx

 

Soubory ke stažení