Odpověď na žádost o informace doručenou dne 08.09.2017

26. 9. 2017 Autor: Miroslava Hlavová

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 08.09.2017
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-89/OP/2017

VYŘIZUJE: Miroslava Hlavová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 472
E-MAIL: mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 18.09.2017

Počet listů: 2
Počet příloh: 1 / listů: 4
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 08.09.2017

Vážený pane,

dne 08.09.2017 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), jejíž přílohou byly dva soubory – dvě elektronická podání, přičemž v jednom souboru se domáháte poskytnutí informací týkajících se vysvětlení obnovy provozu areálu lázeňského komplexu Velichovky – Lázně ve Velichovkách na Náchodsku, citace:

  • „1. Žádám o jednu kopii kupní smlouvy.
  • 2. Žádám o jednu kopii došlého e-mailu.
  • 3. Žádám o jednu kopii této došlé podané žádosti.
  • 4. Velichovky - Lázně ve Velichovkách na Náchodsku“

Informace žádáte zaslat na dobírku na Vaši adresu.

Jako druhý soubor je přiložena žádost totožného obsahu, která je doplněná pod bodem 4 ještě požadavky uvedenými pod následujícími písmeny a dále rozšířena o bod 5 a 6, citace včetně chyb:

  • „1. Žádám o jednu kopii kupní smlouvy.
  • 2. Žádám o jednu kopii došlého e-mailu.
  • 3. Žádám o jednu kopii této došlé podané žádosti.
  • 4. Velichovky - Lázně ve Velichovkách na Náchodsku
    • a) Z jakého důvodu došlo k zadlužení v létě 2013 proč skončily lázně ve Velichovkách.
    • b) Kdo koupil kdo se stal novým majitelem lázně na kdy je naplánováno zahájení obnova provozu lázní.
    • c) Co nový majitel opravuje za budovy lázně a co pro počáteční provoz plánuje poskytovat pacientům.
    • d) O kolik zaměstnanců se bude starat. Kolik zaměstnanců zatím pracuje v lázně pro kolik firem.
    • e) Kdo je v současné době do kdy pověřený vedením lázní Velichovky. Přijímání pracovníků na jaké funkce.
  • 5. Rekonstrukce budov lázní
    • a) Co už je zrekonstruováno jaké další opravy se chystají.
  • 6. Obnova provozu lázní
    • a) Které pojišťovny budou mít povolení pro lázeňské léčebně-rehabilitační péče.
    • b) Se kterými pojišťovnami budou obnoveny smlouvy.
    • c) Do jakých lázní byli pacienti přesměrováni před uzavřením lázní Velichovky.
    • d) Kdy se první lázenští hosté mohou začít léčit.
    • e) Jaká byla doporučená odhadní cena v jaké výši byla stanovena.
    • f) Jaká byla doporučená minimální cena pro výběrové řízení v jaké výši byla stanovena.
    • g) V jaké celkové výši nebyl zaplacen pro Obec Velichovky lázeňský poplatek.
    • h) V jaké výši byl lázeňský poplatek
    • ch) V jaké výši byla stanovena hodnota ceny areálu lázeňského komplexu.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-89/OP/2017, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

K Vašim výše citovaným požadavkům krajský úřad po oslovení dotčených odborů krajského úřadu - odbor zdravotnictví, odbor investic, odbor organizační a právní (oddělení majetkové) uvádí k jednotlivým bodům citovaným výše, následující.

Ad 1. Vámi uvedený požadavek je uveden velmi obecně – kopie kupní smlouvy. Krajský úřad tedy dovodil dle obsahu Vaší žádosti, že se Vám jedná o kupní smlouvu uzavřenou na jedné straně Královéhradeckým krajem a na straně druhé společností Lázně 1897, s.r.o., Lázně Velichovky. Krajský úřad žádnou kupní smlouvou uzavřenou s uvedenou obchodní společností nedisponuje.

Pro další upřesnění svých odpovědí k Vašim požadavkům krajský úřad upozorňuje na skutečnost, že poskytovatel zdravotních služeb společnost Lázně 1897, s.r.o. není organizací Královéhradeckým krajem zřízenou ani založenou, Královéhradecký kraj nemá majetkovou ani jinou účast na této společnosti, nemůže tedy poskytnout Vámi požadované informace týkající se správy a provozu této společnosti. Nahlédnutím do elektronické verze výpisu obchodního rejstříku, vedeného Krajským soudem v Hradci Králové, oddíl C, vložka 33692 má obchodní firma název Lázně 1897, s.r.o., sídlem Lázně 100, 552 11 Velichovky, IČO: 03030997, statutární orgán – jednatel: Alena Řípová, Na Habeši 154, 552 11 Velichovky.

Ad 2 a 3. Požadavek „o jednu kopii došlého e-mailu“ a požadavek „o jednu kopii této došlé podané žádosti“ krajský úřad může vyřídit pouze takovým způsobem, že Vám v příloze k tomuto sdělení zasílá kopii Vámi podané elektronické žádosti o informace doručené prostřednictvím e-podatelny krajského úřadu z elektronické adresy ………….. v takovém formátu, jak byla zpracována aplikací na evidenci došlé elektronické pošty.

Ad 4. K tomuto bodu krajský úřad uvádí, že odbor zdravotnictví krajského úřadu podle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), v platném znění, vydává oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Na základě této skutečnosti krajský úřad může poskytnout pouze informaci, že soukromým poskytovatelem zdravotních služeb je subjekt: Lázně 1897, s.r.o., Lázně Velichovky. Ostatní informace nemá krajský úřad k dispozici a odkazuje se na výše sdělenou skutečnost, že poskytovatel zdravotních služeb společnost Lázně 1897, s.r.o. není organizací Královéhradeckým krajem zřízenou ani založenou, Královéhradecký kraj nemá majetkovou ani jinou účast na této společnosti a tedy Vámi požadovanými informacemi nedisponuje. Krajský úřad doporučuje, abyste se obrátil se svým požadavkem přímo na uvedenou společnost.

Ad 5. a 6. (mimo písmen g/ a h/). S ohledem na skutečnost, že poskytovatel zdravotních služeb společnost Lázně 1897, s.r.o. není organizací Královéhradeckým krajem zřízenou ani založenou, Královéhradecký kraj nemá majetkovou ani jinou účast na této společnosti, nemá požadované informace k dispozici. Krajský úřad doporučuje, abyste se obrátil se svým požadavkem přímo na uvedenou společnost. V případě požadovaných informací týkajících smluv s pojišťovnami, doporučujeme obrátit se přímo na pojišťovny či na společnost Lázně 1897, s.r.o.

Ad 6. písmena g) a h). Oddělení majetkové krajského úřadu, do jehož gesce náleží také agenda místních poplatků, k Vašim požadavkům sdělilo, že je na úseku místních poplatků podle ustanovení § 114 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, v platném znění, v pozici odvolacího orgánu, ale tyto informace není krajský úřad jako odvolací orgán povinen shromažďovat. Výše místního poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt je pro příslušná poplatková období stanovena obecně závaznými vyhláškami obce Velichovky, které jsou dostupné na webových stránkách obce, vizte odkaz http://www.obecvelichovky.cz/index.php?nid=1479&lid=cs&oid=149768, případně je možné do nich nahlédnout v úředních hodinách přímo na obecním úřadu.

Sdělení zasíláme, dle Vámi uvedeného požadavku v prvním souboru přiloženému k žádosti, na Vámi uvedenou adresu.

S pozdravem

 

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru organizačního a právního

Příloha:

  • -dle textu (kopie žadatelem podané žádosti – 4 listy)