Odpověď na žádost o informace doručenou dne 08.02.2023

3. 3. 2023 Autor: Vladimír Kučera

informace o reklamním zařízení v katastrálním území Plačice

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.:
ZE DNE: 08.02.2023
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-13/MSZ/2023

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 23.02.2023

Počet listů: 2
Počet příloh: 1 / listů: elektronicky
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 08.02.2023

Vážený pane,

dne 08.02.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím datové schránky Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ze dne 08.02.2023, kterou se domáháte poskytnutí informací týkajících se reklamního zařízení, které se nachází na pozemku parcelní číslo 340/1 v katastrálním území Plačice, přesné GPS souřadnice billboardu jsou 50.2015972N, 15.7782289E, umístěn je v jihozápadní části křižovatky na trávníku u stanice HZS Pražská, konkrétně žádáte následující informace (citace):

„1. Který den bylo vydáno povolení pro stavbu?

2. Který den toto povolení vyprší?

3. Je zahájeno řízení o odstranění této stavby, případně v jakém stavu je toto řízení?“

Dále jste uvedl, že pokud stavba pro reklamu platné povolení nemá, podáváte v souladu se zákonem číslo 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podnět k zahájení řízení o odstranění stavby.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-13/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu, a to odbor dopravy a silničního hospodářství (viz organizační struktura krajského úřadu https://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu, oddělení silničního hospodářství k Vaší žádosti uvedlo, že povolení vydává podle ustanovení § 13 odst. 1 písm. c) zákona číslo 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, obecní stavební úřad, kterým je obecní úřad obce s rozšířenou působností, v tomto případě Magistrát města Hradec Králové. Pokud by se jednalo o ochranné pásmo pozemní komunikace, tak by povolení pro zřízení a provozování reklamního zařízení v silničním ochranném pásmu pozemní komunikace řešil příslušný silniční správní úřad. Zde se jedná o silnici II. třídy II/324 a příslušným silničním správním úřadem by byl ve smyslu ustanovení § 40 odst. 4 písm. a) zákona číslo 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o PK), obecní úřad obce s rozšířenou působností, tedy Magistrát města Hradec Králové.

V případě reklamního zařízení zmíněného v žádosti, tak po jeho zakreslení do katastrální mapy krajský úřad dospěl k závěru, že je umístěno v souvisle zastavěném území obce ve smyslu ustanovení § 30 odst. 3 zákona o PK, takže silniční správní úřad nebude vydávat povolení pro zřízení a provozování reklamního zařízení v silničním ochranném pásmu pozemní komunikace ve smyslu ustanovení § 31 odst. 1 zákona o PK.

Odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu, oddělení silničního hospodářství po zjištění, že na pozemku parcelní číslo 340/1 v katastrálním území Plačice v obci Hradec Králové, který je ve vlastnictví Královéhradeckého kraje, přičemž se svěřeným majetkem kraje hospodaří Správa silnic Královéhradeckého kraje, požádalo Správu silnic Královéhradeckého kraje o zajištění odstranění nelegálně umístěného reklamního zařízení.

Správa silnic Královéhradeckého kraje sdělila, že nepovolené reklamní zařízení bylo odstraněno a je uloženo na cestmistrovství v Hradci Králové, což doložila fotografií ze dne 21.02.2023.

Informace Vám zasíláme prostřednictvím Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení