Odpověď na žádost o informace doručenou dne 08.01.2024

30. 1. 2024 Autor: Alena Koukalová

informace týkající se zaměstnance krajského úřadu

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: -
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-2/MSZ/2024

VYŘIZUJE: Mgr. Alena Koukalová
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 606 783 015
E-MAIL: akoukalova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 23.01.2024

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 08.01.2024

Dne 08.01.2024 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), jíž se žadatelka domáhá poskytnutí následujících informací.

Uvedla, že dne 16. 9. 2022 ve 14.30 hod. na silnici třídy č. 324 v obci Kobylice zaměstnanec krajského úřadu a vedoucí oddělení způsobil dopravní autonehodu, kde přejel do protisměrné části vozovky a čelně se střetl s protijedoucím osobním automobilem zn. VW Passat, řízený žadatelkou. Při dopravní autonehodě žadatelka utrpěla újmu na zdraví, ze které se stále léčí.

Požaduje zpřístupnění těchto informací:

  • Jakým způsobem byl uvedený zaměstnanec potrestán?
  • Může být vedoucím oddělení, pokud má zápis v Rejstříku trestů? Z lidské a etické stránky se domnívám, že by dotyčný neměl být vedoucím oddělení, vrhá to “špatné světlo” na krajský úřad.

Povinný subjekt zaevidoval žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-2/MSZ/2024, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

V souladu se Směrnicí Rady Královéhradeckého kraje upravující postup Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v oblasti poskytování informací podle InfZ bylo o spolupráci požádáno oddělení personální odboru kancelář ředitelekrajského úřadu a vedoucí odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací krajského úřadu (https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Na základě obdržených informací povinný subjekt sdělil následující.

1. Jakým způsobem byl uvedený zaměstnanec potrestán?

Personální oddělení neeviduje v osobním spise uvedeného zaměstnance žádný záznam o potrestání v uvedené věci. Zaměstnanec tedy v dané věci nijak potrestán nebyl.

Vedoucí odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací provedla se zaměstnancem ústní pohovor, ve kterém apelovala na rizika nedbalostního chování a způsoby, jak tomu předcházet. V rámci pohovoru byl zaměstnanec upozorněn na morální a etický dopad nedbalostního chování a možnosti zmírnění těchto dopadů.

2. Může být vedoucím oddělení, pokud má zápis v Rejstříku trestů? Z lidské a etické stránky se domnívám, že by dotyčný neměl být vedoucím oddělení, vrhá to “špatné světlo” na krajský úřad.

Bezúhonnost úředníka se posuzuje v souladu s § 4 odst. 2 zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů. Tento paragraf stanovuje konkrétní kritéria, která musí být splněna pro uznání bezúhonnosti úředníka. Pokud tato kritéria nejsou porušena, má se úředník za bezúhonného. V dané věci uvedená kritéria porušena nebyla. Zaměstnanec splňuje zákonné předpoklady vykonávat pozici vedoucího úředníka, a proto nic nebrání tomu, aby dotčený i nadále působil jako vedoucí oddělení.

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí