Odpověď na žádost o informace doručenou dne 07.11.2022

28. 11. 2022 Autor: Vladimír Kučera

informace ohledně pěstounské péče v Královéhradeckém kraji

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 12.10.2022
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-92/MJP/2022

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR | ODDĚLENÍ: majetkoprávní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 21.11.2022

Počet listů: 3
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 07.11.2022

Vážená paní,

dne 07.11.2022 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

  • „1. Kolik je u Vás v kraji pěstounů?
  • 2. Kolik je u Vás v kraji dětí v pěstounské péči? Kolik z těchto dětí je do věku 3 let?
  • 3. Je počet pěstounů pro děti do 3 let dostatečný, zejména pěstounů na přechodnou dobu?
  • 4. Jak se kraji daří vyhledávat pěstouny? Jak je kraj aktivně vyhledává?
  • 5. Jak probíhá příprava pěstounů?
  • 6. Spolupracujete i s jiným i kraji? Bývají děti mladší tří let umísťovány i mimo Váš kraj?
  • 7. Je Váš kraj zřizovatelem dětského domova pro děti do 3 let (bývalého kojeneckého ústavu)?
  • 8. Jak je financováno toto zařízení pro děti do 3 let?
  • 9. Je součástí tohoto (těchto) zařízení i zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc?
  • 10. Kolik dětí je umístěno v zařízeních pro děti do 3 let věku? Jsou tam i děti starší 3 let? Případně kolik?
  • 11. Jak se kraj připravuje na transformaci zařízení pro děti do 3 let věku, popř. už transformace probíhá? Chystá Váš kraj nějakou metodiku? Spolupracuje v této oblasti s ministerstvy (ať už MZ, MPSV, MŠMT)?
  • 12. Jak ve Vašem kraji funguje prevence a pomoc ohroženým dětem a rodinám?
  • 13. Probíhá v současnosti za účelem prevence zřizování nových sociálních služeb, popř. jakých?
  • 14. Kde vidíte kritické body v souvislosti s rušením zařízení pro děti do tří let věku?“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod spisovou značku KUKHK-IZ-92/MJP/2022, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor sociálních věcí krajského úřadu (vizte organizační strukturu krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/), který k Vaší žádosti poskytl následující informace.

1. Kolik je u Vás v kraji pěstounů?

Krajský úřad vede počty pěstounských rodin, kdy eviduje 325 příbuzeneckých pěstounských rodin a 194 zprostředkovaných pěstounských rodin.

2. Kolik je u Vás v kraji dětí v pěstounské péči? Kolik z těchto dětí je do věku 3 let?

Ke dni podání žádosti je počet dětí v pěstounské péči 559, v pěstounské péči na přechodnou dobu 35; poručenství s osobní péčí poručníka 173. Statistické údaje v tomto věkovém rozlišení krajský úřad nemonitoruje. Zprostředkování pěstounské péče probíhá ale ve většině případů právě ve věku do 3 let.

3. Je počet pěstounů pro děti do 3 let dostatečný, zejména pěstounů na přechodnou dobu?

Pěstounů je stále nedostatek, včetně pěstounů na přechodnou dobu.

4. Jak se kraji daří vyhledávat pěstouny? Jak je kraj aktivně vyhledává?

Krajský úřad vyhledává pěstouny dle ustanovení § 19a zákona číslo 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, pro děti v evidenci z evidence krajského úřadu a z evidencí ostatních krajských úřadu v rámci mezikrajové spolupráce.

Kraj vede kampaň na vyhledávání náhradních rodičů Staň se náhradním rodičem, blíže vizte webové stránky www.stansenahradnimrodicem.cz. V letošním roce má kraj stoupající počet žádostí o pěstounství. Nicméně dlouhodobě se nedaří vyhledávat vhodné pěstouny pro starší, sourozenecké skupiny, hendikepované děti.

5. Jak probíhá příprava pěstounů?

Přípravu pěstounů i přechodných pěstounů pro krajský úřad v roce 2022 pořádá společnost Dobrá rodina o.p.s. v rozsahu 48 hodin. Příprava je realizována dle mezinárodního programu PRIDE (Parent Resources for Information, Development and Education), bližší informace vizte zde https://dobrarodina.cz/pro-zajemce/co-jsou-pripravy-na-pestounstvi-a-jak-probihaji/.

6. Spolupracujete i s jiným i kraji? Bývají děti mladší tří let umísťovány i mimo Váš kraj?

Krajský úřad spolupracuje i s jinými kraji. Děti do 3 let bývají umisťovány i mimo náš kraj, jedná se o děti převážně v sourozeneckých skupinách.

7. Je Váš kraj zřizovatelem dětského domova pro děti do 3 let (bývalého kojeneckého ústavu)?

Kraj je zřizovatelem 1 dětského domova pro děti do 3let věku. Kapacita je 10 dětí.

8. Jak je financováno toto zařízení pro děti do 3 let?

Z příspěvku kraje.

9. Je součástí tohoto (těchto) zařízení i zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc?

Ano

10. Kolik dětí je umístěno v zařízeních pro děti do 3 let věku? Jsou tam i děti starší 3 let? Případně kolik?

Celkem je umístěno 5 dětí, z toho jsou 4 děti ve věku nad 3 roky.

11. Jak se kraj připravuje na transformaci zařízení pro děti do 3 let věku, popř. už transformace probíhá? Chystá Váš kraj nějakou metodiku? Spolupracuje v této oblasti s ministerstvy (ať už MZ, MPSV, MŠMT)?

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí zavádí přechodná období pro transformaci těchto zařízení. Kraj se na tyto změny připravuje dlouhodobě a kontinuálně a podmínky novely zákona splňuje již nyní. V této oblasti probíhá spolupráce mezi ministerstvy. Metodiku nechystá, kraj má vytvořen strategický dokument pro transformaci péče o ohrožené děti a rodiny v Královéhradeckém kraji.

12. Jak ve Vašem kraji funguje prevence a pomoc ohroženým dětem a rodinám?

Prevence a pomoc ohroženým dětem a rodinám je realizována skrze sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi dle ustanovení § 65 číslo 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o sociálních službách), které zde zaujímají důležitou roli v rovině primární i sekundární péče. Podílí se na stabilizaci rodinného prostředí, na narovnání narušených vztahů a podpoře rodiny při selhávání rodičovských kompetencí. V Síti služeb Královéhradeckého kraje je podporováno 14 poskytovatelů, kteří nabízí ambulantní i terénní formu.

Kromě těchto služeb je v síti zařazeno i Dětské krizové centrum, dle ustanovení § 60 zákona o sociálních službách služba krizové pomoci.

Nedílnou součástí jsou i sociální služby specializované přímo na cílovou skupiny dětí a mládeže ve věku 6-26 let, tj. nízkoprahová zařízení pro děti a mládež dle ustanovení § 62 zákona o sociálních službách. Aktivně vyhledávají a oslovují klienty v jejich přirozeném prostředí, zároveň i zajištují zázemí v ambulancích. Tato zařízení nabízí spektrum služeb, které umožňují klientům převzít zodpovědnost za svůj život (psychosociální podpora v tématech dětství a dospívání, napomáhá v orientaci ve společnosti, využívá princip kontaktní práce apod.). V Síti služeb Královéhradeckého kraje je podporováno 10 poskytovatelů. Součástí sítě sociálních služeb jsou také manželské a rodinné poradny dle ustanovení § 37 zákona o sociálních službách (odborné sociální poradenství), které jsou dostupné v každém okrese.

Co se týče služeb pro děti s postižením vč. dětí s poruchami autistického spektra, plní klíčovou roli v podpoře rodiny služby rané péče. Do Sítě sociálních služeb Královéhradeckého kraje jsou zařazeni 3 poskytovatelé služby raná péče s celkovou kapacitou 15,35 úvazku přímé práce.

Ve městech Hradec Králové, Trutnov, Jičín a Náchod jsou dostupné azylové domy pro matky (v některých případech také otce) s dětmi dle ustanovení § 57 zákona o sociálních službách. V posledním jmenovaném městě je v provozu také azylový dům pro mladé dospělé, který vznikl transformací dřívějšího domova na půli cesty.

13. Probíhá v současnosti za účelem prevence zřizování nových sociálních služeb, popř. jakých?

Královéhradecký kraj přímo nezřizuje preventivní služby pro ohrožené děti a rodiny, ty jsou zřizovány městy nebo neziskovými organizacemi. V souladu se strategickými dokumenty ale kraj cílí na rozvoj nejen kapacit, ale i kompetencí a kvality stávajících služeb, např. skrze projektové aktivity. V průběhu roku 2022 byla Síť sociálních služeb rozšířena o dvě působící sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi v okresech Hradec Králové a Náchod a dále o nízkoprahové zařízení pro děti a mládež se sídlem v Jaroměři.

Jedním z plánovaných opatření formulovaných Střednědobým plánem sociálních služeb Královéhradeckého do roku 2023 včetně je na území kraje zajistit fungování sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi s postižením. Toto opatření dosud nebylo realizováno.

14. Kde vidíte kritické body v souvislosti s rušením zařízení pro děti do tří let věku?

Nevidíme žádný problém s rušením zařízení pro děti do tří let věku. Jedná se o správný směr a Královéhradeckému kraji se daří dlouhodobě umísťovat zdravé děti do 3 let do pěstounské péče na přechodnou dobu. Královéhradecký kraj patří ke krajům, kde je počet dětí v tomto zařízení v řádech jednotek. Aktuálně započatá transformace péče v kraji se bude zabývat i tímto zařízením.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí