Odpověď na žádost o informace doručenou dne 07.04.2023

5. 5. 2023 Autor: Tomáš Hrnčíř

Informace o konkrétních opravách silnice I. třídy

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 07.04.2023
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-27/MSZ/2023

VYŘIZUJE: Ing. Mgr. Tomáš Hrnčíř
ODBOR | ODDĚLENÍ: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 702 231 396
E-MAIL: t.hrncir@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 21.04.2023

Počet listů: 2
Počet příloh: 3 - elektronické
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 07.04.2023

Vážená paní inženýrko,

dne 07.04.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací –

„V souladu s nadepsaným informačním zákonem žádám o poskytnutí informací, (poskytnutím kopie příslušného dokumentu k dotazu č.1) a č.2), a to v souvislosti s aktuálně probíhajícími výkopovými a stavebními pracemi na silnici I. třídy č. 16 v Královci, parc. č. 1234/3, v úseku u obecního úřadu:

  • 1) Jakým správním úkonem byly uvedené práce povoleny?
  • 2) Jaké podmínky pro provedení těchto prací byly stanoveny?
  • 3) Proč jsem nebyla o záměru provádění těchto prací předem informována jako majitelka sousedního pozemku parc. č. st.28, který v místě prováděných prací s uvedenou silnicí sousedí a je těmito pracemi dotčen a užíván?“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-27/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu, (viz organizační struktura krajského úřadu https://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/, který k jednotlivým bodům Vaší žádosti poskytl následující informace, včetně příloh, které naleznete v příloze tohoto sdělení.

K bodu 1) Vaší žádosti

Stavba propustku ev. č. 16-509P byla povolena stavebním povolením č.j. KUKHK-22643/DS/2021-4(TI) ze dne 20.07.2021, s nabytím právní moci dne 06.08.2021 (viz příloha č. 1).

K bodu 2) Vaší žádosti

Podmínky pro provedení stavby jsou uvedeny v předmětném stavebním povolení.

K bodu 3) Vaší žádosti

Účastníky stavebního řízení taxativně vymezuje ustanovení § 109 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů následovně:

  • „a) stavebník,
  • b) vlastník stavby, na níž má být provedena změna, není-li stavebníkem,
  • c) vlastník pozemku, na kterém má být stavba prováděna, není-li stavebníkem, může-li být jeho vlastnické právo k pozemku prováděním stavby přímo dotčeno,
  • d) vlastník stavby na pozemku, na kterém má být stavba prováděna, a ten, kdo má k tomuto pozemku nebo stavbě právo odpovídající věcnému břemenu, mohou-li být jejich práva prováděním stavby přímo dotčena,
  • e) vlastník sousedního pozemku nebo stavby na něm, může-li být jeho vlastnické právo prováděním stavby přímo dotčeno,
  • f) ten, kdo má k sousednímu pozemku nebo stavbě na něm právo odpovídající věcnému břemenu, může-li být toto právo prováděním stavby přímo dotčeno.“

Zařízení staveniště lze zrealizovat na pozemcích třetích osob pouze se souhlasem vlastníků těchto pozemků. Stavby zařízení staveniště nejsou předmětem stavebního povolení, neboť tyto stavby nejsou součástí předmětné stavby a nepodléhají tedy povolení zdejšího speciálního stavebního úřadu (jak je i uvedeno v předmětném stavebním povolení).

Dle předložené projektové dokumentace není pozemek st. p. č. 28 k. ú. Královec dotčen prováděním stavby, a to ani dočasným, ani trvalým záborem. Jak vyplývá ze situačního výkresu č. C.3, pozemek st. p. č. 28 má společnou hranici s ohraničeným obvodem staveniště, a to cca 1 m. V místě společné hranice se nacházel pouze travnatý porost. V tomto místě se nenacházel žádný sjezd či jiná stavba, tak, aby mohlo být vlastnické právo k tomuto pozemku prováděním stavby přímo dotčeno. Stavba dle předložené projektové dokumentace žádným způsobem nezasahuje do předmětného pozemku. Z tohoto důvodu jste nebyla jako vlastník pozemku st. p. č. 28, k. ú. Královec, účastníkem předmětného řízení. Výřez situačního výkresu č. C3 přikládáme v příloze č. 2.

Zároveň sdělujeme, že KÚKHK jako věcně a místně příslušný správní orgán dle ustanovení § 124 odst. 4 písm. b zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákona o PPK) na základě ustanovení § 77 odst. 1 písmene b) zákona o PPK, ustanovení § 171 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, stanovil přechodnou úpravu provozu na silnici I/16 v obcích Bernartice a Královec, prostřednictvím opatření obecné povahy (veřejnou vyhláškou ve smyslu ustanovení § 77 odst. 5 zákona o PPK), která byla zveřejněna v obcích Trutnov, Bernartice a Královec a té na úřední desce Královéhradeckého kraje pod č. j. KUKHK-10959/DS/2023-5 (Vj) ze dne 28.03.2023, dle grafického znázornění v příloze č. 3.

Tuto odpověď zasíláme do Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení