Odpověď na žádost o informace doručenou dne 02.04.2023

19. 4. 2023

Rozhodnutí na úseku regionálního rozvoje a seznam starostů obcí v kraji

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: 
ZE DNE: 02.04.2023
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-26/MSZ/2023 

VYŘIZUJE: Ing. Mgr. Tomáš Hrnčíř
ODBOR | ODDĚLENÍ: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 702 231 396
E-MAIL: t.hrncir@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 17.04.2023

Počet listů: 2
Počet příloh: 1
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 02.04.2023

Vážení,

dne 02.04.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací (citace vč. případných chyb) –

„… žádáme Vás tímto na základě Zákona č.106-1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím o zaslání přehledu starostů/starostek v rámci vašeho kraje.

Jsme dodavatelem nabíjecích stanic pro elektrokola. V minulosti jsme jsme navázali spolupráci s řadou obcí, které si pořídily naší nabíječku a zvýšily tím svoji atraktivitu pro turisty. Část byla pořízena z dotačních zdrojů a proto bychom rovněž uvítali informaci, zda Váš kraj připravuje nějakou dotační výzvu nebo investici do cyklostezek a infrastruktury okolo nic, kde by náš produkt mohl být užitečný.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-26/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací krajského úřadu, (viz organizační struktura krajského úřadu https://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací k Vaší žádosti poskytl následující informace.

Příjem žádostí o dotaci do dotačních programů, jež se týkají podpory cyklostezek a cyklotras, včetně infrastruktury s nimi související, byl pro rok 2023 již ukončen. Královéhradecký kraj v oblasti „Regionální rozvoj“ již dlouhodobě finančně podporuje projekty zaměřené na cyklodopravu a cykloturistiku, a to jak ve fázi přípravné, tak realizační – jedná se o dotační program „Rozvoj a budování cyklotras a cyklostezek v Královéhradeckém kraji“.

V roce 2023 byly přijímány žádosti o dotaci do nového dotačního programu „Podpora budování doprovodné infrastruktury cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji“, který patří do oblasti „Cestovní ruch“. Účelem 2 tohoto dotačního programu bylo „Vybudování a pořízení doprovodné infrastruktury – technického zázemí pro jízdní kola a elektrokola“.

Dotační programy na rok 2024 se nyní teprve připravují a následně je projedná Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje (prozatím je přepokládaný termín projednání dne 11.09.2023). Po jejich schválení budou zveřejněny na Dotačním portálu kraje: Dotační portál KÚ KHK (kr-kralovehradecky.cz). Na tomto portálu jsou k dispozici všechny informace k dotacím, např. Zásady pro poskytování dotací a darů z rozpočtu Královéhradeckého kraje, znění dotačních programů (i těch, do kterých se žádosti o dotaci přijímaly v minulých letech) či podpořené projekty.

Na konci dotačních programů jsou vždy uvedeny kontakty na příslušného administrátora, na něhož je možné se obrátit s případnými dotazy ve vztahu k realizaci zamýšleného projektu.

Vámi požadovaný seznam starostů/starostek obcí Královéhradeckého kraje naleznete v tabulce přiložené k tomuto sdělení.

Tuto odpověď zasíláme do Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení