Informace týkající se stanovisek KÚ k projednání návrhu Změny č. 1 Územního plánu Špindlerův Mlýn

10. 11. 2014 Autor: Vladimír Kučera

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
20.10.2014 IZ-71/VZ/2014 29.10.2014

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad |   oddělení stížností a dozoru obcí | Mgr. Vladimír Kučera│585 | vkucera@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace ze dne 20.10.2014

Vážený pane,

dne 22.10.2014 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), kterou žádáte poskytnutí následujících informací:

  1. Jaká vyjádření, stanoviska a závazná stanoviska vydal v roce 2014 Krajský úřad Královéhradeckého kraje pro účely projednání návrhu změny č. 1 územního plánu Špindlerův Mlýn, včetně stanoviska k společnému jednání? Žádám o zaslání jejich kopií jako veřejných listin.
  2. Žádám o kopie zápisu ze společného jednání konaného dle ust. § 50 (2) stavebního zákona dne 23.09.2014 včetně kopie připomínek a námitek Krajského úřadu Královéhradeckého kraje uplatněných podle zvláštních předpisů.
  3. Žádám o sdělení, zda uplatnil Krajský úřad Královéhradeckého kraje změny ve svém stanovisku dotčeného orgánu k návrhu změny č. 1 územního plánu Špindlerův Mlýn a pokud ano, žádám o jejich výčet.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ"71/VZ/2014, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádostí byly požádány věcně příslušné odbory krajského úřadu, a to odbor územního plánování a stavebního řádu, odbor životního prostředí a zemědělství, odbor dopravy a silničního hospodářství a odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Odbor územního plánování a stavebního řádu, oddělení územního plánování krajského úřadu k Vašemu požadavku sděluje následující.

Jak z podkladů oddělení územního plánování krajského úřadu vyplývá, Město Špindlerův Mlýn v současné době pořizuje mimo jiné Změnu č. 1 Územního plánu Špindlerův Mlýn. Proces projednání této změny je dle zákona číslo 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „stavební zákon“), ve fázi po společném jednání. Společné jednání se dle požadavku ustanovení § 50 odst. 2 stavebního zákona uskutečnilo dne 23.09.2014.

K prvnímu bodu Vaší žádosti o informaci lze z pohledu krajského úřadu, odboru územního plánování a stavebního řádu uvést, že krajský úřad obdržel dne 08.09.2014 prostřednictvím datové schránky oznámení o společném projednávání návrhu Změny č. 1 Územního plánu Špindlerův Mlýn. V rámci agendy koordinovaného stanoviska bylo předmětné oznámení postoupeno vybraným odborům krajského úřadu k uplatnění jejich stanoviska podle ustanovení § 50 odst. 2 stavebního zákona. Jednalo se o odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor životního prostředí a zemědělství a odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací krajského úřadu.

Za krajský úřad kraje nebylo vypraveno koordinované stanovisko podle ustanovení § 4 odst. 7 stavebního zákona, neboť se každý z výše jmenovaných odborů, pokud plnil funkci dotčeného orgánu, vyjadřoval samostatně.

Z pohledu krajského úřadu jako nařízeného orgánu lze uvést, že ten uplatňuje své stanovisko podle ustanovení § 50 odst. 7 stavebního zákona na základě samostatné žádosti pořizovatele předmětné změny územního plánu. Tuto žádost odbor územního plánování a stavebního řádu k datu podání Vaší žádosti prozatím neobdržel.

K druhému bodu Vaší žádosti na poskytnutí kopie zápisu ze společného jednání, včetně kopií připomínek a námitek krajského úřadu lze uvést, že odbor územního plánování a stavebního řádu nedisponuje tímto zápisem a s touto žádostí je třeba obrátit se na pořizovatele předmětné změny Územního plánu Špindlerův Mlýn, kterým je město Špindlerův Mlýn. Dále je třeba uvést, že krajský úřad neuplatňuje v rámci společného jednání námitky ani připomínky, ale jak bylo již výše uvedeno, podle ustanovení § 50 odst. 2 stavebního zákona uplatňuje stanovisko dotčeného orgánu.

K třetímu bodu Vaší žádosti odbor územního plánování a stavebního řádu uvádí, že vzhledem k tomu, že odbor není dotčeným orgánem a neuplatňoval tedy ke společnému jednání návrhu Změny č. 1 Územního plánu Špindlerův Mlýn stanovisko, nemohlo dojít ani k jeho změně.

Odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu k Vašemu požadavku sděluje, že je příslušným správním úřadem k uplatnění stanoviska k územně plánovací dokumentaci z hlediska řešení silnic II. a III. třídy podle ustanovení § 40 odst. 3 písm. f) zákona číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Odbor dopravy a silničního hospodářství neuplatnil v roce 2014 k projednání návrhu Změny č. 1 Územního plánu Špindlerův Mlýn žádná vyjádření, stanoviska ani závazná stanoviska, neboť uvedený návrh se řešení silnic II. ani III. třídy netýkal. Koncepce dopravní infrastruktury uvedenou změnou územního plánu nebyla měněna.

Odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací, oddělení kultury a památkové péče krajského úřadu k Vašemu požadavku sdělilo, že v případě územního plánu Špindlerova Mlýna, resp. návrhu Změny č. 1 Územního plánu Špindlerův Mlýn neuplatnilo stanovisko. K uplatnění stanoviska by bylo oddělení kultury a památkové péče zmocněno dle ustanovení § 28 zákona číslo 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů, kdyby se na území města nacházela památkové zóna nebo nemovitá národní kulturní památka. Tato podmínka však v případě města Špindlerův Mlýn naplněna nebyla.

Za odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu bylo k předmětnému oznámení o společném projednání návrhu Změny č. 1 Územního plánu Špindlerův Mlýn doručenému krajskému úřadu dne 08.09.2014 uplatněno dopisem ze dne 20.10.2014, č.j. 17874/ZP/2014 stanovisko k návrhu Změny č. 1 Územního plánu Špindlerův Mlýn ze dne 20.10.2014, které vypracovalo oddělení zemědělství a týkalo se ochrany zemědělského půdního fondu. Předmětné stanovisko bylo vypraveno do datové schránky Města Špindlerův Mlýn a tvoří přílohu tohoto dokumentu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad

Přílohy - dle textu:

Stanovisko krajského úřadu č.j. 17874/ZP/2014 (celkem 1 list)