Informace týkajíce se agendy odboru SV a oddělení SSPOD

8. 9. 2014 Autor: Vladimír Kučera

Informace týkající se agendy odboru sociálních věcí, oddělení sociálních služeb a sociálně-právní ochrany dětí krajského úřadu

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
19.08.2014 IZ-55/VZ/2014 01.09.2014

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad |   oddělení stížností a dozoru obcí    | Mgr. Vladimír Kučera│585 |vkucera@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace ze dne 19.08.2014

Vážený pane,

dne 20.08.2014 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) prostřednictvím e-podatelny Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), kterou žádáte poskytnutí informací o agendě krajského úřadu, odboru sociálních věcí, oddělení sociálních služeb a sociálně-právní ochrany dětí, cit.: „Žádám o sdělení, jaké dokumenty (normy, standardy) užívá krajský úřad při výkonu funkce sociálně právní ochrany dětí a rodinné politiky, a to v případě posuzování vztahu rodičů a dětí. Podle jaké závazné objektivní normy (číslo normy či pokynu, odkaz na ni) hodnotí úřad, zda jsou projevy rodičů k dětem standardní, či nestandardní; podle jakých objektivních standardů hodnotí úřad texty, kterými rodiče projevují podporu a náklonnost ke svým nezletilým dětem? Z jakých odborných názorů (publikací, objektivních vědeckých závěrů) výše uvedené, úřadem používané, objektivní standardy vycházejí?“ 

Dále ve svém podání pokračujete poznámkou: cit.: „Stejnou (modifikovanou) otázku jsem položil krajskému úřadu dne 27. června 2014 v 15:49 prostřednictví elektronické pošty a dostal jsem na ni odpověď pod čj. IZ-37/VZ/2014 (odesláno 11. července 2014). Text odpovědi jsem pozorně prostudoval a prostudoval jsem i normy, na které odpověď KÚ odkazuje. Konstatuji, že uvedené dokumenty jsou spíše obecné povahy a nelze podle nich objektivně posoudit, zda konkrétní projevy rodičů k dětem jsou standardní, či nestandardní. Jako příklad uvádím následující situace: 1) Rodič předá dítěti kopii rozsudku o výchově a výživě, aby vědělo, jak se jmenuje soudce, který rozhodl o tom, že tento rodič je vyloučen z výchovy. 2) Rodič sdělí dítěti pravdivou informaci, že pracovnice sociálně-právní ochrany dětí je podvodnice a lhářka, aby vědělo, že je podvodnice a lhářka. Žádám tedy ještě jednou o přesné uvedení standardů, podle kterých se při své práci a kontrolní činnosti KÚ řídí a k jednotlivým situacím vydává objektivní (nezpochybnitelná, tedy nikoli subjektivní) stanoviska o jejich standardnosti, či nestandardnosti.

Vaše odpověď pod čj. IZ-37/VZ/2014 není odpovědí na mou otázku z 27. června. Nelze z ní usoudit, zda jsou např. situace 1) a 2) objektivně standardní (podle jaké standardu, číslo, paragraf), nebo nestandardní (podle jaké standardu, jeho číslo, paragraf).“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-55/VZ/2014, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádosti byl požádán věcně příslušný odbor sociálních věcí krajského úřadu, který k Vašemu podání sděluje následující.

Odbor sociálních věcí, oddělení sociálních služeb a sociálně-právní ochrany dětí, krajského úřadu Vás odkazuje na odpověď na Vaše podání evidované pod č.j. IZ-37/VZ/2014 ze dne 11.07.2014. Krajský úřad na Váš dotaz opětovně uvádí závazné normy při výkonu sociálně-právní ochrany dětí – zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, Instrukce Ministerstva práce a sociálních věcí č.j. 21-12242/2000 ze dne 15. března 2000, kterou se stanoví rozsah evidence dětí a obsah spisové dokumentace o dětech vedené orgány sociálně-právní ochrany dětí a obsah spisové dokumentace o žadatelích o osvojení a o svěření dítěte do pěstounské péče, jak vyplývá ze změn provedených Směrnicí č.j. 21-42246/2002 ze dne 29. října 2002, 2. Směrnice Ministerstva práce a sociálních věcí č.j. 2013/26780-21 ze dne 19. září 2013 o stanovení rozsahu evidence dětí a obsahu spisové dokumentace o dětech vedené orgány sociálně-právní ochrany dětí a o stanovení rozsahu evidence a obsahu spisové dokumentace v oblasti náhradní rodinné péče, zákon o rodině č. 94/1963 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

Standardní či nestandardní projevy jsou hodnoceny podle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, kdypředním hlediskem je zájem a blaho dítěte, ochrana rodičovství a rodiny a vzájemné právo rodičů a dětí na rodičovskou výchovu a péči.

Situace, kterou ve svém podání popisujete jako příklad:

Ad 1) Rodič předá dítěti kopii rozsudku o výchově a výživě, aby vědělo, jak se jmenuje soudce, který rozhodl o tom, že tento rodič je vyloučen z výchovy.

K tomuto krajský úřad uvádí, že Vám již bylo sděleno v odpovědi na Vaši stížnost ze dne 16.06.2014 evidovanou pod naším č.j. ST-58/VZ/2014, že jste nebyl nijak omezen v rodičovské odpovědnosti a tudíž jste nebyl nijak omezen, natož vyloučen z výchovy svých dětí. Pokud jste sdělil svým dětem informace, že jste byl vyloučen z výchovy, uvedl jste děti touto informací v omyl, neboť tato skutečnost se nezakládá na pravdě.

Norma či standard označuje pravidlo chování v určitých společenských situacích, je vyjádřením toho, co většinová společnost považuje za správné. Krajský úřad uvádí, že mezi obvyklé chování rodičů rozhodně nepatří předání kopie rozsudku o výchově a výživě dítěti.

Situace, kterou ve svém podání popisujete jako příklad:

Ad 2) Rodič, sdělí dítěti pravdivou informaci, že pracovnice sociálně-právní ochrany dětí je podvodnice a lhářka, aby vědělo, že je podvodnice a lhářka.

Dětem byla v tomto případě, dle názoru krajského úřadu, sdělena Vaše subjektivní informace a hodnocení konkrétní pracovnice sociálně-právní ochrany dětí, přičemž tento způsob komunikace nelze nepovažovat za obvyklý.

Krajský úřad, jak již bylo uvedeno výše, se řídí zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, kdy předním hlediskem je zájem a blaho dítěte, ochrana rodičovství a rodiny a vzájemné právo rodičů a dětí na rodičovskou výchovu a péči.

S pozdravem

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad