Ochranné pásmo zámku Kopidlno

14. 9. 2004 Autor: Ing. Milan Smolik

Ochranné pásmo zámku Kopidlno. Obec s rozšířenou působností: JIČÍN

ochranné pásmo

Okresní úřad v Jičíně

referát kultury

 

Č. j.: RK 77/96/05/Sm                                                                                             V Jičíně dne 22. ledna 1996

 

 

 

R o z h o d n u t í

o určení ochranného pásma

zámku v Kopidlně

 

 


Okresní úřad v Jičíně, referát kultury, vydává toto

 

r o z h o d n u t í :

 

Po vyjádření Památkového ústavu Pardubice a po dohodě se stavebním úřadem v Kopidlně se podle § 33, odst. 2 zákona č. 50/1976 Sb. o územním plánování a stavebním řádu a podle § 17, odst 1 zákona č. 20/1987 Sb. ve znění zákona č. 242/1992 Sb. o státní památkové péči určuje   o c h r a n n é   p á s m o   pro nemovitou kulturní památku zámek v Kopidlně, zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR pod číslem 6-1217, která se nachází na parcele č. 9 (stavební) v k. ú. Kopidlno.

 

 

A.

 

Vymezení památkového ochranného pásma

 

Rozsah ochranného pásma se v souladu s § 17, odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb. ve znění zákona č. 242/1992 Sb. o státní památkové péči vymezuje takto:

Hranice ochranného pásma zámku v Kopidlně je na katastrální území Kopidlna vymezena: z vnější strany parcelami č. 1357, 90/1, 1355, obkrouží parcelu č. 117 a dále pokračuje po hranici parcel č. 118/1 a 118/2. Dále je hranice vedena po vnější straně parcely č. 1354, překročí parcelu č. 1353/1 (silnice směr Cholenice) a pokračuje po její vnější hranici. Překročí silnici parc. č. 1276/1 (silnice Jičín - Poděbrady), pokračuje po vnitřní straně parcel č. 75 (stavební), 8/1, 14/2, protíná parcelu č. 1295 (cesta) a pokračuje po vnitřní straně parcel č. 18 a 465. Zde protíná parcelu č. 1296/1 (cesta) a vede dále po vnitřní straně parcel č. 466/1, 466/3, 1276/14 a 468/2. Dále probíhá po vnitřku parcel č. 1362/2, 1362/1 a 1362/6 (břeh potoka). Protíná parcelu č. 1274 (silnice) a pokračuje po její vnitřní hranici. Pokračuje podél parcel č. 168, 170, 85, překročí parcelu č. 1358 a pokračuje po její vnější straně podél parcely č. 1362/8 zpět k výchozímu bodu.

Hranice ochranného pásma je vyznačenou v mapě 1 : 2 880, která je nedílnou součástí tohoto rozhodnutí.

Rozhodnutí o zřízení ochranného pásma, včetně mapové přílohy s vyznačenou hranicí jsou uloženy u:

- referátu kultury OkÚ v Jičíně

- referátu regionálního rozvoje OkÚ v Jičíně

- OÚ Kopidlno - stavební úřad

- Památkového ústavu v Pardubicích

- Státního ústavu památkové péče v Praze

- Krajské geodetické a kartografické správy pro Východočeský kraj, středisko geodézie Jičín,

kde je také možno do nich nahlédnout.

 

 

B

 

Podmínky ochrany

 

1) Při pořizování územně plánovací, přípravné a projektové dokumentace, při povolování a provádění staveb a stavebních úprav, zásazích do utváření terénu a zeleně je nutno dbát, aby nebyla změnami půdorysné a hmotové stavby, výškové konfigurace a charakteru zástavby a změnami přírodních prvků prostředí oslabena nebo porušena historická urbanistická struktura a architektonický ráz zámku v Kopidlně a s ním souvisejícího prostředí, měřítko a panorama ve významných pohledech.

 

2) Zvláštní pozornost je třeba věnovat navrhování a výstavbě souborů občanské vybavenosti, jejich hmotovému působení s ohledem na panoramatické hodnoty zámku, konfiguraci terénu a krajinnému prostředí památky. Zvláštní důraz je nutno klást též na zachování charakteru zástavby náměstí.

 

3) Předem je nutno projednat zásadní změny ve způsobu obhospodařování a využití nemovitostí v ochranném pásmu, eventuální změny v půdním (mimo sadů) a lesním hospodářství apod., které by se buď přímo nebo ve svých důsledcích mohly projevit ve vzhledu a charakteru ochranného pásma.

 

4) V ochranném pásmu nelze umisťovat zařízení a stavby, které by svými důsledky narušovaly životní prostředí a stavební fond zámku.

 

5) Vlastnická práva ani dosavadní způsob obhospodařování nemovitostí v ochranném pásmu nejsou dotčena. Vlastníci, případně uživatelé nemovitostí jsou povinni udržovat je v řádném stavu. Při změně vlastníků nebo uživatelů přecházejí podmínky ochrany i na nové uživatele nebo majitele.

 

6) Dohled nad dodržováním podmínek ochrany v ochranném pásmu zajišťuje OkÚ Jičín, referát kultury, jako výkonný orgán státní památkové péče ve spolupráci s Památkovým ústavem Pardubice a okresním konzervátorem památkové péče.

 

7) Výjimky z podmínek ochrany popř. další změny povoluje OkÚ Jičín, referát kultury v souladu s ustanoveními zákona č. 20/1987 Sb. ve znění zákona č. 242/1992 Sb. o státní památkové péči.

 

8) Platnost tohoto rozhodnutí není časově omezena. Zanikne-li důvod vyhlášení ochranného pásma, bude toto novým rozhodnutím vyhlášeno referátem kultury OkÚ Jičín.

 

9) Veškerá stavební činnost musí respektovat optimální poměr mezi bydlením a občanskou vybaveností v centru ochranného pásma.

 

10) Pro každou stavební činnost v ochranném pásmu bude vypracována projektová dokumentace, která bude předložena referátu kultury OkÚ Jičín k posouzení.

 

 

 

C.

 

Přípustné úpravy a zásahy v ochranném pásmu

 

1) Úpravy fasád podléhají stavebnímu řízení a vyjádření referátu kultury OkÚ Jičín. Přípustné jsou pouze fasády hladké štukové opatřené barevným nátěrem. Pro úpravu venkovních omítek (u objektů s památkově hodnotnými interiéry i vnitřních) nejsou přípustné tyto materiály:

- skleněné tvárnice

- kovové (plechové) obklady

- olejové nátěry

- plošné keramické obklady

- obklady z plastů

- viditelné a architektonicky neupravené ocelové konstrukce.

Výjimečně lze tyto materiály navrhnout při kladném vyjádření Okresního úřadu - referátu kultury.

 

2) Na fasádách nesmí být umísťování televizní antény, svody od střešní antén, odvody spalin od plynového topení, větrací zařízení a vedení instalací. Vyústění odvodů spalin je vhodnější do komína. Stávající vývody jsou ponechány do doby skončení jejich životnosti.

 

3) Konstrukce a konstrukční prvky dveří, oken a výkladců v uličních stěnách nebo v pohledově přístupných stěnách musí být ze dřeva. Návrh jiných přijatelných materiálů (např. plastů) musí být schválen referátem kultury. Proporce, barevnost a členění výplní otvorů musí být v souladu s charakterem zástavby.

 

4) Sklon a tvar střech se bude povolovat tak, aby korespondovaly s okolními objekty a respektovaly charakter zástavby. Stávající střechy nesmí být při stavebních úpravách různě lomeny, přípustné jsou pouze úpravy při zachování jednotné roviny střechy. Střešní plášť bude řešen v původní historické krytině:

- z keramických tašek (příp. betonových)

- z břidličné krytiny

- ze šindelové krytiny

- z eternitových šablon

odpovídající slohovému pojetí stavby; krytina imitující původní stav bude řešena ve výjimečných, zvláště havarijních případech a to na dobu časově omezenou. Ostatní materiály jako např. plechová krytina, vlnitý eternit, lepenkové pásy apod. nejsou přípustné. Při zřizování půdních vestaveb jsou preferovány vikýře. Jejich umístění, tvarové a polohové řešení musí být v souladu s charakterem zástavby a podléhá rozhodnutí referátu kultury OkÚ Jičín.

 

5) Stavební prvky kulturní a historické hodnoty musí být zachovány na původních místech, neboť svým umístěním a způsobem zpracování vypovídají o místě, slohu, konstrukci a materiálu původní historické stavby. Jde především o kamenické a sochařské práce, dveře, vrata, mříže, domovní znamení, církevní artefakty, dlažby apod.

 

6) Velkoplošné reklamy v ochranném pásmu jsou nepřípustné. Trvalá firemní označení, nápisy a vývěsní skříňky provozoven, služeb apod. lze umístit se souhlasem stavebního úřadu a OkÚ Jičín.

 

7) Umísťování reklam, dočasných markýz a přístřešků, které zasahují mimo pozemek vlastníka, musí být povoleno stavebním úřadem.

 

8) Výška zástavby nesmí přesahovat výšku stávajících objektů.

 

 

O d ů v o d n ě n í :

 

Ochranné pásmo se zřizuje v souladu s vyjádřením Památkového ústavu v Pardubicích podle § 17, odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb. ve znění zákona č. 242/1992 Sb. o státní památkové péči. Zřízením ochranného pásma nemovité kulturní památky zámek Kopidlno se sleduje zvýšená ochrana prostředí před případnými nepříznivými vlivy z nejbližšího okolí a rušivé zásahy, zvláště při stavebních změnách v území vymezeném ochranným pásmem. Ochranné pásmo je tvořeno rozsáhlejším územím, zahrnujícím většinu významných památek ve městě. Město se zámkem tvoří významný stavebně i kulturně historický celek.

 

 

P o u č e n í :

 

Proti tomuto rozhodnutí je možno podat odvolání do 15 dnů dne doručení k Ministerstvu kultury ČR Praha prostřednictvím referátu kultury OkÚ v Jičíně.

 

Součástí tohoto rozhodnutí je: - mapa 1 : 2880 s vyznačenou hranicí ochranného pásma

                                              - soupis památkových objektů na území ochranného pásma zámku Kopidlno zapsaných v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek

 

 

 

                                                                 JUDr. Jaroslav Veselý, vedoucí referátu kultury

 

 

R o z d ě l o v n í k :

rozhodnutí obdrží:

- vlastníci, uživatelé, správci nemovitostí, které leží v ochranném pásmu (veřejnou vyhláškou)

- OÚ Kopidlno - stavební úřad

- OkÚ Jičín - referát regionálního rozvoje

- Památkový ústav v Pardubicích

- Státní ústav památkové péče v Praze

- Krajská geodetická a kartografická správa pro Východočeský kraj, středisko geodézie Jičín

 

 

Soupis památkových objektů na území ochranného pásma zámku Kopidlno zapsaných do Ústředního seznamu kulturních památek ČR

 

1) areál kostela sv. Jakuba Většího

č. rejst. 1210

- kostel

č. rejst. 1210/1

 

 

- barokní centrální architektura značné výtvarné hodnoty, dílo arch. F. Spannbruckera z r. 1705, doplněná současnou nástěnnou malbou a vysoce hodnotným zařízením.

- ohradní zeď

č. rejst. 1210/2

 

- socha sv. Judy Tadeáše

č. rejst. 1210/3

- barokní plastika z r. 1717

- socha sv. Jana Nepomuckého

č. rejst. 1210/4

- barokní plastika z r. 1715

- socha sv. Floriána

č. rejst. 1210/5

- barokní plastika z r. 1725

- socha sv. Barbory

č. rejst. 1210/6

- barokní plastika z 2. pol. 18. stol., dílo místního umělce

- socha sv. Kateřiny

č. rejst. 1210/7

- barokní práce z r. 1705

 

2) areál děkanství čp. 85

č. rejst. 1215

- děkanství

č. rejst. 1215/1

- původně barokní stavba z r. 1705, jednopatrová budova s mansardovou střechou, v přízemí klenutá

 

3) areál zámku

č. rejst. 1217

- zámek

č. rejst. 1217/1

- původně renesanční zámek vystavěný po r. 1533 na místě vodní tvrze připomínané r. 1314 byl po úpravě z počátku 17. stol. v r. 1674 barokně přestavěn. Do dnešní novorenesanční podoby přestavěn v r. 1875.

- park

č. rejst. 1217/2

 

- bazén s fontánou

č. rejst. 1217/3

stavba z 19. století

- sloup

č. rejst. 1217/1

1. pol. 19. stol., stojící v parku na břehu rybníka

- kašna

č. rejst. 1217/5

- 1. pol. 19. stol.

- skleník

č. rejst. 1217/6

- eklektická stavba z r. 1894

- sloup s vázou

č. rejst. 1217/7

- pískovcový sloup z 1. pol. 19. stol.

- sloup ze Starých Hradů

č. rejst. 1217/8

- pískovcový sloup z posl. třetiny 16. stol.

- ohrazení

č. rejst. 1217/9

- z pískovcových kvádrů, 19. stol.

 

4) bývalá škola čp. 86

č. rejst. 5654

- klasicistní stavba z let 1851 - 53, na pravidelném půdorysu se zachovalými stylovými prvky, např. domovní dveře. Zároveň i některé negativní zásahy (břízolitová omítka a výměna několika oken)

5) freska žně

č. rejst. 4932

 

- v budově Obecního úřadu

6) hrob sovětských partyzánů

č. rejst. 1209

 

- proti vstupu v zámeckém parku, po r. 1945

7) sousoší P. Marie

č. rejst. 1218

- volné sousoší tří soch na vysokém soklu mezi 2 lipami na náměstí. Barokní práce z r. 1720, oprav. 1881 A. Suchardou. Uprostřed P. Maria, po stranách sv. Jan Nepomucký a sv. Josef. Na podstavcích reliéfy sv. Floriána, sv. Šebestiána a sv. Václava