Ochranné pásmo zámku Karlova koruna a historického jádra města Chlumce nad Cidlinou

20. 5. 2004 Autor: Ing. Milan Smolik

Rozhodnutí Okresního úřadu Hradec Králové ze dne 7. března 1996 o ochranném pásmu zámku Karlova koruna a souboru dalších nemovitých kulturních památek v historickém jádru města Chlumce nad Cidlinou. Obec s rozšířenou působností: HRADEC KRÁLOVÉ

R O Z H O D N U T Í

 

Okresního úřadu Hradec Králové ze dne 7. března 1996 o ochranném pásmu zámku Karlova koruna a souboru dalších nemovitých kulturních památek v historickém jádru města Chlumce nad Cidlinou.

Okresní úřad Hradec Králové z podnětu Památkového ústavu Pardubice, který předložil návrh na uvedené ochranné pásmo dopisem ze dne 17. 1. 1996, č.j. PP-3/1996, na základě zákona ČNR č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči, § 17, v souladu se zákonem FS č. 50/1976 Sb. o územním plánování a stavebním řádu, § 33 a v dohodě s Městským úřadem a Stavebním úřadem Chlumec nad Cidlinou vydává toto rozhodnutí:

 

Areál zámku Karlova koruna včetně zámeckého parku tvoří hlavní část ochranného pásma. Ve druhé části, tj. historickém jádru města, se nacházejí tyto objekty:

 

-               Loreta, býv. klášter, čp. 25/IV, Kozelkova ulice, rejstříkové číslo 624

-               Dům čp. 156/IV, Kozelkova ulice, rejstříkové číslo 10449

-               Kostel sv. Voršily, Klicperovo náměstí, rejstříkové číslo 628

-               Pomník V. K. Klicpery, Klicperovo náměstí, rejstříkové číslo 632

-               Mariánský sloup, Klicperovo náměstí, rejstříkové číslo 633

-               Budova tzv. Majorátu, Klicperovo náměstí, rejstříkové číslo 626, čp. 1/I

-               Budova děkanství, čp. 40/I, Čelakovského ulice, rejstříkové číslo 10013

-               Kostel Nejsvětější Trojice, Pražská ulice, rejstříkové číslo 627

-               Socha sv. Václava poblíž mostu na nábřeží Cidliny, rejstříkové číslo 10251

-               Zubatovská hrobka, v parčíku u základní školy, rejstříkové číslo 627/2

-               Dům čp. 5/IV – dr. Kinský, Komenského ulice, rejstříkové číslo 625

 

Objekty navržené, v řízení:

 

-               Spořitelna čp. 368, Kozelkova ulice

-               Pekařství, čp. 266, Kozelkova ulice

-               Areál základní školy čp. 123/IV, Smetanova ulice

-               Bývalý Okresní dům, Pražská ulice čp. 82/IV

-               Husův sbor, Klicperovo náměstí

-               Dům čp. 124/IV, Komenského ulice

-               Dům čp. 320/IV, Riegrova ulice, tzv. Růžové sanatorium

-               Areál hospodářských budov v ulici Komenského a B. Němcové, čp. 173/IV, 179/IV, 169/IV, 42/IV

-               Areál bývalého zámečku Zapeč s mlýnem – čp. 49/II, čp. 50/II

-               Obytné vily a domy čp. 53/I Klicperova, čp. 76/I Říční ulice, čp. 258/IV a 259/IV Kozelkova ulice a šest vil (čp. 391,392,396,418,424,437,442,454/IV) ve Švermově ulici, vila 499/IV

 

A/ Vymezení ochranného pásma

 

Ochranné pásmo se nachází na katastrálním území města Chlumce nad Cidlinou. Jeho rozsah je graficky vymezen v mapové příloze, která je nedílnou součástí tohoto rozhodnutí a jeho hranice je vedena takto:

Výchozí bod se nachází na začátku Pražské ulice ve směru od Prahy u benzinového čerpadla, vede touto ulicí do města podél zámeckého parku, na jeho konci odbočuje vpravo ulicí Dvořákovou až na křížení s ulicí Rooseweltovou. Prochází částí této ulice až do vyústění do ulice Palackého, zde odbočuje vpravo a vyúsťuje do ulice Žiželické. Po ní prochází do ulice Starobranské‚ kterou projde do ulice U starého hradu, v níž zahne vpravo, obkrouží zahradnictví a vstupuje do ulice 9. května. Po krátkém úseku v ní odbočuje vpravo do ulice Sovovy, kterou dospěje až na pravý břeh Cidliny. Pokračuje krátce po proudu k mostku nad jezem, přes který přechází a dále podél koupaliště a náhona vyústí na hlavní silnici E 67/11. Po této silnici pokračuje krátce vpravo a při dotyku se železniční tratí navazuje na drážní těleso a podél něj postupuje severovýchodním směrem až do míst, kde je vyústění ulice B. Němcové. Touto ulicí pokračuje směrem do centra města podél Rezonanční pily. Obchází areál pily směrem ke sportovnímu stadionu, kde vstupuje do Sokolské ulice, jí stoupá a uprostřed odbočuje vpravo do ulice Pod Loretou, prochází jí až do ulice Gollovy, ve které odbočuje vlevo až do vyústění do ulice Kozelkovy. V tomto bodě odbočuje opět doleva až k vvústění ulice Říhovy. Vstupuje do této ulice, prochází po celé její délce do ulice Švermovy, kde se stáčí vpravo až na její konec, přejde vlevo do Nádražní ulice. Po jejím krátkém úseku v severovýchodním směru se obrací do protisměru po chodníku mezi dvěma výškovými obytnými domy na kraj ulice Zímovy, po které vstupuje dc ulice Sadové, vede poté po ní až k Poliščukově vile, kde odbočuje vpravo do ulice Bezejmenné, prochází kolem zámeckého parku na roh ulice Vrchlického, kde odbočuje vlevo a dále podél zámeckého parku ač do výchozího bodu na Pražské ulici. Platí pro obě strany každé ulice.

Rozhodnutí o zřízení ochranného pásma, včetně příloh, jsou uloženy na referátě regionálního rozvoje Okresního Úřadu Hradec Králové, na Městském a Stavebním úřadu Chlumec nad Cidlinou, Památkovém ústavu Pardubice na Státním ústavu památkové péče Praha a na katastrálním uřadě Hradec Králové, kde je možné do těchto dokumentů nahlédnout.

 

 

B/ Podmínky ochrany

 

1.      V ochranném pásmu není dovoleno provádět takové zásahy, opatření a změny, které by buď přímo nebo ve svých důsledcích narušily hodnoty nemovitých kulturních památek a s nimi souvisejícího prostředí, nebo které by uplatnění těchto hodnot omezovaly nebo znemožňovaly. Tyto zásady se týkají především

-         urbanistické struktury ochranného pásma, určené dochovanou historickou, půdorysnou a hmotnou skladbou, výškovou konfigurací a měřítkem zástavy;

-         není dovoleno vysazovat zeleň, která by svým charakterem byla v rozporu s historickým charakterem území (zejména jehličnany). Nevhodná výsadba bude odstraněna, případně vyměněna;

-         není dovoleno umísťovat reklamní plochy na nemovité kulturní památky nebo do jejich bezprostředního okolí nebo situování jiných drobných objektů, které by mohly pohledově narušovat jejich vzhled a funkci. Pokud takové prvky již existují, bude posouzena jejich vhodnost a případné přemístění na jiné vhodné místo;

-         architektonické řešení novostaveb (zejména ve stavebních prolukách a po provedených demolicích) a přestavby dosavadních objektů budou navazovat na charakter dochovaného prostředí a budou jej dotvářet přiměřenými prostředky soudobé architektonické tvorby;

-         na zachování památkových hodnot ochranného pásma bude rovněž dbáno při úpravách a stavbách komunikačních, vodohospodářských, terénních, vrchního i podzemního vedení sítí apod. To platí i při povolování odstraňování staveb;

-         hodnoty souboru památek v ochranném pásmu budou respektovány při zpracování a schvalování všech kategorií a stupňů územně plánovací dokumentace, včetně zpracování urbanistických studií, projektové dokumentace staveb a jejich úprav, vydávání územních rozhodnutí a stavebních povolení a dalších řízení, vyplývajících ze zákona č. 50/1976 Sb. o stavebním řádu a územním plánování.

2.      Všechna opatření, zásahy i změny, které se buď přímo nebo ve svých důsledcích nepřímo dotýkají hodnot výše citovaných nemovitých kulturních památek a s nimi souvisejícího životního prostředí, je nutno předem projednat a odsouhlasit s výkonným a územně příslušným orgánem státní památkové péče, kterým je v současné době referát regionálního rozvoje Okresního úřadu Hradec Králové.

3.      Příslušný orgán územního plánování vyznačí hranici ochranného pásma ve všech kategoriích a stupních plánovací dokumentace a ve všech dílčích dokumentech, jimiž se řídí organizace územní a stavební činnosti v něm.

4.      Jinak vlastnická práva ani dosavadní způsob obhospodařování nemovitostí v ochranném pásmu nejsou dotčeny. Vlastníci, případně uživatelé a správci objektů jsou povinni udržovat je v řádném stavu, provozuschopném a neohrožujícím okolí. Při změně vlastníků, uživatelů či správců nemovitostí ležících v pásmu přecházejí podmínky ochrany na nové uživatele nebo nabyvatele.

5.      Dohled nad dodržováním vydaných podmínek ochrany v pásmu zabezpečuje Městský úřad Chlumec nad Cidlinou, jeho odbor výstavby a ŽP, orgán státní památkové péče – odd. kultury referátu regionálního rozvoje OkÚ Hradec Králové ve spolupráci s Památkovým ústavem Pardubice.

6.      Výjimky z podmínek ochrany, případně další změny povoluje na návrh Městského úřadu Chlumec nad Cidlinou referát regionálního rozvoje Okresního úřadu Hradec Králové.

 

 

C/ Platnost tohoto rozhodnutí není časově omezena. Zanikne-li důvod vyhlášení ochranného pásma, bude toto vyhlášeno novým rozhodnutím Okresního úřadu Hradec Králové.

 

 

D/ Porušení tohoto rozhodnutí bude sankcionováno podle zákona ČNR č. 20/1987 Sb., § 35 a § 39, ve znění zákona ČNR č. 242/1992 Sb. ze dne 14. dubna 1992 a dále dle zákona č. 50/1976 Sb., § 105 a následující, ve znění zákona FS č. 103/1990 Sb. a ve znění zákona FS č. 262/1992 Sb.

 

E/ Odůvodnění

Důvodem ochrany je architektonický, historický a urbanistický význam souboru nemovitých kulturních památek areálu zámku Karlova koruna a nemovitých památek historického jádra města Chlumce nad Cidlinou, jež si z hlediska státní památkové péče zasluhuje důslednou ochranu ve vztahu ke svému okolí.

 

F/ Poučení

Proti tomuto rozhodnutí lze podat odvolání do 15 dnů ode dne zveřejnění a doručení k MK ČR Praha prostřednictvím referátu regionálního rozvoje, Okresního úřadu Hradec Králové. Odkladný účinek se s ohledem na ustanovení § 55 odst. 2 zákona č. 71/1967 Sb. o správním řízení vylučuje, protože jakákoliv činnost odporující tomuto rozhodnutí by mohla způsobit nenahraditelné škody na kulturních památkách a byla by v rozporu s veřejným zájmem.

 

 

V Hradci Králové dne 7.3. 1996

 

 

                                                                                                                                                                                                                                     Ing. Jiří V l č e k

                                                                                                                                                                                                                                         přednosta

                                                                                                                                                                                                                         Okresního úřadu Hradec Králové

 

 

Příloha:

-         účastníkům řízení a dalším zainteresovaným institucím se zasílá kopie tohoto rozhodnutí včetně pozemkové s vyznačenou hranicí a členěním zóny s doložkou: „Tato grafická příloha je součástí rozhodnutí Okresního úřadu Hradec Králové o ochranném pásmu souboru nemovitých památek.“

 

Rozdělovník:

-         vlastníci, uživatelé a správci nemovitostí, které leží v ochranném pásmu souboru památek – veřejnou vyhláškou

-         MěÚ Chlumec nad Cidlinou

-         odbor výstavby a Ž, MěÚ Chlumec nad Cidlinou

-         referát regionálního rozvoje OkÚ Hradec Králové

-         SÚPP Praha

-         Památkový ústav Pardubice

-         KÚ Hradec Králové

-         MK ČR Praha