Taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje „AKTIVNÍ ÚTOČNÍK 2023“

5. 5. 2023 Autor: Tomáš Šebesta

Tématem taktického cvičení ,,Aktivní útočník 2023“, konaného dne 3. 5. 2023 v objektu Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, byl případ násilného útoku pachatele ozbrojeného chladnou a střelnou zbraní, proti osobám nacházejících se v jejích vnitřních prostorách, který měl na místě za následek zranění a smrt několika lidí a ohrožení dalších přítomných osob.

Taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje „AKTIVNÍ ÚTOČNÍK 2023“
Účelem cvičení bylo prověřit přípravenost složek IZS Královéhradeckého kraje na mimořádné události podle níže uvedených typových činností:
  • a) STČ 14/IZS – „AMOK – útok aktivního střelce“.
  • b) STČ 5/IZS – „Nález předmětu s podezřením na B agens“.
  • c) STČ 9/IZS – „Zásah složek IZS u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí“.
  • d) STČ 12/IZS – „Psychosociální pomoc“.
V průběhu cvičení došlo ke komplexnímu prověření činnosti všech zainteresovaných složek IZS Královéhradeckého kraje, v souladu s postupy dle použitých STČ IZS, prověrku jejich součinnosti a koordinace mezi zasahujícími příslušníky vedoucí k eliminaci pachatele útoku a zajištění bezpečnosti na místě zásahu. Dále byl zmonitorován postup a činnost integrovaného operačního střediska a činnost operačních středisek jednotlivých složek IZS při příjmu, vyhodnocení a předávání informací, vyhledávání zraněných osob, jejich třídění, postupů pro jejich evidenci a následný transport zraněných osob do zdravotnického zařízení, zajištění místa nálezu neznámé látky vykazující nebezpečnost, jejíž přítomnost byla na místě zjištěna. Zasahující příslušníci složek IZS si dále nacvičili postupy a činnosti při uzavření celého prostoru v místě vzniku mimořádné události, práci členů antikonfliktního týmu PČR, týmu pro poskytnutí psychosociální pomoci postiženým a činnost pracoviště tiskových mluvčí složek IZS pro předávání informací médiím. Pracovníci oddělení krizového řízení KÚ Královéhradeckého kraje se společně se zástupci složek IZS a dalších subjektů opětovně přesvědčili o vysoké profesionalitě příslušníků jednotlivých zasahujících složek, podílejících se na zajištění bezpečnosti v kraji.

Fotogalerie