Konference ,,OCHRANA OBYVATELSTVA 2024“

17. 4. 2024 Autor: Tomáš Šebesta

XXII. ročník konference Ochrana obyvatelstva 2024 se uskutečnil ve dnech 31.1. – 1.2. 2024 v prostorách VŠB – Technické univerzity Ostrava.

Konferenci, které se zúčastnili i pracovníci krizvého řízení Krajského úřadu KHK, organizovala Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB-TUO, Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství, z.s. ve spolupráci s Ministerstvem vnitra - Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR.

Stěžejní téma konference: NOVÉ TRENDY V OCHRANĚ OBYVATELSTVA 2024

Jednotlivé odborné sekce byly zaměřeny na níže uvedená témata a problematiku:

  • - Změny v krizovém řízení v ČR
  • - Civilně vojenská spolupráce
  • - Humanitární pomoc při velkých mimořádných událostech z pohledu EU
  • - Vzdělávání v ochraně obyvatelstva
  • - Nové technologie v OOB a krizovém řízení
Celá obsahová část konference byla zaměřena na v současnosti velmi aktuální problematiku ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Přednášející se se svými příspěvky v jednotlivých odborných sekcích věnovali především otázkám, týkajícím se bezpečnostní situace na území České republiky a to zejména v kontextu s pokračujícím ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. Zejména příspěvky prezentující a vycházející ze situací v oblastech postižených boji, s následným dopadem na civilní obyvatelstvo, utvrdili všechny přítomné o zintenzivnění činnosti týkající se ochrany obvatelstva a krizového řízení v České republice v praktické i legislativní oblasti na všech úrovních. Ćást konfrence i diskuzní fórum bylo zaměřeno na nově připravovanou a v současné době projednávanou krizovou legislativu.

Lze konstatovat, že obsahová, odborná a organizační úroveň celé konference byla opět na velmi vysoké úrovni. Účastníci měli možnost seznámit se s aktuálními trendy a poznatky v oblasti ochrany obyvatelstva a krizového řízení a to jak ve formální, tak neformální části konference.

Konference ,,OCHRANA OBYVATELSTVA 2024“