Salon des Vacances Brussels Expo 2010

15. 2. 2010 Autor: Pavlína Mazánková

Letošní ročník mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Salon des Vacances Brussels Expo 2010 zaznamenal rekordní počet návštěvníků.

Mezinárodní veletrh cestovního ruchu Salon des Vacances Brussels Expo, který probíhal ve dnech 4. 2. -8. 2. 2010, je řazen co do počtu návštěvníků mezi jeden z nejnavštěvovanějších v Evropě. Na letošním 52. ročníku se prezentovalo 762 vystavovatelů ve 4 halách. Samostatná hala byla věnována Francii, dále pak Belgii a touroperátorům ze vzdálených zemí (např. z Indonésie, Mexika, Nového Zélandu, Dominikánské republiky a podobně). Česká republika byla spolu se zeměmi Středomoří a dalšími zeměmi zejména střední a západní Evropy umístěna v hale č. 5. Letošní ročník také zaznamenal jeden z rekordních počtů návštěvníků: 112 213. V rámci expozice České republiky se na ploše 160 m2 představili vystavovatelé i z ostatních krajů a měst, cestovních kanceláří a subjektů působících v cestovním ruchu.

Návštěvníky lákal do expozice bohatý kulturní program: restaurace s nabídkou typicky českých specialit, degustace vín, kapela Šajtar, česká bižutérie (návštěvníci si mohli navlékat korále) a ochutnávky typicky českých potravin (např. zapékání oplatek). Byla zde také umístěna velkoplošná obrazovka, na které byly promítány prezentace jednotlivých vystavovatelů. Na prezentaci Královéhradeckého kraje, který měl k dispozici dvojpult, se přímo podílely turisticky významná území: Hradecko, Orlické hory a Podorlicko a Český ráj. Potvrdila se také každoroční charakteristika, která řadí Vacances Brussels k veletrhům navštěvovaným hlavně zájemci o individuální turistiku. O naše turisticky významná území projevovali zájem většinou lidé střední a starší věkové skupiny.

Mnozí z nich již Českou republiku navštívili, líbilo se jim tady a chtěli být informováni o místech turisticky atraktivních včetně možnosti využití služeb cestovního ruchu, zejména možnosti kempování, stravování, aktivního odpočinku i relaxace, za určitou, i územně větší oblast našeho kraje. Ve většině případů se jednalo o několikadenní výlety či týdenní pobyty i možnosti strávení rodinné dovolené s dětmi. Největší zájem o informace jsme zaznamenali u turisticky významného území Hradecko (město Hradec Králové, měly v plánu navštívit i vícečlenné turistické skupiny, ne však organizované touroperátorem), Orlické hory a Podorlicko (aktivní dovolená, zejména zájem o možnosti rybaření a turistiky), Český ráj (aktivní dovolená v Prachovských skalách a cykloturistika) a Krkonoše (turistika a cykloturistika). Komplexní nabídka propagačních materiálů, se kterými jsme se v Bruselu představili, byla schopna na vysoce kvalitní úrovni uspokojit poptávku naprosté většiny návštěvníků.

Velmi přitažlivá nabídka našeho kraje byla přijímána belgickou veřejností jako opravdu velice lákavá, stojící jistě za realizaci, z níž neodrazovala ani tisícikilometrová vzdálenost. Předpokládáme, že jsme mnohé z návštěvníků přesvědčili, že území vzdálené přibližně sto kilometrů od Prahy, dnes již snadně dopravě dostupné, nemůžou po svých toulkách Českou republikou opomenout.

Fotogalerie