Poklepání základního kamene rozhledny Milíř

24. 6. 2011 Autor: Ing. Jiří Horák

Ve středu 22. června 2011 byl poklepán základní kámen nové rozhledny Miliř ve Vysoké nad Labem.

Několikaleté snažení občanského sdružení pro obnovu rozhledny i obce Vysoká nad Labem konečně nabralo hmatatelnou podobu. Ve středu 22.června 2011 od 16 hodin se konala na vrcholu kopce Milíř nad obcí akce POKLEPÁNÍ ZÁKLADNÍHO KAMENE NOVÉ ROZHLEDNY.

Členové občanského sdružení i vedení obce představili veřejnosti koncepci projektu a další postup. Návštěvníci si mohli prohlédnout hotové základy rozhledny, do kterých se vešlo 300 tun betonu a 7 tun železa i model rozhledny v měřítku 1:50, jehož autorem je pan Milan Danihelka z Vysoké nad Labem.

Velký zájem byl o "virtuální rozhlednu", což byla vysokozdvižná plošina pronajatá firmou BATIS - VERDEK spol. s r.o ze Dvora Králové, díky které mohli návštěvníci z výše 25 metrů vidět výhled, který bude skýtat nová rozhledna.

Základní kámen byl poklepán opravdu důkladně. Jako první poklepával a přál zdar projektu člověk s největší zásluhou a největším počtem odpracovaných hodin na přípravě, pan Milan Danihelka, tahoun, duchovní otec myšlenky, autor modelu rozhledny a vnuk stavitele původní rozhledny.

Následovali čestní hosté:

- PeadDr. Jindřich Vedlich, Ph.D.náměstek primátora města Hradce Králové,

- starostové okolních obcí - pan Ladislav Mlateček, starosta obce Býšť a pan Miroslav Dašek, starosta obce Borek (pan Josef Petrenec, starosta obce Dříteč, dorazil se zpožděním, takže oficiální poklepání nestihl)

Základní kámen poklepali i členové Sdružení pro obnovu rozhledny - Ing. Karel Dohnal, předseda sdružení, pan Otakar Ribišar, dárce základního kamene a autor nápisu na něm, Mgr. Jaroslav Hajn a František Nechvíl.

Na závěr nám základní kámen požehnal katolický kněz, mons. Josef Suchár, prezident Diecézní charity Hradec Králové.

Po oficiální části následoval doprovodný program. Občerstvení opékané i točené, krásný hudební doprovod country kapely DOKLOBOUKU a samozřejmě vyhlídkové "lety" do výšky 25 metrů. Bylo úžasné vidět pamětníky původní rozhledny, kterým je 70 a více let, jak s chutí odkládají francouzské hole a nastupují do plošiny zažít pohled, který mohli vidět naposledy před 60 lety.

Neodolali ani muzikanti, nechali se vyvézt nahoru i s nástroji a několik písniček zahráli návštěvníkům zeshora.

Fotogalerie