Mezinárodní veletrh cestovního ruchu F.RE.E. Mnichov 2010

1. 3. 2010 Autor: Pavlína Mazánková

Královéhradecký kraj se prezentoval na jednom z nejvýznamnějších veletrhů cestovního ruchu v Německu

Ve dnech 18. - 22. 2. 2010 se konal v Mnichově již tradiční mezinárodní veletrh cestovního ruchu F.RE.E. Mnichov. Pouze na několika veletrzích po celém světě se Česká republika účastní se stánkem o velikosti 200-400 m2. Na ploše expozice České Republiky (340 m2) se představilo celkem 17 různých organizací a subjektů, většina z nekomerční sféry. Návštěvníky opět lákal do expozice široký a poutavý doprovodný program jako byla již tradiční restaurace s nabídkou české kuchyně, kapela Těžká pára, navlékání korálků, ale největší oblibu u návštěvníků zaznamenala moderovaná ukázka přípravy tradiční české kuchyně spojená s vlastní ochutnávkou. Výstavní pult Královéhradeckého kraje byl umístěn vedle Libereckého kraje, což umožnilo komplexní propagaci turisticky významných území Krkonoš a Českého ráje. Na pultu Královéhradeckého kraje se přímo prezentovalo jen turisticky významné území Kladské pomezí, zástupci Krkonoš a Hradecka, o jejichž území byl prokazatelně největší zájem, se expozice účastnili pouze nepřímo formou propagačních materiálů. Široké spektrum propagačních materiálů, co do formy i obsahu, však plně uspokojovalo poptávku návštěvníků. Zájem o náš kraj projevovali zejména příslušníci starší generace, kteří již Českou republiku navštívili a hledali další turisticky atraktivní cíle. Důvodem byla nejen poměrná blízkost a dostupnost z Prahy, ale například i obohacení si cestovních zážitků cestou směrem do plánovaného cíle, jímž bylo i v několika případech Polsko. Bohužel jsme zde opět postrádali komplexnější nabídku ubytovacích služeb (zejména kempování) za některá turisticky významná území.

Mezi nejžádanější informace doplněné propagačními materiály patřily možnosti využití aktivní dovolené, zejména pěší turistiky i cykloturistiky, rybaření a turistického ježdění na koních. Setkali jsme se také i s tematicky zaměřenou poptávkou po jedinečných sbírkách např. historických zbraní v památkových objektech, po ojedinělých církevních památkách a poutních místech, ale i technických zajímavostech. Poměrný zájem byl i o vojenskou historii - o jednotlivá bojiště i památky války roku 1866. Obliba turisticky významných území Královéhradeckého kraje byla potvrzena i řadou návštěv z řad odborníků, zejména pak německých touroperátorů, kterým byly poskytnuty konkrétní informace společně s nabídkou různorodých propagačních materiálů.

Proběhlo zde také jednání s Ing. Rončákem, ředitelem zastoupení CzechTourism ve Frankfurtu, ve věci možnosti prezentace v Německu v rámci podaného projektu Cílená prezentace a propagace Královéhradeckého kraje II, jehož součástí je aktivita „prezentace Královéhradeckého kraje se zacílením na německého turistu“.

F.RE.E. Mnichov je nejvýznamnějším veletrhem v jižním Německu zaměřeným na volný čas a cestování. Dle zveřejněných statistických údajů se zde prezentovalo přes 1500 vystavovatelů z 54 zemí světa a návštěvnost dosáhla počtu kolem 100 000. F.RE.E. Mnichov tak představuje významnou příležitost k prezentaci a propagaci nabídky turisticky významných území Královéhradeckého kraje a trvale se tak kladně zviditelnit u odborné i laické zahraniční veřejnosti.

Fotogalerie