Zdvořilostní návštěva španělského velvyslance v Hradci Králové

19. 3. 2013 Autor: Kateřina Kupečková

Dne 26. února 2013 navštívil Hradec Králové španělský velvyslanec J. E. Pascual Navarro se svým kulturním radou Pablo Ruperezem.

Hlavním cílem pana velvyslance byla návštěva Hradce Králové a účast na festivalu La Pelicula, jedná se o 8. ročník festivalu španělských filmů, který se tento rok konal v hradeckém kině Bio Central.

Jednání se účastnili i zástupce Hospodářské komory, Technologického centra a Univerzity Hradec Králové. Projednávanými tématy tedy byly obchodní vztahy a ekonomická situace v kraji. Ředitel Technologického centra Ing. Martin Dittrich informoval přítomné o veletrhu mobilní technologie v Barceloně začátkem dubna 2013, kam se chystají i hradecké "set-upy". Jeho Excelence přislíbil napomoci s vyhledáváním kontaktů pro projekty.

Zástupci Univerzity Hradec Králové doc. PhDr. Jan Klíma a PhDr. Štěpánka Rubešová z katedry politologie informovali pana velvyslance o studiu na katedře. Jedním z vyučujících oborů je Politologie-Latinská Amerika. Velkou snahou katedry je zaměřit se i na jazykovou přípravu, která je v tomto směru velice důležitá. Jednou z úloh velvyslanectví je představit naši zemi Španělsku a propojit tak ibero-americká studia v Hradci Králové se španělskými univerzitami.

Na rok 2014 plánuje Filharmonie Hradec Králové společný projekt se španělským velvyslanectvím Den Španělska. Pan velvyslanec zdůraznil, že španělská klasická hudba není v České republice tak známá a v rámci Dne Španělska proběhne i doprovodný program: výstava či ochutnávka španělské kuchyně.

Na závěr se pan velvyslanec podepsal do Pamětní knihy Královéhradeckého kraje.

Fotogalerie