Návštěva polského charge d´affaires

22. 10. 2012 Autor: Kateřina Kupečková

V Královéhradeckém kraji se konal čtvrtý ročník kulturně-společenského projektu Den zahraniční země s Filharmonií Hradec Králové - Dne Polska.

Dne 18. října 2012 navštívil Královéhradecký kraj polský charge d´affaires Marek Minarczuk, ředitel Polského institutu v Praze Piotr Drobniak, ředitelka Městské knihovny v Opoli Elźbieta Kampa a PR manažerka Městské knihovny v Opoli Martyna Czekała.

Polskou delegaci přijali náměstci hejtmana Helmut Dohnálek a Ing. Vladimír Derner, setkání se uskutečnilo v rámci již čtvrtého ročníku mezinárodního kulturně-společenského projektu Den zahraniční země s Filharmonií Hradec Králové, letošní čtvrtý ročník byl tedy Dnem Polska. Setkání se neslo v přátelském duchu, vzhledem k tomu, že Královéhradecký kraj má velice silné vazby na Polsko. Královéhradecký kraj sousedí s Polskem, respektive s Dolnoslezským vojvodstvím má hranici dlouhou 208 km a česko-polské vztahy jsou tedy hodnoceny jako nadstandardní.

Ve večerním programu byl královéhradeckému publiku představen polský dirigent Jan Jakub Bokun a houslista Janusz Wawrowski. Samozřejmou součástí celodenního programu bylo i promítání filmu o Polsku a rovněž tak vernisáž výstavy na téma Polsko. Dalším polským partnerem, který se podílel na Dni Polska s FHK byla Miejska Biblioteka Publiczna im. Jana Pawla II. v Opole. Projekt byl podpořen záštitou polského velvyslanectví v Praze, primátorem města Hradec Králové MUDr. Zdeňkem Finkem, hejtmanem Královéhradeckého kraje Bc. Lubomírem Francem a J. E. Mons. Janem Vokálem.

Fotogalerie