Výměnné stáže v českých krajích a Dolnoslezském vojvodství

25. 1. 2013 Autor: Roman Klíma

V průběhu listopadu a prosince roku 2012 se v rámci projektu Strategie integrované spolupráce česko-polského příhraničí uskutečnily výměnné stáže partnerů projektu jak na české, tak na polské straně.

Výměnné stáže jsou jedním z milníků projektu. Hlavním smyslem stáží bylo identifikované rozdíly v procesech, pravidlech, přístupech a kompetencích na stranách jednotlivých partnerů. Hlavním identifikovaným rozdílem je fungování státní správy a samosprávy. V ČR mají kraje jeden úřad, který zajišťuje fungování samosprávy a má přenesenou působnost státní správy. Kraj zastupuje v obou funkcích hejtman kraje. Maršálek je volen sejmikem, ale nemusí být členem sejmiku, vojvoda je jmenován premiérem jednou za 4 roky x hejtman kraje je volen zastupitelstvem, ale musí být člen zastupitelstva. Starosta obce nemůže být zároveň členem sejmiku x v ČR starosta obce může být členem zastupitelstva.

Jednotliví stážistě mohli aktivně identifikovat vstupy pro připravovanou Strategii respektive její Akční plán (aktivity, možné budoucí projekty, atd.). Jedním ze vstupů může být zaměření se nejen na přeshraniční projekty, ale i na společné projekty v jiných programech Cíle 3 než je OP PS ČR-PR 2007-2013. Posílení vzájemné spolupráce akademického sektoru na území partnerů projektu a využít již stávajích kapacit. Zlepšení severo-jižního dopravního spojení (viz zkušenosti ohledně dopravy stážistů do wroclawi – např. železniční doprava). Využití stávajícího potenciálu v oblasti cestovního ruchu a nadále ho rozvíjet ve vhodných rozvojových oblastech, např. lázeňství.

Velmi cenným poznatekem bylo představení struktury úřadů, ale i fungování zahraničních vztahů a zabezpečování mezinárodních projektů.

logo

Fotogalerie