Srbská delegace v Královéhradeckém kraji

17. 9. 2012 Autor: Kateřina Kupečková

Ve dnech 11.-13.9.2012 navštívila srbská delegace z partnerské oblasti Banát Královéhradecký kraj.

Hlavním cílem návštěvy srbských partnerů byla plánovaná jednání v Centru evropského projektování a aktivní účast na regionální konferenci cestovního ruchu.

Bc. Karel Šimek představil struktury a jednotlivé agendy v rámci regionální rozvojové agentury CEP. Mgr. Roman Grossman prezentoval srbským kolegům projektový záměr, který Královéhradecký kraj plánuje podat koncem roku 2012 v rámci dotačního titulu „Podpora rozvojových aktivit krajů a obcí v prioritních zemích“. Cílem projektu by měla být podpora absorpčních kapacit partnerských institucí místní správy a samosprávy v regionu Banát. Ing. Roman Klíma v krátkosti srbským kolegům ukázal formy příhraniční spolupráce na konkrétních případech česko-polské příhraniční spolupráce, vzhledem k srbsko-rumunské spolupráci.

Odpolední blok byl věnován účasti na konferenci na podporu regionálního cestovního ruchu na téma: Využití průmyslového dědictví kraje pro rozvoj zážitkové turistiky. Na konferenci měl příspěvek srbský kolega Bojan Kojičić z Institutu pro ochranu kulturních památek města Zrenjanin.

Dne 13. 9. 2012 bylo naplánováno dopolední jednání v Rychnově nad Kněžnou, v Euroregionu Glacensis. Sekretář Euroregionu Jaroslav Štefek představil srbské delegaci fungování Euroregionu i regionální rozvojové agentury, jejímž posláním je podpora a koordinace hospodářského, sociálního a kulturního rozvoje území Euroregionu Glacensis s důrazem na příhraniční spolupráci s Polskem. Hlavní náplní agentury je příprava a realizace projektů spolufinancovaných z prostředků EU a ČR. RDA působí na území Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje. Z jednání se kolegové ze Srbska inspirovali, vzhledem k tomu, že velká část delegace byla zastoupena regionální rozvojovou agenturou Banát.

Fotogalerie