Návštěva Královéhradecké delegace oblasti srbského Banátu

1. 6. 2012 Autor: Kateřina Kupečková

Královéhradecká delegace v čele s hejtmanem Lubomírem Francem navštívila ve dnech 22.-25. dubna 2012 oblast srbského Banátu, české krajany v Srbsku a Republiku Srbskou (Bosna a Hercegovina) za účelem spolupráce mezi regiony.

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc s delegací (Ing. Klára Dostálová, ředitelka Centra EP, prof. PhDr. RNDr. Antonín Slabý, CSc., prorektor pro tvůrčí činnost a vnější vztahy, Univerzita Hradec Králové , Mgr. Jan Balcar, Ph.D., ředitel Místní akční skupina Království Jestřebí hory , Ing. Martin Dittrich, ředitel Technologické centrum HK, Radek Zelenka, ředitel Krajská hospodářská komora KHK) navštívil oblast Banátu, která je částí Autonomní oblasti Vojvodina za účelem podepsat společnou Deklaraci mezi Královéhradeckým krajem a Oblastí Banátu, Autonomní oblast Vojvodina, kterou zastupuje:

• Pokrajinský sekretariát práce, zaměstnanosti a rovnoprávnosti pohlaví AO Vojvodina

• Město Zrenjanin

• Obec Bela Crkva

• Obec Žitište

• Regionální centrum společensko-hospodářského rozvoje – Banat s.r.o. Zrenjanin

Smyslem Deklarace je vyjádření společného přání rozvíjet přátelské vztahy a podporovat vzájemnou spolupráci. Signatáři deklarace stvrdili svůj záměr úzké spolupráce v oblasti veřejné správy, hospodářství, školství, inovací a přibližování Srbska EU.

Mimo jiné i prorektor pro tvůrčí činnost a vnější vztahy Univerzity Hradec Králové prof. PhDr. RNDr. Antonín Slabý, CSc. podepsal Dohodu o spolupráci mezi Univerzitou Hradec Králové a Univerzitou Novi Sad.

Viz níže naleznete webové odkazy informující o podpisu dohod.

http://banat.rs/usluge-regionalnog-centra-banat?tip=4&id=814

http://www.zrenjanin.org.rs/1-45-0-2183/Potpisana-Deklaracija-o-saradnji-izmedju-regiona-Hradec-Kralove-i-Banata

http://www.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=6651&Itemid=1

Cílem zahraniční služební cesty hejtmana kraje v blasti Srbského Banátu bylo:

• podepsání Memoranda o spolupráci mezi KHK a RDA-Banát;

• předběžná jednání ke společnému projektu zaměřeného na výměnu zkušeností, který KHK podá skrze projektovou žádost o finanční prostředky Ministerstva zahraničních věcí, respektive Českou rozvojovou agenturu;

• návštěva českých obcí – Česko Selo a Kruščica a zajistit budoucí podporu českých vesnic ze strany KHK;

• návštěva zástupců českého velvyslanectví v Bělehradě.

V rámci cesty do Srbska delegace navštívila i Republiku Srbskou (Bosna a Hercegovina), která vyjádřila velký zájem na budoucí spolupráci s Královéhradeckým krajem v oblastech veřejné správy, hospodářství, školství, inovací a výměny zkušenosí s předvstupní pomocí do EU.

Fotogalerie