Návštěva delegace z Královéhradeckého kraje v srbském Banátu

12. 9. 2012 Autor: Kateřina Kupečková

Ve dnech 30.8. – 1.9.2012 navštívila delegace z Královéhradeckého kraje oblast srbského Banátu.

Hlavním cílem návštěvy byla účast na 13. ročníku mezinárodního veletrhu INOCOOP v srbském městě Zrenjanin. Delegace z Královéhradeckého kraje byla složena převážně ze zástupců firem z regionu (STEP Trutnov, ZVU Potez, Detecha, KTKom), představitelů Krajské hospodářské komory – ředitel Radek Zelenka, předseda představenstva Libor Pavlíček a za Královéhradecký kraj se veletrhu účastnila Kateřina Kupečková z oddělení sekretariátu hejtmana.

Dne 30.8.2012 podepisovali zástupci z Krajské hospodářské komory Deklaraci o spolupráci s Regionální hospodářskou komorou Střední Banát. Jednalo se o konkrétní aktivitu v oblasti hospodářství v rámci uzavřené Deklarace mezi Královéhradeckým krajem a Oblastí Banátu - Pokrajinského sekretariátu práce, zaměstnanosti a rovnoprávnosti pohlaví Autonomní oblasti Vojvodina, města Zrenjanin, obce Bela Crkva, obec Žitište a Regionálního centra společensko-hospodářského rozvoje – Banat s.r.o. Zrenjanin z dubna 2012.

Účastníci veletrhu měli možnost prezentovat na společném stánku svoje produkty a rovněž získali povědomí o potencionálních příležitostech v oblasti srbského Banátu. Navázali osobní kontakty se zástupci Regionální hospodářské komory Zrenjanin, Regionální rozvojové agentury Banát a rovněž měli příležitost informovat se na podmínky podnikání v Srbsku prostřednictvím setkání s českým podnikatelem působícím v Srbsku panem Jindřichem Tomáškem a vedoucím obchodně ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Bělehradě Mgr. Lubošem Jozou.

Zástupci Královéhradeckého kraje mimo jiné s kolegy z Regionální rozvojové agentury Banát jednali ohledně plánované návštěvy srbské delegace do Hradce Králové v termínu 11.-13.9.2012, která se bude účastnit konference cestovního ruchu v HK.

Vzhledem k tomu, že Královéhradecký kraj podporuje české krajany v srbském Banátu, navštívila delegace své krajany v Českém Selu a Kruščici. Delegace z Královéhradeckého kraje byla seznámena s novým pedagogem, který bude žít v obci Česko Selo a vyučovat děti krajanů českému jazyku.

Fotogalerie