Návštěva srbské delegace – Regionální rozvojová agentura Banát

2. 2. 2012 Autor: Kateřina Kupečková

Dne 1. února 2012 proběhlo jednání pana hejtmana Královéhradeckého kraje a ředitelky Regionální rozvojové agentury – Banát týkající se rozšíření spolupráce v oblasti srbského Banátu.

Dne 1. února 2012 proběhlo jednání pana hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France a ředitelky Regionální rozvojové agentury – Banát (RDA-Banát) Ireny Živković a jejími kolegy, které se týkalo rozšížení spolupráce v oblasti srbského Banátu. Jednání byl přítomen koordinátor celé návštěvy Roman Grossman, který vyučoval české krajany v Srbsku český jazyk a dále za Centrum evropského projektování pan Karel Šimek.

Vzhledem k tomu, že Královéhradecký kraj poskytuje záštitu nad partnerstvím obce Čermná nad Orlicí (Královéhradecký kraj) a Česko Selo a Kruščica (oblast Jižního Banátu, kde žijí čeští krajané), bylo hlavním cílem srbské návštěvy nastínit další možnosti spolupráce a přispět k budování trvale udržitelných kapacit zaměřených na sociálně-ekonomický rozvoj v Banátu prostřednictvím vytváření partnerství banátským obcím. Oblast Banátu má velký zájem o spolupráci s Královéhradeckým krajem. Prioritou RDA-Banát je koordinovat rozvojové aktivity v Banátu, určení klíčových priorit, přispívat k využití dostupných zdrojů a zvýšit povědomí o možnostech rozvoje Banátu. Ředitelka Irena Živković ve stručnosti představila oblast Banátu. Region Banát má 19 obcí s populací přibližně 690 000 obyvatel. Oblast Banátu je zemědělská, ale k tradičně silným sektorům patří též farmaceutický, potravinářský, zpracování kovů a textilní průmysl.

Odpoledne se konalo jednání na Univerzitě UHK s profesorem Antonínem Slabým, který potvrdil zájem o spolupráci v rámci univerzit UHK a Novi Sad.

Fotogalerie