Slovenská delegace zavítala na jubilejní 10. ročník krajských dožínek v královéhradeckém kraji 2013

18. 9. 2013 Autor: Simone Zahradníková

I v letošním roce přijali slovenští partneři z Banskobystrického samosprávného kraje pozvání od hejtmana Lubomíra France na krajské dožínky v Královéhradeckém kraji. Letos do Královéhradeckého kraje zavítal podpredseda Ladislav Topoľský s vedoucí oddělení kultury Annou Ťurekovou.

Druhá sobota v září již tradičně patří oslavám žní a úrody, kde jsou oceňováni nejlepší potravináři a zemědělské firmy. Letošní jubilejní ročník se uskutečnil opět v prostorách před městským koupalištěm Flošna a před Všesportovním stadionem v Hradci Králové. I přes nepříznivé počasí byla účast velice hojná a ze všech stran se linuly vůně regionálních pochoutek.

Na sobotním programu nechybělo zastoupení z Banskobystrického samosprávného kraje – podpredseda Ladislav Topoľský a vedoucí oddělení kultury Anna Ťureková. S panem hejtmanem zahájili sobotní dožínkové dopoledne průvodem kočárů od Žižkových sadů. Dále jejich kroky mířily tradičně do obce Slováků, kde je čekalo milé přivítání a ochutnávka typických slovenských halušek. Další pracovní část programu pana hejtmana a pana podpredsedy pokračovala na hlavní podium, kde po zdravicích předali dožínkové věnce a pan hejtman ocenil několik úspěšným potravinářů.

Celá návštěva slovenské delegace se nesla ve velice přátelském duchu a pro rozvíjení spolupráce v další oblasti mezi Královéhradeckým a Banskobystrickým krajem proběhlo předběžné předjednání o možnosti navázání spolupráce divadel v Hradci Králové a ve Zvoleně.

Fotogalerie