Návštěva předsedy Banskobystrického kraje v Hradci Králové

16. 1. 2007 Autor: Jana Szczurková

Oficiální delegace ze slovenského Banskobystrického samosprávného kraje dnes ukončila dvoudenní návštěvu Královéhradeckého kraje. Za slovenskou stranu se zúčastnili Doc. Ing. Milan Murgaš, CSc., předseda Banskobystrického samosprávného kraje, Ing. Ján Marcinek, ředitel Úřadu Banskobystrického samosprávného kraje a Ing. Jana Nová, vedoucí kanceláře předsedy. Se svými hradeckými protějšky diskutovali především společná témata a možnosti pokračování a rozvoje vzájemné úzké spolupráce.

Oficiální delegace ze slovenského Banskobystrického samosprávného kraje dne 16.1. 2007 ukončila dvoudenní návštěvu Královéhradeckého kraje. Za slovenskou stranu se zúčastnili Doc. Ing. Milan Murgaš, CSc., předseda Banskobystrického samosprávného kraje, Ing. Ján Marcinek, ředitel Úřadu Banskobystrického samosprávného kraje a Ing. Jana Nová, vedoucí kanceláře předsedy. Se svými hradeckými protějšky diskutovali především společná témata a možnosti pokračování a rozvoje vzájemné úzké spolupráce.

Jednání se zástupci Královéhradeckého kraje se rozdělilo na několik pracovních skupin, které si kladly za cíl především hlubší výměnu zkušeností v oblastech výkonu samosprávy. Za Královéhradecký kraj se jednání skupin zúčastnil Ing. Rostislav Všetečka, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví a zahraničních vztahů, JUDr. Ivana Křečková, ředitelka Krajského úřadu a Ing. Tomáš Slavík, vedoucí kanceláře hejtmana.

Mezi nejdůležitější výsledky jednání patří především dohoda o maximální spolupráci v oblasti hospodářské, obchodní a vysokého školství a o společném postupu při zastupování zájmů obou krajů v Evropské unii. Slovenská strana projevila zájem o české zkušenosti s přechodem na krajské samosprávné uspořádání a rušení okresních úřadů, které Slovensko možná čeká. Předseda Banskobystrického kraje Murgaš se v diskusi s náměstkem hetmana Všetečkou velmi podrobně zajímal o převod zdravotnických zařízení na akciové společnosti. Zástupci si také vyměnili některé rozvojové a strategické dokumenty pro další možnost spolupráce. Oba kraje vytvoří „akční plán na roky 2007 - 2009“, ve kterém si stanoví konkrétní body spolupráce.

Z dalších plánovaných aktivit je možné jmenovat spolupráci regionálních komor pod záštitou obou krajů a společný postup v rámci členství v Asociaci evropských regionů.

Na závěr návštěvy pozval hejtman Královéhradeckého kraje Ing. Pavel Bradík slovenskou delegaci na společný oběd se zástupci hradecké Obce Slováků.

Banskobystrický samosprávný kraj je nejbližším partnerem Královéhradeckého kraje v zahraniční spolupráci. Oba kraje spojuje nejen srozumitelný jazyk a blízká mentalita, ale také řada geografických, hospodářských a kulturních vazeb.

Oficiální návštěva představitelů Královéhradeckého kraje v Banské Bystrici se uskuteční v květnu tohoto roku.